Menu
Blind verdient eerste punten

Blind verdient eerste punten

Danny Blind boekte donderdagavond zijn eerste zege met Ajax 1. In de Amsterdam ArenA werd het verzwakte Willem II met 2-0 verslagen. Ajax speelde met name in de eerste helft bij vlagen goed, maar was slordig in de afwerking. Na de 1-0 van Nicolae Mitea in de twintigste minuut, verzuimden de Amsterdammers uit te lopen naar een grote voorsprong. In de slotfase kopte Ryan Babel zijn ploeg naar de definitieve overwinning en zo verdiende Blind zijn eerste punten als hoofdtrainer.

De arbeid van Danny Blind van de afgelopen weken leek in de ArenA donderdagavond even zijn vruchten af te werpen. Tijdens de trainingen de afgelopen week werd de nadruk gelegd op de vleugelaanvallers: Nicolae Mitea en Mauro Rosales werden herhaaldelijk apart genomen door vooral Gerard van der Lem, die keer op keer uitlegde wat van hen aan de zijlijnen verwacht werd. En met succes, want Rosales leverde vanavond een aantal maal een uitstekende voorzet af aan de rechterkant. Eentje daarvan belandde na twintig minuten met veel gevoel precies op het hoofd van Mitea, die geheel vrij stond voor het doel van Oscar Moens en gemakkelijk de 1-0 kon binnenkoppen.

Zo af en toe liet Ajax fris voetbal zien. Niet alles verliep vlekkeloos, vooral in de openingsfase werd niet goed gepasst, maar gaandeweg de wedstrijd groeiden de Ajacieden in hun spel, al bleef het af en toe slordig. Willem II legde de Amsterdammers eigenlijk ook geen strobreed in de weg. Alleen oud-Ajacied Kevin Bobson kreeg in de eerste 45 minuten een mogelijkheid waarmee hij slordig omsprong. Hatem Trabelsi en Hedwiges Maduro hadden Ajax naar een ruimere voorsprong moeten schieten, maar voor het doel van Moens, die sterk keepte, waren de Ajacieden niet scherp. Blind: ,,We vergaten de verlossende 2-0 te maken die dit team nodig heeft. Een 1-0 voorsprong is niet voldoende voor dit elftal om de wedstrijd rustig uit te spelen.”

En daardoor bleef Willem II in de wedstrijd, zonder enige uitgesproken kansen te creëren, ondanks dat Ajax achterin ook af en toe wat steekjes liet vallen. Ajax kon blijven aanvallen, maar doelpunten bleven uit. Een kwartier voor tijd moest Blind deels noodgedwongen een aantal omzettingen doorvoeren. Mauro Rosales moest met een enkelblessure het veld verlaten. Nourdin Boukhari verving hem en ging aan de linkerkant spelen, zodat Mitea de positie van de Argentijn aan de rechterkant overnam. Steven Pienaar, die zijn honderdste wedstrijd voor Ajax speelde, verliet het veld voor Maxwell, die vanaf de bank moest beginnen omdat hij vanwege het verkeer te laat in het stadion arriveerde. Beide invallers trakteerden het publiek nog op een mooie een-twee aan de linkerkant, maar weer werd er slordig afgewerkt. Uiteindelijk bepaalde Ryan Babel enkele minuten voor tijd de eindstand toch nog op 2-0, door een vrije trap van Wesley Sneijder van de linkerkant goed in te koppen.

,,Ik heb vanavond goede dingen gezien en slechte dingen”, vertelde Blind na afloop. Een van die goede dingen was het spel van Hedwiges Maduro.'' De middenvelder speelde sterk en werd door het publiek gekozen tot Man of the Match. ,,Dit is de Maduro zoals ik hem uit de jeugd ken. Hij heeft de laatste jaren enorm veel progressie gemaakt. Hij is heel stabiel, heel sociaal en weet wat hij kan en wat hij niet kan. En dat is tegenwoordig heel belangrijk om succesvol te zijn”, complimenteerde Blind zijn pupil. ,,Hij heeft controle en beheersing over hetgeen hij doet en zorgt daarmee voor een zekere rust op het middenveld.”

Blind liet een aantal momenten aan de zijlijn echter ook zijn ongenoegen blijken. ,,De laatste pass was soms niet goed. En soms kunnen dingen heel simpel opgelost worden en dat wordt dan niet gedaan.” Toch zal de opluchting over de overwinning bij de trainer overheersen. Vooraf had hij immers al laten weten dat drie punten goed zouden zijn voor het zelfvertrouwen van zijn spelers. En de overwinning was meer dan verdiend.