Menu
Blind: 'PSV zal niet afwijkend spelen'

Blind: 'PSV zal niet afwijkend spelen'

Na een reeks van vijf wedstrijden tegen relatief gemakkelijke tegenstanders, ontvangt Ajax zaterdagavond in de eigen ArenA de nummer een van de competitie: PSV. De trainer beschouwde voor met de media na de besloten training van vrijdagochtend.

In aanloop naar de topper tussen Ajax en PSV wenste Danny Blind achter gesloten deuren te trainen. Het laatste kwartier was evenwel toegankelijk voor de media. Zij zagen de Ajax-selectie nog een paar standaardsituaties als vrije trappen corners doornemen, niets anders dan gebruikelijk eigenlijk. ,,Ik wilde in alle rust trainen, we hebben niets tactisch geprobeerd", verduidelijkte de trainer tijdens zijn wekelijkse perspraatje.

Tegen de Eindhovenaren heeft Blind nog steeds te maken met een aantal personele problemen. Zo zijn de langdurig geblesseerden Edgar Manucharyan en Nicolae Mitea nog niet inzetbaar, net zomin als Tomás Galásek en Johnny Heitinga. Wesley Sneijder heeft te maken met een terugslag, evenals Zdenek Grygera. Blind: ,,We wisten dat we met Grygera een risico namen naar Inter toe. Hij heeft wat stapjes moeten overslaan omdat die wedstrijd anders zéker niet haalbaar was, dus hij moest wat versnellen. Dat was een verantwoord risico, dat wilde ik ook nemen vanwege de bezetting achterin. Het blijkt dat nu Inter te vroeg komt. Klaas Jan Huntelaar was niet echt lekker vandaag, maar vormt geen enkel probleem voor morgen." Nourdin Boukhari tenslotte kreeg tegen Sparta zijn vierde gele kaart en is derhalve geschorst.

Blind zal dus nog even moeten puzzelen met de elf namen die hij morgen zal inzetten. Op het middenveld is Jeffrey Sarpong, die inmiddels wel fit is, een optie, maar ook Urby Emanuelson kan links op het middenveld goed uit de voeten. In dat geval zal Juanfrán als linksback fungeren. ,,Zowel Emanuelson als Juanfrán heeft genoeg snelheid om Farfán te bespelen. Emanuelson heeft het in Eindhoven in de verdediging heel goed gedaan. Maar ik heb de spelers ook nog niet verteld wie ik waar wil neerzetten, dus dat ga ik nu ook niet doen", hulde Blind zich nog in nevelen.

De oefenmeester van Ajax verwacht niet dat PSV zijn strijdwijze voor het duel in de Amsterdam ArenA zal aanpassen. ,,PSV zal niet afwijken van hoe zij bijna altijd spelen, dat is in de regel redelijk afwachtend. Van daaruit zullen zij hun momenten van druk zetten, kiezen met Cocu. Veelal anticipeert Ooijer daar van achteruit op met doorschuiven. De laatste weken heeft Simons dat wat meer overgenomen. Zo speelt PSV: ofwel druk zettend middels Cocu, die de momenten natuurlijk uitstekend aanvoelt, ofwel compact inzakkend en van daaruit de ruimte bespelend met Farfán en Koné. Ik denk dat Vennegoor voor PSV een belangrijke pion is, met name in samenwerking met Koné en Farfán. Ik weet niet hoe het ervoor staat met Vennegoor of Hesselink, maar ze zullen er genoeg aan doen om hem te laten spelen, mag ik aannemen."

Met Koné en Farfán heeft Blind twee gevaarlijke aanvallers genoemd van de opponent zaterdagavond. ,,Als PSV 4-3-3 speelt zullen we die twee gewoon via de rechtsback en de linksback proberen af te stoppen. Zo niet dan zullen ze opgevangen moeten worden door een van het centrale duo, dan wel de verdedigende middenvelder. Dus daar gaan we geen kunstgrepen voor uithalen."

Na vijf overwinningen op rij tegen opponenten uit de onderste regionen van de ranglijst, wacht zaterdagavond dus een zwaar duel tegen titelkandidaat PSV. De zegereeks heeft, naast de punten, ook het nodige zelfvertrouwen opgeleverd voor de Ajacieden. ,,Die laatste vijf wedstrijden hebben qua rendement opgeleverd wat ze moesten opleveren. De clubs die achter of naast ons stonden, zouden niet meer dan tien punten halen, gekeken naar hun programma's. Dat zag je en dat wist je. Dat is gebeurd, dus konden we een kloof van vijf, zes punten maken en dat hebben we gedaan. Dat is misschien ook wel nodig met het programma dat we nu krijgen."

Na de zware wedstrijd tegen PSV wacht Ajax namelijk nog een loodzwaar duel: de uitwedstrijd in de achtste finales van Champions League tegen Internazionale uit Milaan. Mocht Ajax zich ten koste van de Italianen plaatsen voor de kwartfinales, dan wacht het Spaanse Villarreal. Blind: ,,Ik heb naar de loting gekeken, je zit in een van de kokers, dus je kijkt ernaar. We weten wat we moeten realiseren om uiteindelijk Villareal te treffen. Maar goed, de kansen zijn er, al zijn die niet toegenomen na de 2-2 in Amsterdam. We moeten nu winnen, maar in een knock-outsysteem heb je altijd een kans. En we weten echt wel hoe groot die is ten opzichte van Inter."

In de optiek van de trainer is de wedstrijd in het Europese bekertoernooi belangrijker dan de wedstrijd van zaterdagavond.,,PSV is een van de vierendertig wedstrijden in de competitie; een van de resterende wedstrijden, beter gezegd. Mocht dat mis gaan dan heb je nog herstelmogelijkheden, tegen Inter heb je die niet."