Menu
Blind: 'We hebben nog vijf finales'

Blind: 'We hebben nog vijf finales'

Nu Ajax is uitgeschakeld in de strijd om de Amstel Cup, resten de Amsterdammers nog vijf finales volgens Danny Blind. Want de prioriteit ligt nu bij het behouden van de tweede plaats, die recht geeft op voorronde Champions League.

Tot voor kort hamerde Blind nog op het feit dat resultaten niet het belangrijkste waren voor hem dit resterende seizoen. ,,Toen stonden we zeven punten achter op de nummer twee, nu staan we er één voor", rekende hij zijn toehoorders vrijdagmiddag voor. ,,Dus ik vind dat we de resterende wedstrijden in dat opzicht anders moeten benaderen. Het was geen indekkingstactiek of iets dergelijks, dat ik zei dat progressie boeken op nummer een stond. Dat wil ik nog steeds, alleen is de prioriteit sinds woensdagavond, toen AZ verloor van FC Utrecht, verschoven. Nu staat winnen centraal, op nummer twee komt het voetbal dat ik wil gaan zien, en op nummer drie komt het scoren, met het oog op het slechtere doelsaldo van ons ten opzichte van AZ. De Amstel Cup vond ik ook belangrijk, want het winnen van een prijs is belangrijk voor een speler, dat is toch een extra streepje achter je naam."

Met name in het scoren is nog voldoende progressie te boeken voor de Ajacieden, zo bleek tijdens de verloren halve finale om de Amstel Cup. ,,Ik heb gisteren zeven honderd-procent kansen geteld. Dat er niet één daarvan werd benut heeft niet te maken met hoe wij die wedstrijd zijn ingegaan. De laatste vijf procent ontbrak bij ons, de scherpte, de gedrevenheid. Het is jammer dat de bezetting voor het doel en de eindpass niet goed genoeg waren, met name in de eerste vijfentwintig minuten. Met vlagen heb ik gisteren goed voetbal bij ons gezien. Ik vind dan ook dat wij op basis van het spel en het aantal kansen hadden moeten winnen", aldus de trainer.

Voor het duel tegen De Graafschap ziet Blind zich gedwongen zijn elftal op in ieder geval één positie te wijzigen ten opzichte van het duel tegen Willem II, omdat Maxwell voorlopig niet meer aan spelen toe zal komen. ,,Het is meer dan triest", omschreef de trainer de knieblessure van de Braziliaan. ,,Op de eerste plaats voor hemzelf, want zoiets heeft een enorme invloed op een speler en zijn carrière. Maar daarnaast ook voor de club en het team." Blind liet zich echter nog niet uit over hoe hij de linksbackpositie aanstaande zondag zal gaan invullen. Voor de rechtsbackpositie heeft Blind ook nog geen duidelijkheid, hoewel hij ervan uit gaat dat Hatem Trabelsi niet inzetbaar zal zijn. ,,Trabelsi is een heel groot twijfelgeval voor zondag. Volgens de normale procedure had hij vandaag buiten moeten trainen en morgen met de groep, dan had hij er misschien tegen De Graafschap bij kunnen zijn. Maar hij is vandaag niet eens buiten geweest en het is de vraag of hij dat morgen zal doen. Er vallen dus twee backs weg, maar ja, het is niet anders", concludeerde Blind nuchter.

Wat de komende vijf wedstrijden ook niet anders zal zijn, is de aanvoerdersband om de arm van Julien Escudé. ,,Hij blijft de rest van dit seizoen captain", verduidelijkte Blind. ,,Ik heb er ook over gesproken met John Heitinga. Ik heb hem verteld dat het voor hem misschien ook wel goed is zo", aldus de Ajax-coach.