Menu
Blind blikt terug op boeiende periode

Blind blikt terug op boeiende periode

Manager technische zaken Danny Blind kan terugblikken op een drukke maar boeiende periode. Daags na het sluiten van de transfermarkt blikt de Ajacied nog een keer terug.

Trainer Marco van Basten en zijn manager technische zaken verwelkomden in juli Ismaïl Aissati als een veelbelovende nieuwkomers in de A-selectie. Trainer Marco van Basten en zijn manager technische zaken verwelkomden in juli Ismaïl Aissati als een veelbelovende nieuwkomers in de A-selectie.

Danny, de transfertermijn is gesloten, ben je tevreden met wat er gebeurd is?

,,Ja, waar de meeste mensen rondom de club zich vooral bezig hielden met de vraag of Klaas Jan Huntelaar zou blijven, zijn wij heel druk geweest met kopen, verkopen en verhuren van andere spelers. En daarin zijn we goed geslaagd. Het gevoel dat overheerst bij de meeste vertrekkende spelers is dat deze spelers blij zijn met de oplossing en dat Ajax tevreden kan zijn over diezelfde oplossingen.”

Is een vertrek van Huntelaar aan de orde geweest?

,,Wat ons betreft niet. Het was ons beleid om er alles aan te doen hem te behouden, hij is onze topscorer en onze aanvoerder. En van dat beleid zijn we niet afgeweken. Het klopt wel dat we op de laatste dag een paar mega-aanbiedingen kregen. Maar we gaan natuurlijk niet zomaar een speler van zijn kaliber verkopen. Enerzijds heeft dat een sportieve en financiële reden, simpelweg omdat het te laat is om een versterking te halen. En als je dat al kunt en wilt doen dan betaal je daar ook de hoofdprijs voor. Anderzijds omdat je het niet kunt maken naar de andere mensen van de club en ook niet naar de achterban.”

Is de A-selectie nu op peil, of kampt Ajax nog steeds met een te grote selectie?

,,De selectie is op peil zo.”

De enige die de dupe lijkt te worden is Leonardo. Het gonste van de transfergeruchten rondom zijn persoon, maar uiteindelijk is hij vandaag nog Ajacied.

,,Klopt. Al is er ook interesse voor hem uit een land dat niet gebonden is aan de regel dat er voor 1 september getransfereerd moet zijn, dus wellicht gebeurt daar nog wat.”

Miralem Sulejmani verruilde deze zomer sc Heerenveen voor Ajax. De Serviër werd maandag nog gehuldigd als Grootste Talent van het seizoen 2007-2008. Miralem Sulejmani verruilde deze zomer sc Heerenveen voor Ajax. De Serviër werd maandag nog gehuldigd als Grootste Talent van het seizoen 2007-2008.

Al met al was Ajax erg actief op de transfermarkt. Niet alleen om versterkingen aan te trekken, maar zoals hieronder te zien is, ook door een aantal spelers te verkopen of te verhuren. Een overzicht.

Nieuw

Darío Cvitanich kroonde zich het afgelopen seizoen tot topscorer van de Argentijnse competitie. De 24-jarige Argentijn, die eveneens over een Kroatisch paspoort beschikt, tekende een contract voor vijf jaar.

De overgang van Miralem Sulejmani van sc Heerenveen naar Ajax betekende de duurste binnenlandse transfer in Nederland ooit. De partijen kwamen na lang onderhandelen een verbintenis van vijf seizoenen overeen.

Ajax verzekerde zich van de diensten van Ismaïl Aissati. De aanvallende middenvelder kwam over van PSV en staat tot 2012 onder contract in de Amsterdam ArenA.

Door het vertrek van Jaap Stam (gestopt) en John Heitinga (Atlético Madrid) kwam Ajax voor verdedigende versterking uit bij Oleguer van FC Barcelona. De Catalaan tekende in Amsterdam tot medio 2011.

Een bliksemtransfer, zo heette het in diverse media. Kort na de Olympische Spelen tekende middenvelder Evander Sno een contract voor drie seizoenen. De middenvelder was al bekend bij Ajax, want hij doorliep de jeugdopleiding. De huidige technische staf kent Sno goed uit de periode dat ze bij de KNVB werkten. Sno kwam over van het Schotse Celtic.

Eyong Enoh is de laatste aanwinst van Ajax. De 22-jarige Kameroener is afkomstig van dochterfiliaal Ajax Cape Town. Hij overtuigde na een week stage te hebben gelopen bij het eerste elftal, en dit geeft gelijk het nut aan van de samenwerking met Ajax Cape Town. Het contact van de middenvelder loopt tot 2010. Ajax heeft een eenzijdige optie om de verbintenis met twee jaar te verlengen.

Verhuurd

Tot 1 juli 2009 is Albert Luque verhuurd aan het Spaanse Málaga CF. Bij Ajax loopt het contract van de Spanjaard, die kortgeleden door trainer Marco van Basten werd teruggezet naar Jong Ajax, nog één seizoen langer door.

Donovan Slijngard doet het komende seizoen ervaring in de Eredivisie op bij Sparta Rotterdam. Het contract van de linksback loopt medio 2009 af, maar Ajax heeft de optie om de verbintenis met twee seizoenen te verlengen.

George Ogararu keert voor één seizoen terug naar de club waar hij in het seizoen 1998-1999 zijn profcarrière begon: Steaua Boekarest, dat dit seizoen uitkomt in de Champions League. De international van Roemenië heeft in Amsterdam nog een contract tot 2010.

Niet alleen voor de spelers, maar ook voor Ajax, is het goed dat deze spelers elders de kans krijgen om zich verder te ontwikkelen als voetballer.

Vertrokken

Na één seizoen als derde doelman bij de A-selectie te hebben gezeten is Erik Heijblok aan de slag gegaan bij De Graafschap.

Spits Rydell Poepon verhuisde naar Sparta Rotterdam.

Ajax en Nicolae Mitea bereikten afgelopen week overeenstemming tot het ontbinden van het tot medio 2009 lopende contract. Inmiddels heeft Mitea een verbintenis getekend bij Dinamo Boekerest in zijn geboorteland.

Jurgen Colin speelt inmiddels in Spanje bij Sporting Gijon, hij werd half augustus getransfereerd.

Michael Krohn-Dehli keert terug naar zijn geboorteland Denemarken, waar hij een contract tekende bij Brondby.

Kenneth Perez en Ajax kwamen ontbinding van het nog lopende contract overeen. Kort daarna tekende Perez bij FC Twente.