Menu
Blind verwacht lastig duel in Kerkrade

Blind verwacht lastig duel in Kerkrade

Voor de derde keer dit seizoen en voor de tweede keer in elf dagen treft Ajax Roda JC. Nieuw aan deze ontmoeting is dat het nu een uitwedstrijd betreft. Voor Hedwiges Maduro een duel met een bijzondere lading, want dertien maanden geleden maakte hij zijn Ajax-debuut in Kerkrade.

,,We wonnen met 2-1", herinnerde Maduro zich in het programmablad dat verscheen voor de onlangs gehouden bekerontmoeting in de ArenA. ,,Het was de eerste wedstrijd sinds het ontslag van trainer Ronald Koeman, en Ruud Krol en Tonny Bruins Slot hadden het overgenomen. Ik speelde op mijn favoriete positie als verdedigende middenvelder en was betrokken bij de 0-1. Een schot van mij werd door de keeper gestopt, maar Charisteas kon in de rebound scoren. Julien Escudé maakte 0-2. We zijn eigenlijk niet in gevaar geweest."

Hoe anders was dat tien dagen terug, toen uitschakeling in het Gatorade Cuptoernooi nabij leek. Andres Oper had in de tweede helft Roda JC naar een 1-0 voorsprong geschoten, uitgerekend na een fout van Maduro. Maar Klaas Jan Huntelaar was in de slotfase van de blessuretijd zijn gewicht weer in goud waard. Met een weergeloze omhaal zorgde hij er hoogstpersoonlijk voor dat Ajax in de verlenging mocht rechtzetten wat in de reguliere speeltijd verkeerd was gegaan. Dat lukte. Ryan Babel scoorde twee keer en Huntelaar zelf mocht dankzij een genereus gebaar van Charisteas de vierde treffer maken, 4-1.

Veel Limburgers liepen huilend van de Amsterdamse grasmat en Roda JC zal er zondag alles aan willen doen om Ajax 'terug te betalen' voor die stunt. Overigens eindigde ook de competitiewedstrijd tussen beide teams in de ArenA in een 4-1 zege voor Ajax. ,,De uitwedstrijd tegen Roda JC is traditoneel lastig. Nu zit er ook nog iets aan vast, gezien de bekerwedstrijd. Dat moeten we ons realiseren. Roda JC zal het ons moeilijk maken. Dat geeft niet, maar we moeten wel zorgen dat we aan de goede kant van de score blijven. Zij zullen de grenzen opzoeken en het is aan de mensen die er over gaan te bepalen waar die liggen."

Blind kan nog niet beschikken over de geblesseerden Heitinga, Sneijder, Pienaar, Emanuelson en Grygera. ,,Heitinga zal volgende week weer bij de groep trainen. Nu mag hij nog geen contact hebben. Sneijder doet grote gedeelten van de training al mee en dat breiden we per dag uit. We hebben ons geen richtlijn opgesteld, maar het zal gaan om de laatste twee, drie wedstrijden. Pienaar, Grygera en Emanuelson zijn nog iets minder ver in hun revalidatie."

De trainer heeft het volste vertrouwen in het bereiken van de play-offs, terwijl Groningen en Heerenveen in de nek van Ajax ademen. ,,Ik heb altijd vertrouwen in elke wedstrijd, in elke fase. Ik ga niet doemdenken. Wij krijgen nog lastige ploegen maar dat geldt voor alle anderen die strijden voor de play-offs ook. Ik vind niet dat er extra druk bij komt. Die is er altijd wel. Druk kan ook goed zijn en gezond. Het kan het beste in de mensen boven halen."

Uitslagen laatste tien ontmoetingen
30-10-97 Roda JC - Ajax Eredivisie 1-1
28-08-98 Roda JC - Ajax Eredivisie 0-2
04-02-99 Roda JC - Ajax AC 1/8 F 0-3
28-01-00 Roda JC - Ajax AC 1/8 F 1-0
31-03-00 Roda JC - Ajax Eredivisie 3-0
16-04-01 Roda JC - Ajax Eredivisie 1-1
15-12-01 Roda JC - Ajax Eredivisie 1-1
08-11-02 Roda JC - Ajax Eredivisie 1-1
21-01-04 Roda JC - Ajax Eredivisie 1-2
27-02-05 Roda JC - Ajax Eredivisie 1-2