Menu
Blind direct met eigen staf aan de slag

Blind direct met eigen staf aan de slag

Ajax presenteerde maandagmiddag Danny Blind aan de media als de nieuwe hoofdcoach van de club. Blind stelde vervolgens Gerard van der Lem aan als assistent naast Ruud Krol. Fred Grim wordt de nieuwe keeperstrainer. ,,Ik ben heel blij dat ik trainer word van Ajax 1 en persoonlijk vind ik het wel lekker dat we meteen met een topper tegen PSV beginnen. Liever beginnen met de wedstrijd PSV thuis dan met NEC uit.''

De club wilde graag dat Blind direct aan de slag ging en niet pas per 1 juli. ,,Ik ging akkoord, maar dan wel onder de voorwaarde dat ik direct aan de slag kon met de staf die ik voor ogen had. De staf zal bestaan uit Gerard van der Lem, Fred Grim en Ruud Krol. Van der Lem heeft ervaring met de club en de manier van spelen en hij zal veel contact hebben met de spelersgroep. Het is goed dat Ruud Krol blijft, want hij heeft een duidelijk beeld en een duidelijke mening over hoe hier wordt gefunctioneerd. Dat ik Fred Grim aan de staf toevoeg is puur op eigen inschatting. Het had gekund dat Wil Coort het seizoen had afgemaakt, want met zijn werkwijze is niets mis. Maar als de club zegt dat we gelijk moeten beginnen, dan is dit het moment om dat te doen met door mij gekozen mensen.”

Maandagmorgen meldde Blind zich al in de kleedkamer bij de spelers. ,,Ik heb weinig gezegd. Vanaf woensdag zullen we inhoudelijk gaan worden. Morgen zijn de spelers vrij. Nu was het belangrijk dat ik mijn gezicht liet zien en aangaf waar we die elf of twaalf wedstrijden voor gaan. We gaan voor Champions-Leaguevoetbal. Dat ligt binnen bereik. We spelen ook de halve finale van de Amstel Cup en die moeten we naar ons toetrekken.”

In de slotfase van dit seizoen kan het zijn dat Blind concessies moet doen aan zichzelf. ,,Ik heb niet de illusie veel veranderingen door te voeren. Misschien moet ik iets anders doen dan wat ik normaal zou doen, omdat we nu op korte termijn moeten werken. Maar uiteraard kan ik geen dingen doen die tegen mijn natuur ingaan. Het is echter niet aan de orde om toekomstmuziek te laten horen. We moeten ons concentreren op de eerstvolgende wedstrijd. We zitten in een belangrijke periode, voor een belangrijke topper.”

Arie van Eijden was tevreden met de promotie van zijn hoofd opleidingen en trainer van de A1. ,,Dat het nog twee tot drie weken duurde, komt omdat wij zoveel mogelijk in- en extern advies hebben ingewonnen. Uiteindelijk komen we tot deze keuze die door iedereen wordt gedragen. Ook Johan Cruijff hebben we om advies gevraagd en hij heeft de keuze voor Blind onderstreept.”

Blind reageerde op de ‘goedkeuring’ van Cruijff. ,,Hij is de trainer geweest die mij naar Ajax heeft gehaald. Dat schept een bijzondere band en die hebben we altijd gehouden.”

De club moet nu nog op zoek naar een technisch directeur en een hoofd opleidingen. Arie van Eijden: ,,Wij vonden dat hoofdcoach de hoogste prioriteit had. Wij zitten in een belangrijke periode met plaatsing voor Europees voetbal. Tevens is de voorbereiding op het nieuwe seizoen begonnen en daarvoor heb je een hoofdcoach nodig. Wij hebben het geluk dat we iemand uit de eigen school kunnen door laten stromen. Hij kent ook de politiek bij Ajax en dat is in deze functie heel belangrijk.”

Wil Coort, tot en met vandaag de keeperstrainer van Ajax 1, blijft in dienst van Ajax en zal de keepers op de Toekomst gaan trainen. Tonny Bruins Slot wordt scout en zal de wedstrijdanalyses voor zijn rekening nemen. Net als Coort staat Bruins Slot tot en met het seizoen 2005-2006 onder contract bij Ajax.