Menu
Blind geeft tegen jubilerend FC Hilversum Ajax-beloften ruim baan

Blind geeft tegen jubilerend FC Hilversum Ajax-beloften ruim baan

De verjaardagsgast trakteerde de jubilerende gastheer op een 0-10 nederlaag. Ajax - 106 jaar oud - versloeg Football Club Hilversum - dit jaar 100 jaar oud - met ruime cijfers. De feestvreugde rondom het op sportpark Crailoo gespeelde jubileumduel was er niet minder om.

In de overvloed aan goals sprongen twee treffers er onmiskenbaar bovenuit. Met twee fraaie afstandsschoten gaf centrale verdediger Jan Vertonghen zijn visitekaartje af. De treffer die de Belg in de tweede speelminuut scoorde was wellicht de mooiste. De man met het rugnummer 4 nam de bal buiten de zestien aan, om vrijwel direct uit te halen. Een minuutje na de openingsgoal van Mitea belandde de uithaal van Vertonghen ‘stijf in het kruis’: 0-2.

Een klein kwartier na rust herhaalde de verdediger zijn kunstje door opnieuw hard en van afstand toe te slaan. Ditmaal scheerde de bal over de grasmat voordat van een doelpunt sprake was. Vertonghens tweede goal bepaalde de tussenstand na een klein uur spelen op 0-9.

,,En dat terwijl ik nog niet zo gek lang geleden in de A1 ‘gewoon’ linkshalf stond'', leek Vertonghen zich naderhand te verwonderen over zijn positie in het eerste team. De verdediger ontkwam na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Roelof Luinge niet aan een omsingeling van handtekeningenjagers. Het dwingende, offensieve spel van de Belg was meerdere toeschouwers opgevallen. Twee prachtgoals maakten een krabbel nog gewilder. ,,Toch heb ik niet eens zo heel lekker gespeeld’’, zei Vertonghen kritisch. ,,De nummer vier is wel een leuke positie, vind ik. Al speel ik daar pas sinds Jong Ajax. De trainers hebben blijkbaar vertrouwen in me op die plek.''

De club van trainer en oud-Ajacied Karel Bonsink had zoals verwacht weinig in de melk te brokken tegen de formatie van Danny Blind. FC Hilversum (met de ex-Ajacieden Mendel Witzenhausen en Dennis Gerritsen binnen de lijnen) kreeg enkele minuscule kansjes. Omdat veel Ajacieden ontbraken vanwege verplichtingen met vertegenwoordigende ploegen, kregen de aanstormende Ajax-talenten ruim baan in Hilversum. Met Vurnon Anita (rechtsback), Donovan Slijngard (linksback) Vertonghen en Javier Martina (rechtsbuiten) telde de basiself drie opvallende namen. Emmanuel Boakye was in de achterste linie zelfs de speler met de meeste ervaring. Routiniers Hans Vonk, aanvoerder Olaf Lindenbergh en Yannis Anastasiou zorgden nog voor enige balans. Nummer ‘10’ Nourdin Boukhari, Steven Pienaar en Nicolae Mitea completeerden de basisploeg.

Ajax speelde zichzelf kinderlijk eenvoudig naar een riante ruststand. Spits Yannis Anastasiou scoorde een keer (0-3) zelf en bereidde een treffer van Mitea voor (0-4). Boukhari bouwde de voordelige marge in acht minuten tijd hoogstpersoonlijk uit naar 0-6. Rechtsbuiten Martina kreeg alle tijd en ruimte om ook al verwoestend uit te halen: 0-7.

Dezelfde Martina was na rust ook verantwoordelijk voor de achtste Amsterdamse goal. Nadat ook Vertonghen zijn tweede goal had gescoord, kwamen nog meer Ajax-talenten binnen de lijnen. Keeper Marco van Duin, Michael Timisela, Murat Yildirim, John Goossens, Rydell Poepon en Derk Boerrigter speelden het laatste half uur vol. Uiteindelijk bepaalde Boerrigter de eindstand op 0-10. Het sein voor enkele meegereisde Ajax-supporters om twee fakkels te ontsteken.