Menu
Blind heeft progressie gezien

Blind heeft progressie gezien

Voor de laatste keer dit seizoen schoof Danny Blind aan bij de verzamelde pers na de vrijdagochtendtraining. Veel nieuws had de trainer niet te melden, dus blikte hij kort terug op de afgelopen weken en alvast vooruit naar het nieuwe seizoen.

,,Het beeld ten opzichte van een week geleden is onveranderd", vertelde Blind in de perskamer. Grote personele problemen heeft de trainer niet. Zdenek Grygera trainde niet omdat hij zich niet lekker voelde, Hatem Trabelsi deed, wat niet gepland was, de hele training gewoon mee. ,,Grygera is wel een mannetjesputter, ik hoop en verwacht wel dat hij zondag kan spelen. Trabelsi is iemand die een dag na de training nog een reactie kan krijgen, dus we zullen moeten afwachten of hij morgen last heeft van zijn knie", aldus de trainer, die aangaf dat Wesley Sneijder wel fit is. Wie hij zondag tegen FC Groningen, de laatste wedstrijd van het seizoen, het veld zal insturen, wilde Blind niet zeggen. ,,Het zou kunnen dat het voor iemand de laatste wedstrijd is, maar er is nog niets zeker. Ik ben ook een mens en ik begrijp de sentimenten van sommigen. Het is echter nog onduidelijk en ik maak gewoon de opstelling die ik de beste vind voor deze wedstrijd.''

Wel wilde Blind terugblikken op zijn korte periode als hoofdtrainer van Ajax. ,,Als je nu terugkijkt wordt alles gerelateerd aan het behalen van de tweede plaats waardoor we voorronde Champions League mogen spelen. De laatste zeven wedstrijden hebben we gewonnen, dat betekent 21 punten. Door de instorting van AZ werd het gat ineens tien punten in ons voordeel. Maar het had ook nog een 'close finish' kunnen worden, als AZ uit die laatste wedstrijden 15 of 16 punten had behaald. Dat we die tweede plek veilig hebben gesteld, is wel het belangrijkste voor de club."

Voor de trainer is niet alleen het behalen van de voorronde Champions League belangrijk, hij wil met zijn selectie toewerken naar het spel dat hij met Ajax voor ogen heeft. ,,Ik ben redelijk tevreden over wat we op het veld hebben laten zien in de afgelopen periode. Ik heb wel degelijk progressie gezien, zo is er bijvoorbeeld meer rust in het elftal gekomen. En zonder dat dat ten koste is gegaan van van de snelheid van het spel en de controle. De volgende stappen wil ik in het volgende seizoen zien, bijvoorbeeld het temporiseren van een wedstrijd: de schommelingen tussen de momenten wanneer je pressie moet spelen en wanneer je rust moet bewaren. Dat is moeilijk." Een andere stap die Blind volgend seizoen wil zetten met zijn selectie is mentaal sterker worden. ,,Technische kwaliteiten zijn ruimschoots aanwezig, tactische kwaliteiten zijn er ook. Dat kan hier en daar beter, maar dat heeft ook met leetijd en ervaring te maken. De derde kwaliteit die je nodig hebt is de mentale. En dat heeft tijd nodig."

Blind verwacht begin juli met nagenoeg dezelfde groep aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen te beginnen. ,,Ik heb een redelijke zekerheid omtrent de groep voor komend seizoen. Van één speler weet ik niet of hij er over twee maanden bij is omdat hij een clausule in zijn contract heeft, Filipe is al weg en de rest heeft allemaal een contract voor minimaal nog een jaar en we hopen dat we die kunnen verlengen." Maar helemaal zeker kan Blind natuurlijk niet zijn. Zlatan Ibrahimovic verliet vorig seizoen immers op de laatste dag van de transferperiode de club. De Ajax-trainer is niet zo bang dat dat nu weer zal gebeuren. ,,Dat was een uitzonderlijke situatie. Er werd een heel hoog bedrag geboden voor iemand die een contract had voor nog slechts een jaar. Daar zou ik ook niets aan kunnen doen, maar verder kan ik heel lang wat tegenhouden", aldus Blind.

Als het aan Blind ligt, maakt Yannis Anastasiou volgend seizoen ook deel uit van de selectie. Het contract van de Griek loopt af, maar Blind zou hem graag nog een jaar willen behouden. ,,Als trainer moet je iemand in je selectie perspectief kunnen bieden in de vorm van speelminuten. Als je van te voren weet dat je iemand niet zal inzetten, moet je hem namelijk niet houden. Bij Anastasiou is naast een percentage speelminuten ook zijn rol buiten het veld belangrijk. Hij heeft vorig seizoen niet alleen een aantal belangrijke doelpunten gemaakt, hij is ook een zeer innemende persoonlijkheid." De trainer heeft inmiddels een gesprek gehad met de spits. ,,En ik denk dat hij genoegen neemt met de rol die ik voor hem in gedachten heb."