Menu
Blind opnieuw met Ajax in São Paulo

Blind opnieuw met Ajax in São Paulo

Voor Danny Blind is het niet de eerste keer dat hij met Ajax naar São Paolo vliegt. De technisch directeur ad interim reisde vlak voor de zomer van 1997 ook al eens met Ajax naar Zuid-Amerika voor een oefentrip. Naast Chili en Argentinië werd ook Brazilië werd aangedaan. Tijdens de tussenstop op Kaapverdië haalde Blind zaterdagnacht herinneringen aan die tijd op.

Met zijn rake strafschop in Tokio hield Blind het Braziliaanse Gremio ruim 16 jaar geleden van de wereldtitel af. Met zijn beslissende penalty in de wereldbekerfinale voorkwam hij dat het land van de vijfvoudig wereldkampioen ook op clubgebied de beste van de wereld werd. Maar veel belangrijker: met zijn rake penalty bracht hij Ajax halverwege jaren negentig terug naar de absolute wereldtop.

De impact van de gewonnen wereldbekerfinale ondervond Blind een kleine twee jaar later opnieuw toen hij met Ajax een bezoek aan São Paulo bracht. Als afsluiter van het seizoen 1996-1997 maakte Ajax een reis naar Zuid-Amerika waar het achtereenvolgens Chili, Argentinië en Brazilië bezocht. De oefentrip gold tevens als afscheidstrip van Louis van Gaal. ,,Het was een relaxte trip. We hadden sportief gezien een moeizaam jaar achter de rug, dus dankzij die trip konden we het seizoen toch nog op een mooie wijze afsluiten.”

Tijdens de tussenstop op Sal Island (Kaapverdië) ging Blind op de foto met enkele voetbalfans. Tijdens de tussenstop op Sal Island (Kaapverdië) ging Blind op de foto met enkele voetbalfans.

Frank de Boer maakte de reis naar Brazilië destijds niet mee vanwege de geboorte van een van zijn drie dochters. Hij kreeg destijds toestemming om in Nederland te blijven. Die goedkeuring had uiteraard ook met het karakter van de reis te maken. Omdat de oefentrip naar Zuid-Amerika als afsluiter van het voetbalseizoen gold, waren de belangen totaal anders dan bij een trainingskamp tijdens de voorbereiding of de winterstop. Blind: ,,Op dat soort momenten is altijd wat meer tijd voor andere activiteiten. Zo hebben we tijdens die reis Buenos Aires gezien en hebben we in Chili op 4.000 meter hoogte de sneeuw opgezocht. Ik heb daar toen nog met Richard Witschge geskied.”

Zijn herinneringen aan Brazilië zijn het diepst weggezakt, al schiet hem wel gelijk de gestaakte oefenwedstrijd tegen São Paolo binnen. ,,Die wedstrijd werd toen gestaakt vanwege de mist. Dat zijn toch wel dingen die je onthoud.” Ook de voetbalbeleving in de Braziliaanse metropool staat hem nog helder voor de geest. ,,Ajax leefde daar enorm in het voetbalgekke São Paolo. Dat had uiteraard alles te maken het feit dat we anderhalf jaar eerder de wereldbeker hadden gewonnen. In Zuid-Amerika heeft het wereldkampioenschap voor clubteams een veel hogere status dan in Europa. De wereldbeker is hun ogen echt het allerhoogste wat je kan bereiken. In Europa kijken we daar toch iets anders tegenaan.”

Blind is benieuwd hoe Ajax’ status anno 2012 in Brazilië is. ,,Destijds in 1997 was de hele club ontzettend hot vanwege de gewonnen UEFA Champions League en de wereldbeker.” Dat zijn strafschop tegen Gremio het Braziliaanse clubvoetbal in 1995 de wereldtitel kostte, werd hem twee jaar later niet echt kwalijk genomen. ,,Ze hadden het toen niet speciaal op mij voorzien. Het hele team stond volop in de belangstelling. We werden echt als wereldkampioenen onthaald. Zaken als wie de beslissende strafschop nam, worden vaak pas later wat bekender. De voetbalkenners in Brazilië zullen het nu 16 jaar later ongetwijfeld nog weten. We zullen het deze week wel merken.”

Volg Ajax in Brazilië op de voet via Ajax.nl, Ajax TV, Facebook, Twitter @AFCAjax, Hyves en Google+. De verrichtingen van Ajax zijn ook in het Portugees te volgen, waardoor Ajax-fans in Brazilië niets van het bezoek van de landskampioen hoeven te missen.

Tekst en foto's: Ajax.nl/Daan Germans