Menu

Blessures geen reden in underdog-positie te kruipen

Voor Ronald Koeman is het groot aantal blessures bij zijn spelers geen reden om te zeggen dat voor de 47ste Klassieker Feyenoord favoriet is. ,,Want de elf die spelen zijn kwalitatief in staat Feyenoord te verslaan."

Gezien de historie is Ajax veruit favoriet. Want van de 46 wedstrijden tussen Ajax en Feyenoord wonnen de Amsterdammers 24 maal. Twaalf keer werd het een gelijkspel, terwijl de Rotterdamse ploeg tien keer won. In de laatste tien seizoenen slaagde Feyenoord er slechts een keer in te winnen en dat was in het seizoen 2000-2001, toen Kalou voor de 3-4 zorgde.

Met Kalou is direct een van de gevaarlijkste spelers genoemd. ,,De kracht van Feyenoord is hun aanval", wist Koeman zoals iedereen. ,,Zij zijn sterk in balbezit. Daarom verwacht ik ook dat ze het initiatief zullen nemen. Ze moeten ook wel, want behalve dat daar hun kwaliteiten liggen, is het gezien de stand voor Feyenoord noodzakelijk dat ze zullen komen."

Toch scoorde Ajax in de 46 voorgaande ontmoetingen bijna twee keer zoveel als Feyenoord, 109 keer tegen 58. Wie ze zondag moet maken is nog de vraag, want Zlatan trainde vrijdag nog niet mee. ,,Het is afwachten", aldus Koeman. ,,Maar ik heb goede hoop. We zullen zondagochtend een laatste test met Zlatan doen en het dan bepalen. Ik vind gezien de situatie - er zijn weinig alternatieven voor Zlatan - dat we een risico moeten kunnen nemen. Want Zlatan is belangrijk geworden voor ons."

Daarbij komt ook dat de verdediging de minst sterke plek van de Rotterdammers is. Die defensie krijgt mogelijk nog een verlies te verwerken want Patrick Paauwe verliet de vrijdagtraining met een knieblessure. Volgens trainer Bert van Marwijk zag het er niet heel goed uit, maar zou de medische staf er alles aan doen hem toch op tijd fit te krijgen.

Ajax kent, behalve de bekende blessures (Heitinga, Timmer, Wamberto, O'Brien, Van der Vaart, Sikora, Mendes da Silva, Wamberto en Litmanen), ook drie twijfelgevallen: Zlatan, Bergdølmo en Witschge. ,,Na de zaterdagochtend training maak ik de groep bekend. Dat kan een groep zijn van 17, 18 of misschien maar 15 mensen. Ik haal geen spelers van het tweede bij de selectie, want ik vind niet dat daar nu iemand speelt die het niveau van het eerste al heeft."

Koeman heeft ook op de rechtshalfpositie nog een vraagstukje liggen. Want wie vervangt de geschorste Galásek? ,,Er zijn twee opties", stelde de trainer. ,,Of ik kies voor Nigel de Jong of ik zet Boukhari linksbuiten waardoor Pienaar rechtshalf gaat spelen."

Ajax verdedigt tegen Feyenoord een voorsprong van zeven punten. ,,Daarom is het belangrijk dat we winnen", liet Koeman al eerder weten. ,,Want dan hebben we van Feyenoord geen last meer." De trainer ziet geen reden in een underdog-positie te kruipen. ,,Ik zie niet in waarom Feyenoord meer favoriet zou zijn dan wij. De elf die starten hebben de kwaliteit om Feyenoord te verslaan."

De kraker begint om 13.00 uur. Kom op tijd naar het stadion, het gaat om 11.15 uur open.


Ajax - Feyenoord, de laatste tien jaar:
1992/'93 5-2
1993/'94 2-2
1994/'95 4-1
1995/'96 2-0
1996/'97 3-0
1997/'98 4-0
1998/'99 6-0
1999/'00 2-2
2000/'01 3-4
2001/'02 1-1