Menu
Blik achter de schermen

Blik achter de schermen

Wat gebeurt er allemaal tijdens een trainingsweek in De Lutte? Joël Veltman hield op verzoek van Ajax.nl een dagboek bij en verzorgde bovendien zelf de foto’s. Een gedetailleerd verslag door de ogen van de centrale verdediger van Ajax.

8:00 uur - Opstaan
Om klokslag 8:00 uur klinkt in alle Ajax-kamers van De Bloemenbeek de telefoon. De automatische wekservice zorgt ervoor dat alle Ajacieden gelijktijdig ontwaken. ,,Voor de zekerheid zet ik altijd nog mijn telefoon zodat we ons niet kunnen verslapen. Na het wakker worden we aan ‘omegawave’ gekoppeld. Dat is een systeem dat vooral in topsport wordt gebruikt en waarmee onze mentale en fysieke gesteldheid worden gemeten. Vaak check ik dan even wat nieuws op mijn telefoon.”

9:00 uur - Ontbijt
,,Meestal ontbijten we een minuut of 20. Daarna hebben we nog even wat tijd voor onszelf. We bereiden ons dan voor op de trainingen van die dag. Vaak leef je tijdens een trainingskamp van rustmoment naar maaltijd naar training. Het is een overzichtelijk ritme. In Amsterdam melden we ons ook altijd om 9:00 uur op de club, dus op deze manier is ons lichaam eraan gewend.”

10:20 uur - Fietsrit naar trainingsveld
,,Ik maak voor de derde keer de voorbereiding in De Lutte mee, dus ik ben al aardig wat keren heen en weer gefietst. Het is mooi dat alles in De Lutte ieder jaar precies hetzelfde is. Zowel het hotel als het trainingsveld is altijd perfect. Daardoor heb je gegarandeerd een goede week. In het buitenland of op een nieuwe locatie moet je altijd maar afwachten of het net zo goed bevalt als De Lutte. Hier weet je wat je hebt. Het kost daardoor geen onnodige energie.”

10:45 uur - Training
De spelers staan in totaal zo’n twee uur op het trainingsveld. Na afloop van de training verspreiden de spelers zich over het veld voor oefeningen naar keuze. ,,Je moet natuurlijk geen al te gekke dingen meer doen want je hebt al een conditionele prikkel gehad. Er zijn jongens die buikspieroefeningen doen of zichzelf even laten behandelen. Ik ga meestal nog even door op het trainingsveld. De aanvallers doen vaak nog wat extra afwerkoefeningen. Ik werk op dat soort vrije momenten aan mijn crosspass en lenigheid. De voorbereiding op een nieuw seizoen is daar een ideaal moment voor.”

,,Ik heb maar één keer de bal geraakt. Maar toch was het hartstikke leuk."
,,Ik heb maar één keer de bal geraakt. Maar toch was het hartstikke leuk."

13:00 uur - Handtekeningen en foto’s
De spelers verlaten door een haag van fans het trainingsveld. ,,Vaak willen ze ’s ochtends bij aankomst gelijk al handtekeningen. Maar we moeten natuurlijk wel op tijd beginnen met trainen. Daarom nemen we na afloop van de training altijd extra de tijd om iedereen van een handtekening of een foto te voorzien. Ik kan me goed verplaatsen in de jonge supporters die een krabbel of selfie willen. Hoewel ik vroeger zelf nooit foto’s of handtekeningen vroeg, keek ik altijd wel op tegen grote voetballers in het buitenland. Die waren alleen onbereikbaar voor me. Het is daarom mooi dat we hier in De Lutte echt contact met de fans kunnen maken.”

14:00 uur - Lunch
Het is tijd voor de lunch. Te laat komen is geen optie. ,,Op jouw horloge of telefoon kan het misschien wel 13:58 uur zijn, als het bij de trainer 14:01 uur is ben je te laat. Je kan daarom altijd maar beter een minuut of 10 vantevoren aanwezig zijn.”

15:00 uur - Teamuitje
Tijdens ieder trainingskamp staat er een teamuitje op het programma. Soms dichtbij, soms wat verder weg. Vandaag geeft Nederlands beste honkballer alltertijden Rikkert Faneyte een honkbalclinic op het voetbalveld achter De Bloemenbeek. ,,Het is voor ons altijd een verrassing wat we gaan doen. Golften, raften of rodelen; ik heb de afgelopen jaren al veel verschillende dingen meegemaakt. Ik had voor het laatst op de middelbare school gehonkbald, dus ik ben benieuwd hoe het zal gaan. Het is in ieder geval lekker in de achtertuin van het hotel.”
Na ruim een uur is het teamuitje afgelopen. Het team van Veltman – met onder anderen Frank de Boer, Orlando Trustfull en Mitchell Dijks – is als laatste van de vier teams geëindigd. ,,We hebben alle wedstrijden verloren en ik heb maar één keer de bal geraakt. Maar toch was het hartstikke leuk. Even wat anders dan trainen.”

16:30 uur - Vrije tijd
Tot het avondeten hebben de spelers even vrijaf. Deze keer kiest Veltman niet voor een middagdutje, maar mengt hij zich tussen een aantal teamgenoten voor een potje Keezen. ,,Dat is een soort modern mens-erger-je-niet. Ik vorm samen met John Heitinga een team. We nemen het deze hele week op tegen Nick Viergever en Diederik Boer en het duo Mike van der Hoorn / Davy Klaassen. In eerste instantie spelen we om de eer, maar richting het einde van de week gaan de overwinningen wel tellen. Dan staat er een etentje op het spel. Op dit moment gaan John en ik aan de leiding, maar dat kan zomaar weer veranderen.”

19:00 uur - Diner
De chefkok van De Bloemenbeek heeft met zijn crew weer een fantastisch buffet voor de spelers gekookt. Vandaag staat er onder andere kip op het menu. ,,Verder kan je iedere dag uit vlees, vis, rijst en pasta kiezen. Verder is er altijd salade en soep. Het lijkt qua eten wel een beetje op wat ik thuis doorgaans eet, al is de keuze hier uiteraard een stuk groter. De gesprekken aan tafel gaan deze week zeker niet alleen over voetbal. We hebben het over van alles en nog wat.”

20:00 uur - Teambespreking
De dag wordt afgesloten met een teambespreking. ,,Net als het honkballen is dit ook een soort teambuilding. We bespreken met elkaar wat belangrijk is voor het team. Er komen veel zaken naar voren tijdens dit soort sessies. Je groeit als team verder naar elkaar toe. Dat is belangrijk in aanloop naar het nieuwe seizoen.”

23:00 uur - Naar bed
Na de teambespreking is er nog wat vrije tijd totdat de spelers zich uiterlijk om 23:00 uur op hun kamer moeten melden. Dit jaar ligt hij met Donny van de Beek op de kamer. ,,Meestal val ik snel in slaap. De volgende dag om 8:00 uur klinkt de wekker weer.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Joël Veltman

Veltman: ,,Meestal ontbijten we een minuut of 20."
Veltman: ,,Meestal ontbijten we een minuut of 20."
,,Na afloop van de training maken we veel tijd vrij voor de fans."
,,Na afloop van de training maken we veel tijd vrij voor de fans."

In de spaarzame vrije tijd wordt het spel Keezen op tafel gezet.
In de spaarzame vrije tijd wordt het spel Keezen op tafel gezet.