Menu
Blind wil nog steeds zo weinig mogelijk 'stuivertje wisselen'

Blind wil nog steeds zo weinig mogelijk 'stuivertje wisselen'

Ajax wacht belangrijke competitieduels tegen sc Heerenveen en NEC, terwijl ook het Champions Leaguetreffen met FC Thun (woensdag) zijn schaduw alvast vooruit werpt. Ajax-trainer Danny Blind hoopt zo weinig mogelijk mutaties door te hoeven voeren in zijn elftal. ,,Tegen Heerenveen en FC Thun is het streven in dezelfde opstelling te spelen'', blikt Blind vooruit op een opnieuw drukke en belangrijke voetbalweek.

Invloeden van buitenaf kunnen het de Ajax-coach desondanks lastig maken. Steven Pienaar wacht een vrijwel zekere schorsing, na zijn (op televisiebeeld) vastgelegde overtreding op PSVĀ’er Ibrahim Afellay. Wesley Sneijder is geschorst voor het treffen met Heerenveen, maar zal waarschijnlijk wel aantreden tegen het Zwitserse FC Thun.

Pienaar en Sneijder zijn slechts stukjes van de puzzel waarvoor Blind zich ziet gesteld. De puzzel die de trainer en zijn staf tot nu toe in elkaar staken, oogde niet verkeerd, maar bleek vaak net niet volledig. Vaak ontbrak het laatste, cruciale puzzelstukje. Het leidde in de achterliggende weken tot geschuif in de basisploeg, eigenlijk vooral tot omzettingen in de aanvalslinie. Of, zoals Blind het in zijn vooruitblik op Heerenveen en FC Thun zelf verwoordde: ,,Als het rendement niet parallel loopt met het spel, dan ga je wisselen. Maar vergeet niet dat we acht, negen wedstrijden hebben gespeeld met dezelfde voorhoede. Wisselen lijkt me logisch. Ook al heb ik altijd wel gezegd het liefst zo min mogelijk stuivertje te willen wisselen. Dat gebeurt nu al meer dan me eigenlijk lief is.''
De keuze voor de juiste aanvallers blijkt vooral geen sinecure. Blind: ,,Vooruitblikkend op een wedstrijd, kijk je naar welk type spits er wordt gevraagd. Normaal kijk ik liever naar overmorgen dan naar morgen. Soms is het nodig om toch ook wat meer naar morgen te kijken.''

Welke aanvallers Blind vrijdagavond en woensdag het veld in zal sturen, blijft voorlopig nog in nevelen gehuld. Jong Ajax-speler Derk Boerrigter trainde deze week wel mee met de A-selectie. Het is afwachten of en wanneer de linksbuiten zijn debuut mag maken. De keuze tussen Rosenberg, Anastasiou en Babel is ook al geen gemakkelijke.

Tegenvallende resultaten tegen met name Heracles en ADO Den Haag en in mindere mate het verlies in de topper tegen PSV maken nieuwe keuzes op zijn minst niet minder prangend. Het laatste duel in Eindhoven verliep, vooral door de vroege achterstand, toch al heel anders dan vooraf was verwacht. Na de vroege 1-0 zakte de thuisploeg ver terug. Bij de aftrap gingen de Amsterdammers nog uit van de nodige ruimte tussen Gomes en de verdedigingslinie van PSV. ,,Dat was waarom we op voorhand niet startten met Anastasiou'', aldus Blind. In de Brabantse lichtstad was het Ryan Babel die mocht starten in de spits.