Menu
Blind moet nog puzzel oplossen

Blind moet nog puzzel oplossen

Ajax neemt het zondag op tegen FC Groningen en ook in dat duel moet Danny Blind weer een puzzel zien op te lossen. Hij zag dinsdag namelijk Urby Emanuelson afhaken met een blessure. De linksback haalt de wedstrijd tegen Groningen niet en aangezien Juanfrán een schorsing moet uitzitten, dient Blind aan de linkerkant in de defensie voor een oplossing te zorgen. ,,Over hoe ik dat ga doen, moet ik nog een nachtje slapen", deelde de trainer mee.

Natuurlijk heeft de trainer de oplossing al enigszins in zijn hoofd, maar om die nou op de persdag panklaar op te dissen, dat doet hij niet. ,,Ik heb de keuze tussen een rechtsbenige verdediger op links of een linksbenige in de verdediging te zetten. Een van de opties is om Thomas Vermaelen door te schuiven en iemand anders links centraal in de verdediging te zetten. Mijn intentie is in elk geval zo min mogelijk te veranderen. Het moet niet zo zijn dat als ik geen linksback heb, dat ik vijf posities overboord zet. Het mooiste zou zijn om een speler uit de jeugd door te schuiven, maar dat is niet het geval. Timisela en Boakye zijn rechts en Schilder is geen back. Die zou ik misschien centraal kunnen zetten.”

Kortom, de trainer denkt er nog over. Zondagmiddag om 14.30 uur zien we de oplossing terug op het veld. Blind verwacht niet dat Groningen anders dan anders zal gaan spelen. ,,Je weet nooit welke aanpassingen ze willen doen. Maar Ron Jans gaat meestal uit van zijn eigen spel, dus met drie spitsen. Mocht hij toch anders gaan spelen, is het niet zo dat we daardoor zo verrast zijn dat we het in het veld niet kunnen oplossen.”

Groningen staat twee plaatsen lager op de ranglijst dan Ajax en in de strijd om een plaats in de play-offs is de ploeg een van de concurrenten. ,,Als je naar de feiten kijkt, is dat zeker het geval”, rekende Blind voor. ,,Want wij staan zes punten op ze voor en we spelen tegen ze. Als we deze week goed doorkomen dan zetten we goede stappen. Ten eerste richting finale Gatorade Cup, waarin we, als we dat halen, verzekerd zijn van Europees voetbal. Tevens kunnen we bij winst op FC Groningen een definitieve stap zetten om bij de eerste vijf te komen. Maar dat moet nog wel gebeuren natuurlijk.”

Na de nederlaag tegen Internazionale gaf de trainer zijn spelers twee dagen vrij. ,,Woensdag trainden we niet, omdat we vrij laat terug waren uit Milaan en donderdag trainden we niet met het oog op de pijntjes die er waren en de belasting waarmee de spelers te kampen hebben. Vrijdag ben ik nog wel op de wedstrijd tegen Inter teruggekomen, maar niet zo gedetailleerd. We hebben tegen Internazionale na 25 minuten gedaan wat we voor ogen hadden. We hebben durven voetballen. Dat kon tot de zestien meter. Vanaf daar liet Inter het niet toe, of waren wij niet in staat meer te doen.”

De blessuregolf die Ajax teistert, is niet nieuw. Op de vrijdagtraining gingen ook Hatem Trabelsi en Maarten Stekelenburg voortijdig naar de kant. Stekelenburg had donderdag griep, Trabelsi had last van een kuitblessure. ,,Op zich is het geen ernstige blessure maar hij is wel een twijfelgeval voor zondag. Wij hebben nooit een periode gehad met maar een of twee blessures. Het zijn er structureel ongeveer vijf. En zo divers. Kuit, hamstring, dijbeen, nieren, hersenschudding, kneuzingen. Er zit geen lijn in. Tomás Galásek is bijna zover dat hij weer speelminuten kan maken, hij trainde vandaag weer met de groep mee.”