Menu
B-junioren grijpen naast EK-titel

B-junioren grijpen naast EK-titel

Voor het Nederlands elftal voor spelers tot 17 jaar kwam woensdag een pijnlijk einde aan een reeks van liefst tien overwinningen. Met de Ajacieden Abdelhak Nouri (foto) en Donny van de Beek in de basis, verloren de talenten de EK-finale op Malta van Engeland. Strafschoppen waren beslissend.

De toptalenten van voormalig Ajax-jeugdtrainer Maarten Stekelenburg denderden de voorbije maanden werkelijk richting EK-finale. In de kwalificatierondes én tot en met de poulefase van het titeltoernooi won Oranje Onder 17 alles. ,,Dat we niks hebben verloren, zegt iets over het karakter van dit team’’, liet Stekelenburg - ook voormalig trainer Ajax Cape Town – zich vlak voor de finale ontvallen. Na een 5-0-overwinning in de halve finale tegen Schotland en een 2-0-zege op dezelfde Engelsen in de poulefase, leek niets het behalen van de Europese titel in de weg te staan voor Nederland. De videoboodschap van bondscoach Louis van Gaal (‘Nederland gaat een mooie voetbaltoekomst tegemoet (…) jullie worden Europees kampioen’) fungeerde als extra talisman.

Het liep totaal anders. De openingsgoal van Chelsea-speler Solanke was, halverwege de eerste helft, al een streep door de rekening: 0-1. De gelijkmaker van Jari Schuurman bood Oranje op slag van rust een beter perspectief: 1-1. Ook na de rust bleken en bleven beide ploegen aan elkaar gewaagd. Al beleefden de Nederlanders wel angstige momenten, bijvoorbeeld bij de indirecte vrijetrap luttele meters voor het doel van Van Osch. De uithaal van captain Ledson werd geblokt. Dezelfde Ledson kopte luttele minuten later maar nét over. Invaller Slabbekoorn was na een lange rush dichtbij een Oranjetreffer, maar ook zijn poging werd geblokt. Collega-invaller Van der Moot mikte zijn volley in de slotminuten ruim over.

Ajacied Nouri was bij de laatste twee Nederlandse kansen al gewisseld; de middenvelder ging er na een klein uur af. Van de Beek speelde het duel wel uit. Op de 1-1 gelijke stand na tachtig minuten spelen, volgde direct een penaltyreeks. Na missers van Van der Moot en Verdonk gingen de Engelsen met de EK-titel aan de haal. Oranje Onder 17 won het EK in 2011 en 2012. In 2014 was het dichtbij, maar bleef de Europese titel uiteindelijk toch buiten bereik. Ook Ajacied Mauro Savastano maakte deel uit van de succesvolle lichting Oranjetalenten. Hij kwam in de finale niet in actie.

Opstelling Oranje Onder 17:
Van Osch; Ter Avest, Veendorp, Verdonk, Verloo, Van de Beek, Schuurman, Nouri (58. Paal), Bergwijn (47. Slabbekoorn), Owobowale en Ould-Chikh (76. Van der Moot)

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Gerard van Hees