Menu
Bleek Ajax verslaat The Saints

Bleek Ajax verslaat The Saints

Ajax heeft de eerste oefenwedstrijd van het trainingskamp in Engeland gewonnen. In het St. Mary’s Stadium van Southampton tekende Aras Özbiliz voor de enige treffer van de middag: 0-1. De Ajacieden lieten in de havenstad een bleke indruk achter.

Vooraf was al duidelijk dat de basisploeg voor het duel met Southampton in grote lijnen dezelfde zal zijn voor de komende strijd om de Johan Cruijff Schaal, tegen PSV. Frank de Boer koos in het St Mary’s Stadium onder meer voor Mitchell Dijks als zijn linksback. Het Ajax-talent zag daarmee zijn prima voorbereiding tot nu toe beloond met een nieuwe basisplek. Aan de andere kant van de Ajax-defensie was Ricardo van Rhijn de rechtsback. Landskampioen Ajax neemt het op zondag 5 augustus in de ArenA op tegen de bekerwinnaar uit de lichtstad.

Ook Derk Boerrigter viel op als startende linksbuiten. De linkspoot kampte lang met blessureleed, maar maakt sinds deze week een ‘bevrijde’ indruk. Boerrigter lijkt eindelijk verlost van de fysieke ongemakken die hem al langer parten spelen. De Oldenzaler speelde een helft mee en werd in de rust gewisseld De pre-season friendly begon overigens met een minuut stilte voor de overleden scheidsrechter Jack Taylor. De Engelsman floot in 1974 onder meer de WK-finale tussen Nederland en West-Duitsland. Ajacieden zullen zich de leidsman, die 82 jaar is geworden, beter herinneren als scheidsrechter uit de Europa Cup I-finale tussen Ajax en Panathinaikos in 1971. In die finale behaalde Ajax zijn eerste Europa Cup.

Aras Özbiliz zette Ajax na 65 minuten op voorsprong. Aras Özbiliz zette Ajax na 65 minuten op voorsprong.

De Ajacieden slaagden er de eerste helft niet in om de harten van het matig opgekomen publiek te veroveren. Kansen werden het eerste bedrijf nauwelijks afgedwongen. Het was aan Kenneth Vermeer te danken dat de Amsterdammers nog voor de rust geen schade opliepen. Na een dik halfuur wierp de doelman zich in de box en met gevaar voor eigen gezondheid voor de inkomende James Ward-Prowse. Vermeer voorkwam daarmee een tegentreffer, maar moest wel kort worden behandeld. Eenmaal behandeld kon de Ajacied gelukkig verder.

Het duel met Southampton werd vooraf aangemerkt als de eerste van twee echte tests. Tegen The Saints (afgelopen seizoen gepromoveerd naar de Premier League) en Norwicht City zal blijken waar Ajax deze voorbereiding écht staat. De ploeg uit Norwich is dinsdag de sparring partner voor de Ajacieden. The Canary’s ontpopten zich afgelopen seizoen tot een van de verrassingen op het hoogste Engelse niveau.

De tot zaterdag laatste ontmoeting tussen beide clubs leverde een spectaculairder schouwspel op. The Saints waren in 2009 in de League One, het derde Engelse niveau actief. Het niveauverschil werd die dag ook duidelijk in de uitslag: 1-4. Luis Suarez (2), Siem de Jong en Marvin Zeegelaar waren trefzeker. Naast De Jong keerden anno 2012 ook Vermeer, Miralem Sulejmani, Toby Alderweireld en Vurnon Anita terug in St. Mary’s Stadium.

Ook met de frisse onbevangenheid van invaller Viktor Fischer maakte Ajax na rust een bleke indruk. Het voetbaltempo bleef laag en kansen bleven schaars. De vooral verdedigende tactiek van de thuisploeg maakte voetballen er al helemaal niet makkelijker op. De eerste (vriendschappelijke) wedstrijd van de voorbereiding waarin Ajacieden negentig minuten zouden maken, liep qua kijkspel feitelijk uit op een teleurstelling.

De 0-1 van Aras Özbiliz gaf de oefenwedstrijd echter nog een beetje kleur. De rechterspits sloeg na 65 minuten toe met een diagonale schuiver. Zeven minuten later kwamen de gasten al goed weg bij een nieuwe, royale kans van Southampton. Billy Sharp verscheen oog-in-oog met Vermeer, maar de invaller had te veel bedenktijd nodig. De Ajacied plukte de bal simpel van de schoen van Sharp.

Spits Sigthórsson speelde zijn enige wedstrijd van deze trainingskamp in het St. Mary’s. De IJslander gaat niet mee naar Norwich, maar reist af naar zijn geboorteland voor behandeling van zijn rug. Sigthórsson is voor de Open Dag van Ajax, op woensdag 1 augustus, terug in Amsterdam. Dinsdag mag een waarschijnlijk totaal nieuwe basisploeg tegen Norwich City laten zien wat het kan.

Tekst: Ajax.nl/Ronald Jonges
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Siem de Jong komt hoog bij een luchtduel. Siem de Jong komt hoog bij een luchtduel.
De voorste en achterste man van Ajax verkeren in elkaars nabijheid. De voorste en achterste man van Ajax verkeren in elkaars nabijheid.
Daley Blind grjipt stijlvol in in het hart van de defensie. Daley Blind grjipt stijlvol in in het hart van de defensie.
Ricardo van Rhijn gaat tot het uiterste bij een verdedigende actie. Ricardo van Rhijn gaat tot het uiterste bij een verdedigende actie.
Theo Janssen controleert stijlvol de bal. Theo Janssen controleert stijlvol de bal.
Mitchell Dijks schuwt de duels niet. Mitchell Dijks schuwt de duels niet.
Kolbeinn Sigthórsson zal voor een rugbehandeling naar IJsland vliegen. Hij mist het duel met Norwich. Kolbeinn Sigthórsson zal voor een rugbehandeling naar IJsland vliegen. Hij mist het duel met Norwich.
Viktor Fischer was dit duel de enige invaller aan Ajax-zijde. Viktor Fischer was dit duel de enige invaller aan Ajax-zijde.
Frank de Boer zag tien van zijn spelers 90 minuten in actie. Frank de Boer zag tien van zijn spelers 90 minuten in actie.
Siem de Jong passt onder oplettend oog van Theo Janssen. Siem de Jong passt onder oplettend oog van Theo Janssen.
De Ajacieden bedanken het meegereisde publiek. De Ajacieden bedanken het meegereisde publiek.