Menu
Blind nog niet tevreden na kleine oefenzege in Sittard

Blind nog niet tevreden na kleine oefenzege in Sittard

Ajax begon woensdag met een oefenwedstrijd aan de tweede fase van de voorbereiding van het nieuwe seizoen. In Sittard won de Amsterdamse club met 3-2 van Fortuna. Het duel vormde het begin van een vierdaags trainingskamp dat de Amsterdammers voornamelijk in Duitsland beleggen.

In De Lutte werkte trainer Danny Blind met zijn staf voornamelijk aan het fysiologische gedeelte. Vanaf maandag lag het accent meer en meer op het voetbal. Eerstedivisionist Fortuna Sittard was eigenlijk stand-in voor Borussia Mönchengladbach tegen wie aanvankelijk geoefend zou worden. Maar de Duitse club beschikte niet over een geschikte accommodatie. Blind was na afloop maar matig te spreken over het spel van zijn ploeg die na rust de controle over het spel verloor. ,,In de eerste helft speelden we als team heel behoorlijk, in de tweede helft werd het minder en minder.´´

De Amsterdammers begonnen in Limburg duidelijk met aanvallende intenties. Blind stelde drie verdedigers op tegen de twee spitsen van de thuisclub met Olaf Lindenbergh in een vrije rol daarvoor. Linkshalf Nourdin Boukhari kreeg in de eerste tien minuten al twee goede kansen en via Lindenbergh, die plots besefte dat hij de ruimte kreeg, werd Ajax opnieuw gevaarlijk. Na twintig minuten viel het eerste Amsterdamse doelpunt, na een goede combinatie. Markus Rosenberg werd aangespeeld door Nicolae Mitea en nam de bal goed mee. De Zweed legde af op Boukhari en diens voorzet bereikte de doorgelopen Mitea die van dichtbij kon inschieten: 0-1.

Ajax heerste daarna op het veld, al kwam Fortuna er via een venijnige counter af en toe gevaarlijk uit. De bezoekers raakten na een half uur spelen wel Steven Pienaar kwijt. De Zuid-Afrikaan bleef na een duel op het gras liggen en moest vervangen worden door Nigel de Jong. Pienaar liep een blessure op aan de binnenband van zijn knie. Volgens de medische staf geen ernstige kwetsuur maar wel een die hem een paar dagen aan de kant kan houden.

Het duurde tot vijf minuten voor rust voordat Fortuna-doelman Budziak weer wat te doen kreeg. De keeper moest een snoeihard afstandsschot van Tomás Galásek tot corner stompen. Die hoekschop leverde niets op maar de thuisploeg kreeg de bal niet meer weg. Mitea verzond een goede voorzet richting de tweede paal waar invaller De Jong de bal prima binnengleed: 0-2. ,,We haalden in de eerste helft te weinig rendement uit de kansen, want het had 4-0 voor ons kunnen staan. In deze fase mag dat echter wel eens een keer´´, vond Blind.

De trainer bracht in de tweede helft vier wissels in. Bogdan Lobont nam de plaats onder de lat in van Maarten Stekelenburg, Yannis Anastasiou loste Rosenberg af in de spits en vleugelspelers Daniël de Ridder en Tom de Mul vervingen respectievelijk Mitea en Rosales. Blind zag zijn manschappen redelijk beginnen aan het tweede bedrijf. ,,Qua positiespel was het in die fase goed. Maar het werd steeds minder. Dat ligt bij de een aan de scherpte, bij de ander aan vermogen.´´

Bij de eerste de beste aanval van Fortuna Sittard in de tweede helft werd Lobont op de proef gesteld. Spits Wasiu Taiwo was in een duel met Zdenek Grygera makkelijk neergegaan en scheidsrechter Wiedemeijer zag er een strafschop in. Lobont was kansloos op de goed genomen penalty van Ronald Dassen: 1-2 na 49 minuten. In de tegenaanval herstelde Ajax bijna de verhoudingen weer, maar de kopbal van Anastasiou na een voorzet van De Mul ging rakelings langs het doel. Ook een volgende serie kansen was niet aan de Amsterdammers besteed.

Het duurde derhalve tot de 61ste minuut tot Ajax weer scoorde. John Heitinga verzond een prachtige cross-pass naar De Ridder en diens voorzet werd vallend ingekopt door Anastasiou. Lang kon Ajax echter niet genieten want aan de andere kant brak Taiwo door. Lobont stuitte de inzet nog, maar kon niet voorkomen dat Tom Daemen hem met een boogbal verschalkte: 2-3. Tot overmaat van ramp moest Grygera ook nog vervangen worden, nadat Taiwo hem hard op het hoofd had geraakt. De Tsjech moest zijn wenkbrauw laten hechten. Thomas Vermaelen nam zijn plaats in.

Blind bracht nog Rasmus Lindgren in voor Galásek, maar het beste was er toen al af bij de Amsterdammers. ,,Het baltempo lag te laag´´, had Blind geconstateerd. ,,Tegen een ploeg die op eigen helft compact speelt, moet je stations overslaan en snel het spel verleggen. Ook was er te weinig aansluiting naar de spits en moest het alleen via de vleugels. Ik vond dat we weinig drang naar voren hadden.´´ Meer dan halve kansen creëerde Ajax niet en Lindenbergh kon alleen ten koste van een gele kaart voorkomen dat Fortuna er in de voorlaatste minuut gevaarlijk uit kwam.

,,Het was niet alleen de vermoeidheid die maakte dat het niet meer liep´´, zei Blind. ,,Conditioneel zitten we op schema, wat de uitvoering betreft weet ik het nog niet. We zitten echter nog in een fase dat ik het aankijk. De komende dagen moeten we het samenspel verbeteren. Wellicht krijgt een aantal van de zes spelers die later zijn ingestroomd zaterdag tegen Arminia Bielefeld wat speeltijd.´´