Menu
Blind: 'Uitgaan van onze eigen kracht'

Blind: 'Uitgaan van onze eigen kracht'

De lijst met vedettes bij Internazionale is nog net iets langer dan de aanzienlijke rij geblesseerden aan Ajax-zijde, maar die naam en faam van de tegenstander noch de gehavende staat van de eigen selectie zijn voor Ajax-trainer Danny Blind aanleiding om morgenavond grote concessies te doen aan de speelstijl die hij voorstaat. Tijdens een zowel door Italiaanse als Nederlandse media massaal bezochte persconferentie stelde de oefenmeester dinsdagmiddag dat Ajax zich zeker niet, uit angst voor een afstraffing, collectief voor het eigen doel zal verschansen.

,,Het is heel makkelijk gezegd, maar waar mogelijk moeten we proberen uit te gaan van onze eigen kracht’’, aldus Blind. ,,Tegelijk beseffen we dat Inter over spelers beschikt met grote individuele kwaliteiten. Voorin hebben ze veel snelheid en creativiteit. Wij gaan proberen zo compact mogelijk te verdedigen. Daarmee bedoel ik niet dat we terug zullen zakken in ons eigen strafschopgebied, want dat ligt ons helemaal niet. Het gaat erom de strook waar we verdedigen, zo klein mogelijk te houden, zodat we zo veel mogelijk steun aan elkaar hebben.''

Luis Figo, Alvaro Recoba, Javier Zanetti, Juan Sebastian Veron, Obafemi Martins, Adriano vooral: de selectie van Internazionale telt nogal wat spelers met een indrukwekkende conduitestaat. Ze vormen een ploeg die naast grote voetballende kwaliteiten ook datgene heeft waar het huidige Ajax een gebrek aan heeft: routine. Het wegvallen van enkele ervaren krachten heeft de balans in de selectie van Blind nog verder doen doorslaan. Zdenek Grygera en Tomás Galásek zijn de meest recente blessuregevallen. Het Tsjechische duo is de komende weken niet inzetbaar en ontbreekt derhalve ook tijdens de eerste ontmoeting met Inter, net als Wesley Sneijder, Steven Pienaar en Nicolae Mitea. ,,Dat zijn stuk voor stuk spelers die normaliter in de basis zouden kunnen staan'', meende Blind. ,,Het heeft alleen niet veel zin om stil te staan bij wie er niet zijn. We moeten bekijken hoe we het op gaan lossen.'' Om over een complete reservebank te beschikken, wordt sowieso een beroep gedaan op jong talent. Jeffrey Sarpong, Emmanuel Boakye, Michael Timisela en Robbert Schilder maken deel uit van de selectie, die later vandaag afreist naar Santpoort om zich voor te bereiden op de eerste achtste finale in de Champions League.

Blind sprak lovend over de ontwikkeling die de opponent van morgenavond heeft doorgemaakt onder het bewind van coach Roberto Mancini. ,,Inter is veel meer dan de afgelopen jaren een eenheid geworden, een team dat meer op elkaar is afgestemd en meer voor elkaar wil werken. De laatste landstitel stamt alweer van een tijdje terug (1989). Dat geeft aan dat ze niet altijd de ideale mix hebben weten te vinden.''

Zelf een uitgebalanceerde formatie in het veld brengen zal morgen ook nog lastig genoeg zijn voor Blind, die zijn keuzes mede laat afhangen van de inzetbaarheid van Juanfrán. De Spanjaard speelde de laatste weken ver onder zijn normale niveau en klaagde over rugklachten, maar zou wel kunnen spelen. ,,Als een van de weinigen is Juan een gelouterde speler. Dat gegeven moet ik afwegen tegen een aantal andere dingen, zoals hoe we de laatste weken hebben gespeeld’’, filosofeerde Blind.
Als de Spaanse huurling wordt opgesteld als back, zou Urby Emanuelson een plekje op het middenveld kunnen krijgen. Een andere kandidaat voor de vacante post is Nourdin Boukhari. ,,Naast Maduro en Lindenbergh hebben we een middenvelder nodig die offensief denkt'', verklaarde Blind, die Jeffrey Sarpong vermoedelijk nog te licht acht voor een internationale topwedstrijd.

De oefenmeester dicht zijn team een gerede kans toe op het bereiken van de volgende ronde. ,,Het liefst wil je voor eigen publiek al een beslissing forceren, maar lijkt me niet realistisch dat dat gebeurt. We moeten er ieder geval voor zorgen dat het over drie weken nog ergens om gaat, we moeten tegen die tijd nog een reële uitgangspositie hebben. Dat kan met een gelijkspel. Wij missen meer bepalende spelers dan zij en zij hebben meer kwaliteit en meer ervaring dan wij. Eigenlijk moeten zij een slechte dag hebben en wij een goede en dat misschien wel twee keer. Die mogelijkheid is er, dat is de charme van het knock-outsysteem.''

Let op: Voor Ajax - Internazionale zijn nog kaarten beschikbaar! Beleef deze sfeervolle Champions League wedstrijd LIVE in de Amsterdam ArenA.
Lees meer >>