Menu
Blind kijkt na nieuw verlies liever naar overmorgen

Blind kijkt na nieuw verlies liever naar overmorgen

Na de domper tegen PSV moest trainer Danny Blind tot afgelopen donderdag wachten voordat hij zijn selectie compleet had. Een volledige training met iedereen bleek te kort om sc Heerenveen te kloppen. Ajax verloor met 2-1.

Het zat Ajax niet mee in de voorbereiding op het duel. Van het basiselftal dat speelde tegen sc Heerenveen waren alleen Maxwell, Lindgren en Rosales de hele week in Amsterdam geweest. De laatste was net hersteld van een blessure. De overige spelers kwamen allemaal terug van interlands.

Blind sprak al van een 'belabberde' voorbereiding, maar ook Gert-Jan Verbeek kende dezelfde strubbelingen met een enkele training voorafgaande aan dit duel. Het duel waarin Ajax het de laatste tien jaar al niet eenvoudig heeft gehad. Want er waren maar drie zeges bij.

De trainer voelde, niet op basis van de historische statistieken, de bui al hangen. ,,Als je alle wedstrijden loskoppelt dan weet je dat je tegen PSV thuis, Heerenveen uit, AZ thuis en Feyenoord averij oploopt. Als deze duels dan in een serie zitten, ziet het er niet rooskleurig uit."

Ajax begon matig aan het duel tegen sc Heerenveen, maar nadat Steven Pienaar meer naar voren ging spelen en Hedwiges Maduro de verdedigende klussen richting Daniel Hestad opknapte, ging het beter. Na 31 minuten betaalde zich dat uit in een voorsprong. Rosales passeerde Jeroen Drost en Angelos Charisteas schoot prachtig binnen, 0-1.

Met die voorsprong kon Ajax gaan rusten, maar in de tweede helft maakte Heerenveen de achterstand ongedaan. ,,De 1-1 was gelukkig", vond doelman Hans Vonk. Uit een corner - 'waarvan we weten dat ze gevaarlijk zijn', aldus Blind - viel de bal voor de voeten van Marcel Seip. De uitblinkende Heerenveen-verdediger schoot de 1-1 binnen.

,,We dachten te veel achteruit", stelde Blind na afloop. ,,Juist in een fase dat Heerenveen zijn opportunistische speelstijl gaat hanteren moet je vooruit denken. Daar hadden we moeite mee en dat paste weer precies in het plaatje van Heerenveen."

Drie minuten voor tijd ging het helemaal fout. Balverlies op het middenveld stelde invaller Georgios Samaras in de gelegenheid te scoren. Vonk was kansloos. ,,De 2-1 was gewoon dom", vond de oud-Heerenveenkeeper. ,,We hebben verloren op twee momenten waarvan we weten dat Heerenveen gevaarlijk is."

En dus heeft Ajax onder de nieuwe trainer Danny Blind nog geen punt gehaald. ,,Het klinkt op dit moment misschien wat luchtig als ik zeg dat het niet uit de lucht komt vallen. Maar ik probeer resultaat en toewerken naar iets hand in hand te laten lopen. Verandering zal gepaard gaan met turbulentie. Wij moeten zo snel mogelijk UEFA-Cupvoetbal veilig stellen en daar vanuit aan een team werken. Ik kijk meer naar overmorgen dan naar morgen. Ajax hobbelt al te lang. We moeten nu een weg inslaan. Dat zal tijd en punten kosten," besloot realist Blind.

Charisteas stond sip de pers te woord. ,,Ik ben niet blij", stelde de doelpuntenmaker en uitgevallen Griek vast. ,,We hebben een belangrijk duel verloren en ik ben geblesseerd. Vooraf had ik gedacht dat we dit wel zouden kunnen winnen of gelijk kunnen spelen, maar het is niet gelukt. Ik ben geblesseerd aan mijn enkel. We zullen zondag verder kijken wat er is."

Naar het fotoverslag sc Heerenveen - Ajax >>