Menu
Blind: 'In mijn hoofd weet ik hoe ik het wil doen'

Blind: 'In mijn hoofd weet ik hoe ik het wil doen'

Voor het eerst sinds zijn aanstelling begin deze week, sprak Danny Blind tijdens het reguliere persuurtje met de aanwezige pers over de wedstrijd van aanstaande zondag, maar ook hoe zijn eerste dagen als hoofdtrainer van Ajax zijn bevallen.

,,Over het weer hadden we in ieder geval niet te klagen", stak Blind van wal. ,,En dat is altijd prettig. Ik heb nu twee goede trainingsdagen achter de rug met twee trainingen, vandaag hebben we één keer getraind en morgen volgt de laatste voor de wedstrijd tegen PSV zondag. Ik heb dinsdag wat ruimte gehad om nog wat zaken betreffende de jeugdopleiding over te dragen, dus al met al is het best verlopen."

Of de selectie al wat heeft opgestoken van de nieuwe trainer, kan Blind nog niet zeggen. ,,Er is me in ieder geval een aantal zaken opgevallen. Er is voldoende, zelfs veel kwaliteit in dit team. Maar er kan winst gemaakt worden bij het spelen zonder bal. Er zijn twee momenten waarop je zonder bal speelt: de eerste is als de tegenstander in balbezit is, de tweede is als een teamgenoot aan de bal is. Dat moet beter. Maar dat gaat niet van vandaag op morgen, zoiets heeft tijd nodig", meent Blind.

Zondag, als Blind voor het eerst op de bank zit als hoofdtrainer, wacht meteen de topper tegen PSV. ,,Ik neem niet teveel hooi op mijn vork in aanloop naar die wedstrijd. 'First things first', zoals ze dat zeggen. Ik ga beginnen met de dingen die makkelijk te sturen zijn. Bijvoorbeeld dat het veld zo groot mogelijk gemaakt moet worden in balbezit en dat bij balverlies het veld zo klein mogelijk gemaakt moet worden. Ik ben nu nog dingen aan het signaleren, later zal ik stapsgewijs voor elkaar proberen te krijgen dat we gaan spelen zoals ik dat wil zien. Op een gegeven moment zullen structuren duidelijk gaan worden."

Blind heeft nog geen beslissing genomen over wie hij als eerste keeper ziet. Degene die aanstaande zondag onder de lat zal staan, is niet per se zijn keuze voor het verdere seizoen. ,,Die keuze moet weloverwogen zijn. Op basis van kwaliteit, maar andere aspecten zullen ook meewegen. Zo hebben we nu bijvoorbeld drie keepers die alledrie regelmatig vervallen in blessures. Ik heb wat betreft het hele team wel goed in mijn hoofd wat ik wil, maar ik heb nog geen uitgesproken keuzes gemaakt." De trainingen onder leiding van Danny Blind zijn tot nu toe nog niet gericht geweest op de wedstrijd tegen PSV. Daar gebruikt de trainer de zaterdagtraining voor, die achter gesloten deuren zal plaatsvinden. ,,Ik heb de eerste dagen gebruikt om met mensen die op belangrijke posities spelen, te spreken. Ik heb sommigen gevraagd wat ze veranderd willen zien en daar heb ik naar geluisterd. Voor zondag weet ik wat ik wil doen, maar ik ga nu niet verklaren hoe mijn invulling zal zijn. PSV heeft een enorm evenwichtig middenveld en een grote balans in het team, daar moet ik rekening mee houden", aldus de oefenmeester.

Voor de komende tegenstander heeft Blind overigens veel bewondering. ,,Het is een ontzettend goed elftal. En dat zeg ik niet om mezelf in te dekken of iets dergelijks. PSV heeft een team dat ongelooflijk goed in balans is. Ze spelen veel vanuit discipline, maar toch is er voldoende variatie. Het middenveld wisselt veel en goed van positie, als iemand een positie overneemt, bijvoorbeeld een rechtsbuiten of een middenvelder, dan doen de spelers wat die positie van ze vraagt. En dat is razend knap. Dan ben je heel ver als elftal."

,,Als je kijkt naar het totaalbeeld van Ajax en PSV, en ook AZ, dan hebben wij, behalve de drie punten natuurlijk, niet zoveel te verliezen. Het gat met AZ is in dat opzicht 'slechts' vier punten. Maar het gaat om het heden en als het gat met AZ zeven punten wordt, dan valt de deur wat betreft de Champions League halen redelijk in het slot. Wat dat betreft is deze wedstrijd wel een indicatie voor waar we staan."

Makkelijk vindt Blind het niet, om Ajax een paar weken voor het einde van de competitie onder zijn hoede te nemen. ,,Ik wil dat spelers op een gegeven moment meegaan in wat ik wil. Ik wil elementen naar voren laten komen die we op termijn nodig hebben. Toch moet ik nu van week tot week handelen, want we willen ons plaatsen voor de Champions League. Dat is gelijk ook het verschil tussen het trainersschap van de A1 en Ajax 1. Bij de jeugdopleiding moet je uitgaan van het individu en is het team ondergeschikt. Hier speel je alleen om te winnen. En om de lange en de korte termijn nu hand in hand te laten gaan is moeilijk. Dat is het lastigste waar ik nu mee te maken heb", aldus Blind.