Menu
'Blijven knokken en wachten op kans'

'Blijven knokken en wachten op kans'

Hij is iemand die altijd de zonnige zijde van het leven ziet, niet alleen op momenten van voorspoed, maar ook als het soms eens tegenzit. Lesly de Sa vertrouwt dan op zijn eigen kwaliteiten, én op de goede bedoelingen van een hogere macht. Een gesprek met de 20-jarige vleugelaanvaller over pendelen tussen Ajax 1 en Jong Ajax.

Zoals bij de meeste talenten verliep zijn ontwikkeling in Ajax’ jeugdacademie niet in een gestaag opgaande lijn. Zoals hij in de A1 onder zijn huidige trainer Frank de Boer een fantastisch seizoen meemaakte, waarin alles klopte en de ploeg soeverein kampioen van Nederland werd, zo waren er ook mindere fases, periodes waarin De Sa twijfelde aan zijn eigen kwaliteiten en zijn mogelijkheden om het tot profvoetballer te schoppen. ,,Je hebt altijd ups en downs. Ook nu nog. Dat heeft soms met blessures te maken, maar ook gewoon met jezelf, dat je om wat reden dan ook niet zo lekker in je vel zit. Zelf had ik in de B1 een mindere periode. Als jonge jongen vraag je je dan weleens af of je het wel in je hebt, of je wel goed genoeg bent. Zulke twijfels zijn menselijk.”

Twijfels en tegenslagen, ze zijn inherent aan een bestaan als voetballer, meent de Ajacied. En dat is zo erg nog niet, zolang je maar elke dag knokt om beter te worden en het geloof houdt dat de dingen uiteindelijk ten goede zullen keren. Dat laatste geldt voor de religieus opgevoede De Sa vrij letterlijk. ,,Ik ben zeer gelovig. Elke vrijdagavond ga ik hier in Amsterdam naar de kerk. Natuurlijk heeft ieder mens zijn twijfels, maar ik heb altijd al gevoeld dat ik in de aanwezigheid van God niets te vrezen heb, van niets of niemand. Dat is een heel geruststellende gedachte, die me houvast biedt. Zowel in het gewone leven als op het voetbalveld.”

Lesly de Sa wordt door Stefano Denswil en Nicolai Boilesen gefeliciteerd met zijn doelpunt tegen Go Ahead Eagles. Lesly de Sa wordt door Stefano Denswil en Nicolai Boilesen gefeliciteerd met zijn doelpunt tegen Go Ahead Eagles.

De Sa debuteerde ruim twee jaar geleden in de hoofdmacht van Ajax in een bekerwedstrijd tegen Noordwijk. Inmiddels strekt zijn ervaring al heel wat verder dan een midweeks bekerpotje tegen amateurs. Nadat De Sa vorig seizoen als invaller al zijn competitiedebuut maakte tegen Heracles, kreeg het publiek deze jaargang al heel wat meer van hem te zien: behalve vijf optredens in de Eredivisie (inclusief een treffer in de 6-0-overwinning op Go Ahead Eagles) heeft de rechtsbuiten ook al twee Champions League-duels achter zijn naam, als invaller op bezoek bij Celtic en in de thuiswedstrijd tegen AC Milan. ,,Voor mij persoonlijk was het een heel mooie ervaring om op dat podium te spelen. Tegen Milan stond ik tegenover Kévin Constant. Dat ging op zich best aardig, maar ik was achteraf natuurlijk ook niet in een opperbeste stemming. We hadden die wedstrijd eigenlijk moeten winnen.”

Hoe ziet hij nu zijn eigen status binnen de selectie van trainer Frank De Boer? Uiteraard, bekent De Sa, smaken zijn optredens in Ajax 1 naar meer. ,,Ik moet gewoon blijven knokken en wachten op mijn kans. Ik zeg altijd maar: de trainer maakt keuzes en die heb je te accepteren. Iedere speler wil elke wedstrijd spelen, dat is simpel. Je wilt meer, vooruit. Maar ik probeer het in perspectief te blijven zien en nooit te vergeten waar ik vandaan kom. Ik zat eigenlijk bij Jong Ajax en heb nu al heel wat wedstrijden met het eerste mogen meedoen.”

Als er weer een beroep op hem wordt gedaan door Fons Groenendijk, de trainer van Jong Ajax, meldt De Sa zich derhalve zonder morren en met de van hem bekende positieve instelling bij het beloftenteam, waarvoor hij onlangs nog twee keer scoorde tegen VVV. ,,Ook op dat niveau kan ik nog genoeg opsteken. Natuurlijk is het als team soms lastig, omdat er veel wisselingen plaatsvinden. Maar zolang we zorgen dat de neuzen dezelfde kant op staan, kunnen we heel goed meedraaien in de Jupiler League.”

Op basis van zijn specifieke kwaliteiten die horen bij de klassieke buitenspeler (‘mijn snelheid en de een-tegen-eensituaties’) hoopt De Sa zich op korte termijn op te werken tot basisspeler in het collectief van De Boer. ,,Ik heb er al van mogen proeven, nu is het voor mij zaak om door te pakken en tijdens de trainingen en bij Jong Ajax te laten zien dat ik elke week van toegevoegde waarde kan zijn in het eerste. Mijn mannetje uitspelen, voorzetten geven; daarmee moet ik me profileren.”

Het is in dat kader ook bemoedigend om te constateren dat spelers uit Ajax’ eigen opleiding steeds vaker de stap naar het eerste elftal kunnen maken, beaamt De Sa. ,,Het is mooi om te zien dat er nu meer jeugdspelers doorbreken, terwijl er vroeger vaak grote namen van buitenaf werden aangetrokken. Natuurlijk put je daar ook vertrouwen uit. Wanneer ik zelf een vaste basisplaats wil hebben? Als het even kan natuurlijk nog dit seizoen. Dat zit ook in mijn karakter. Ik wil door, ik ben ambitieus.”

Tekst: Ajax.nl/Maarten Dekker
Foto's: Pro Shots