Menu

Blessures Galasek en Arveladze

Ajax bindt vrijdagavond voor het eerst in competitieverband de strijd aan met RBC. Trainer Co Adriaanse zal dan zeer waarschijnlijk Tomas Galasek en Shota Arveladze moeten missen. Galasek (blessure aan het dijbeen) en Arveladze (enkelblessure) misten de donderdagtrainingen en gezien de regel van Adriaanse (niet trainen een dag voor de wedstrijd, is niet spelen), zal Ajax andere oplossingen moeten vinden voor de posities van de Tsjech en de Georgier.

Tegen AZ scoorde hij nog de gelijkmaker (2-2). Nu is Galasek geblesseerd. Foto Gerard van Hees

Twijfelgevallen zijn Richard Witschge, Cristian Chivu (dijbeenblessure) en Ferdi Vierklau (bloeduitstorting rechtervoet). Kevin Bobson, Brutil Hose, Wamberto, Peter Hoekstra en Nikos Machlas zijn donderdag naar de B-selectie gezet. Dat hoeft overigens niet te betekenen dat zij vrijdag niet bij de A-selectie zitten.

RBC voor het eerst in zijn historie op het hoogste platform van het betaald voetbal in Nederland. De ploeg van de amitieuze trainer Robert Maaskant oogste in de startfase veel complimenten, maar tot punten kwam het pas twee weken geleden. RBC kreeg de vuurdoop voor de eredivisie op 20 augustus in eigen huis tegen NEC. De Nijmegenaren wonnen met 2-3. Tegen AZ verloor de Roosendaalse formatie met 3-0 en bij RKC kon RBC ook geen punt bijschrijven. Dat lukte wel tegen Sparta. Waar Ajax met 3-0 het schip in ging, won RBC met 3-5. Maar de laatste twee wedstrijden leverden opnieuw geen punten op.

Het treffen met RBC is een weerzien met de Ajacieden Darl Douglas en Pascal Heije. Douglas, hersteld van een blessure, was tegen FC Groningen afwezig vanwege griep. Pascal Heije speelde de tweede helft. Deze week haalde RBC de ervaren John Veldman naar Roosendaal. De bij Vitesse overbodige verdediger trainde al weken mee bij Sparta en kwam in het verleden ook uit voor Ajax.

De laatste keer dat beide ploegen elkaar troffen was in mei 1986. Het stadion De Meer was toen het strijdtoneel van de nationale bekerfinale. Ajax won die wedstrijd met 3-0, middels twee doelpunten van Johnny Bosman en een van Sonny Silooy.

Ajax speelt op zijn beurt erg wisselvallig. De club gaat over toppen en door dalen. De top was tegen Gent, dat zelf niet best speelde, maar waarschijnlijk niet met 0-6 onderuit had willen gaan. De dalen waren tegen FC Groningen (wel een 3-1 overwinning) en tegen AZ (3-2 nederlaag).

Arveladze en Vierklau trainden dinsdag al niet met de groep mee. Maar ook Winter, Witschge, Galasek en Chivu lieten de training vanwege kleine blessures aan zich voorbij gaan. Aron Winter was woensdag wel weer van de partij. Ferdi Vierklau ging aan de slag met Laszlo Jambor. Maar Witschge, Galasek, Arveladze en Chivu (dijbeen) lieten zich nog niet zien op het veld. Pas donderdag trainden Witschge en Chivu weer met Adriaanse. Ole Tobiasen is nog immer geblesseerd aan zijn knie.