Menu
'Blij met Troy Douglas in trainersstaf'

'Blij met Troy Douglas in trainersstaf'

Saïd Ouaali is hoofd jeugdopleiding bij Ajax. Hij vertelt elke twee maanden over een aantal aspecten van zijn mooie baan in een blog.

Hier weer een bericht vanaf de Toekomst. We hebben de afgelopen maanden, sinds de vorige blog, op veel vlakken vooruitgang geboekt. De doelen die we  begin dit seizoen naar de spelers hebben uitgesproken, blijven we evalueren en bijsturen. De ontwikkeling verloopt goed. Dat zien we terug in het spel, in het trainingsniveau en ook in de uitnodigingen voor spelers met betrekking tot de nationale jeugdteams.

Troy Douglas
In de ontwikkeling bieden wij onze spelers uitstekende voorwaarden. Op voetbalgebied - technisch en tactisch - maar ook op fysiek en mentaal gebied. Als wij een specialist halen, die nationaal en internationaal veel ervaring heeft, is dat van toegevoegde waarde voor een voetballer. Zo zijn we er in geslaagd om voormalig topsprinter Troy Douglas aan ons te binden. Zijn specialiteit moet vertaald worden naar de training met bal, het sprinten op de eerste meters en het wenden en keren.

'Zowel collectief als individueel gaat Troy spelers beter maken' 

Troy heeft getraind met onder andere Edgar Davids en Klaas Jan Huntelaar en heeft dus ervaring met voetbal, de omgang met spelers en in het geven van trainingen. Dat gecombineerd met zijn topsportinstelling is de reden dat wij met hem aan de slag gaan. Hij zal zijn kennis delen met de bovenbouw, Jong Ajax en eventueel de middenbouw. Zowel collectief als individueel gaat Troy spelers beter maken. 

Plezierig
Ook in de samenwerking tussen alle afdelingen boeken we winst. De mensen stoppen er allemaal veel energie in en dat is een prettige constatering. Iedereen realiseert zich dat de jeugdopleiding het podium voor de spelers is en niet voor de staf. Je ziet ook bij de beloften dat het goed gaat, individueel en in het team. Ook dat is plezierig om te zien.  Dat de afgelopen maanden diverse jonge jongens hun debuut hebben gemaakt, is belangrijk voor de club. Het is een bevestiging dat we goed bezig zijn. Je kan als club alleen maar blij en trots zijn. Maar we moeten niet denken dat we er met het debuut van die jongens zijn. Dat zijn we niet, maar het is wel weer een volgende stap in de richting van ons einddoel om zelfopgeleide spelers definitief door te kunnen schuiven naar het eerste elftal.

Twin Games
We blijven ook de competitieopzet voor de jeugd evalueren. Een aantal jaar geleden is de opzet van de Twin Games geïntroduceerd. Die wordt sindsdien ook jaarlijks geëvalueerd. We zijn op zoek om, rekening houdend met leeftijdskenmerken van de spelers, naast het technisch niveau ook het inzichtelijk niveau binnen deze spelvorm naar een hoger plan te tillen. Handelingen met en zonder bal dienen vertaald te worden naar de beschikbare ruimtes op het veld. Het inzicht wat jonge spelers zich daarmee eigen maken moet zich later uitbetalen wanneer ze elf tegen elf gaan spelen op een groot veld. De mogelijkheden voor verbetering  bespreken we momenteel ook met de KNVB. Zij staan daar open voor.

Weerstand
Wij hebben behoefte om de weerstand van spelers te verhogen. Omdat dit vooralsnog in de wedstrijden niet altijd lukt, zoeken we naar andere manieren. Een oplossing is om extra trainingsuren aan te bieden. En dat kan omdat ze hier nu ook op de Toekomst op school zitten. Ook laten wij onze spelers oefenduels afwerken tegen spelers uit een hogere leeftijdscategorie. Bijkomend voordeel  is dat we gelijk de spelers van die amateurclubs in kaart kunnen brengen. De competitievorm Twin Games is interessant, maar de wedstrijd moet ook uitdagend zijn.  Hoe vroeger we talenten met een bepaalde weerstand confronteren, hoe beter. Natuurlijk moet dat op een verantwoorde manier. Echter, in de ontwikkeling hoort ook het verwerken van teleurstelling. De omgang met tegenslagen hoort immers ook bij een topsporter!