Menu
Blind ontpopt zich tot sterkhouder

Blind ontpopt zich tot sterkhouder

Vier dagen na het uitduel met FC Utrecht wacht Ajax deze donderdagavond opnieuw een krachtmeting. In de eigen Amsterdam ArenA is FC Groningen de tegenstander in het midweekse competitieprogramma. Voor Daley Blind een weerzien met de club waar hij in de tweede helft van het seizoen 2009-2010 furore maakte.

Zijn verblijf in het hoge noorden lijkt inmiddels een eeuwigheid geleden, want met name de laatste twee seizoenen heeft Blind zich ontpopt tot een van de sterkhouders van Ajax. Een proces dat niet vanzelf ging en vooral is te danken aan de beroepsernst van de Ajacied. ,,Ik ben bijvoorbeeld een aantal jaren geleden begonnen met extra krachttrainingen”, legt de 23-jarige middenvelder uit. ,,Nu ben ik nog steeds geen zwaargewicht, maar wel een paar kilo zwaarder dan in mijn begintijd bij het eerste elftal.”

Hoewel er in speltechnisch opzicht altijd weinig viel aan te merken op Blind heeft hij ook op dit aspect veel progressie geboekt. ,,Vooral door de vele wedstrijden die we spelen leer ik meer op technisch en tactisch gebied. In het maken van keuzes in het veld ben ik bijvoorbeeld wel gegroeid.”
Tevens is het opvallend dat de achtvoudig international zijn mindere rechterbeen vaker lijkt te gebruiken dan voorheen. ,,Dat gaat dan onbewust”, stelt de linkspoot. ,,Hoewel ik wel een tijd heb gekampt met een blessure aan mijn rechterlies, waardoor ik mijn rechterbeen een beetje ontweek met schieten en passen. Ik ben nu weer helemaal hersteld, dus misschien dat ik daarom weer
meer met rechts doe.”

Sinds Blind door trainer Frank de Boer werd omgetoverd van linkervleugelverdediger tot meest controlerende middenvelder is het spelplezier van de Amsterdammer helemaal van zijn gezicht af te lezen. ,,Het gaat inderdaad hartstikke goed”, beaamt de voormalige huurling van FC Groningen. ,,Ik heb alleen weinig tijd om te genieten en ben veel met mezelf bezig om dat goede gevoel te behouden en te koesteren. Ik probeer bovendien niet te lang stil te blijven staan bij de momenten die goed gaan.”

In het seizoen 2009-2010 betrad Daley Blind de ArenA in het shirt van FC Groningen. In het seizoen 2009-2010 betrad Daley Blind de ArenA in het shirt van FC Groningen.

Het tekent opnieuw de mentaliteit en volwassenheid van Blind, die onlangs in het bekerduel met Feyenoord zelfs de aanvoerdersband droeg. ,,Dat was een mooi moment en weer een stap in mijn carrière”, blikt hij terug. ,,Het is natuurlijk mooi als je wordt uitverkozen tot aanvoerder van het team.” Wellicht was het een voorproefje voor volgend seizoen, als Siem de Jong en Niklas Moisander de mogelijke verleiding van een buitenlands avontuur niet kunnen weerstaan. ,,Ik zal er in elk geval geen nee tegen zeggen en die band met eer en trots dragen. In de jeugd ben ik ook vaak aanvoerder geweest, maar daar gaat het meer om de toss aan het begin van een wedstrijd.”
Eerst wil Blind de huidige jaargang in stijl afsluiten. ,,We hebben namelijk nog zoveel mooie wedstrijden voor de boeg in de competitie, beker en UEFA Europa League. Hopelijk staan ons nog mooie dingen te wachten. We hebben als team heel veel vertrouwen. Je ziet ook vaak dat onze tegenstanders ons spel in de eerste helft nog kunnen belopen, maar in de tweede helft niet meer, waardoor er gaten ontstaan. Als team voelen we die momenten wel aan.”

FC Groningen is dus gewaarschuwd. Al beseft Blind dat de tweestrijd met zijn voormalige club geen sinecure is. ,,Trainer Erwin van de Looi laat zijn ploeg goed en aanvallend spelen, dus het is een leuke ploeg om naar te kijken.” Daarnaast treft de Ajacied hoogstwaarschijnlijk zijn voormalige ploeggenoten Genero Zeefuik en Johan Kappelhof. ,,In de Ajax- jeugd speelde ik als linker centrale verdediger en Johan als rechter centrale verdediger en hebben we heel lang als duo samengespeeld. Verder woonden we allebei in Diemen, waar we samen voetbalden op een pleintje. Hij doet het goed bij Groningen en dat is leuk om te zien.”

Blind weet in elk geval hoe het voelt om in het shirt van de opponent de ArenA te betreden. In het seizoen 2009-2010 dolf hij met de Groningers het onderspit: 3-0. ,,En dat terwijl we twee kansen kregen op de openingstreffer. Onder meer door een goede steekpass van mij op Tim Matavz. Vlak voor rust maakte Ajax echter 1-0 en na rust de 2-0 en 3-0. Het was voor mij sowieso een grappige en gekke ervaring, want mijn vader zat op de bank bij Ajax. Ik weet dus hoe het voelt om tegen Ajax te spelen en dat wil je niet graag.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst


Ajax - FC Groningen begint om 20:45 uur. Er zijn nog kaarten beschikbaar. Via onderstaande link vind je informatie over de kaartverkoop

Kaartverkoop Ajax - FC Groningen