Menu
'Blij dat we in Europa League spelen'

'Blij dat we in Europa League spelen'

Frank de Boer heet voor aanvang van de Europese thuiswedstrijd tegen Steaua Boekarest alle supporters welkom met een column in het officiële programmaboekje Ajax Kick Off. Lees hier de bijdrage van de hoofdtrainer.

Beste Ajacieden,

Hartelijk welkom in de Amsterdam ArenA. Vanavond spelen wij onze eerste thuiswedstrijd van dit seizoen in de UEFA Europa League, Ajax - Steaua Boekarest.

Overwinteren in Europa. Dat was het doel. Helaas is dat niet gelukt in de UEFA Champions League. Maar we spelen dus nog wel ‘Europees’, dankzij de derde plaats in de poule. Gezien de tegenstanders uit die poule blijft onze derde plaats een knappe prestatie. Dus zijn we blij dat we in de UEFA Europa League spelen.

Omdat de finale van dit toernooi in de Amsterdam ArenA wordt gespeeld, zou het natuurlijk fantastisch zijn als Ajax die finale haalt. Daar krijgen we dan ook veel vragen en opmerkingen over. Deze dag valt ook samen met mijn verjaardag, wat het helemaal een speciaal tintje geeft. Zoals de 30ste landstitel eveneens op 15 mei behaald werd.

Maar al dat soort vragen en opmerkingen geven tegelijkertijd een verkeerd signaal. Het wekt de indruk dat wij met de finale bezig zijn. Dat klopt niet. Wij zijn bezig met Steaua, een Roemeense topploeg die we niet zomaar opzij zetten. En indien dat vanavond wel lukt, moeten we over een week ook daar nog zien te overleven. Als dat lukt is de kans groot dat we Chelsea tegenkomen. Dus laten wij voorlopig per wedstrijd kijken, of per tegenstander. Dromen mag en ambities moet je hebben. Maar laten we voorlopig niet over de finale praten.

Waar we bij Ajax wel over praten is dat we trots zijn op de prestaties tot nu toe. Dat we nog op drie fronten meedoen. Als enige Nederlandse club. Dat we fantastische fans hebben die ook vanavond weer massaal uitrukken om ons te steunen. De mensen op de tribunes verdienen het dat het een mooie avond wordt.

Als staf bewaken we de arbeid-rustverhouding. Om bovenin de Eredivisie mee te draaien moet je ook topfit zijn en dus ook goed presteren als we zondag in Waalwijk bij RKC op bezoek gaan. Daarom wordt in deze fase meer gewisseld in de opstelling dan wanneer je alleen in het weekend voetbalt. In deze fase heeft het passeren of wisselen van een speler vaak niet met de prestaties te maken, maar met zijn fysieke gesteldheid. Daarom zijn we blij dat we meer dan elf goede en belangrijke spelers hebben. De jongens die zich misschien twaalfde of vijftiende man voelen, moeten juist nu doorhebben hoeveel waarde ze voor de ploeg kunnen hebben.

De spelers spelen liever wedstrijden dan dat ze trainen, dus zij hebben veel zin in vanavond. Uit de kaartverkoop van deze wedstrijd bleek dat de supporters er ook zin in hebben. Ik wens iedereen dan ook heel veel plezier bij Ajax - Steaua Boekarest!

Frank de Boer
Trainer/Coach