Menu
Blind: 'Willem II in teken van winnen'

Blind: 'Willem II in teken van winnen'

In aanloop naar de competitiewedstrijd tussen Willem II en Ajax deze zaterdag, had Danny Blind slechts een training om met de hele groep naar deze confrontatie toe te werken. ,,Dat is heel vervelend", vond de trainer.

Slechts vijf, en later met de van Oranje teruggekeerde Nigel de Jong en John Heitinga zeven, selectiespelers bleven de afgelopen week in Amsterdam. De andere Ajacieden hadden interlandverplichtingen. ,,Ik denk dat Ajax het ergst 'getroffen' wordt door een interlandperiode. Het is heel vervelend als je zoveel spelers moet missen, je hebt maar een training en die is een dag voor de wedstrijd. Dan kun je ook niet heel veel doen. Maar je kunt het ook van de positieve kant zien: het is heel goed voor die jongens dat ze international zijn", meent Blind.

Buiten de spelers die langere tijd zijn uitgeschakeld vanwege blessures, zal Julien Escudé niet mee afreizen naar Tilburg. De aanvoerder heeft last van een rugblessure. Edgar Manucharyan blijft eveneens achter, de Armeniër keerde met een lichte hamstringblessure terug uit Armenië, opgelopen in het kwalificatieduel tegen Oranje. Anastasiou zit niet bij de selectie en voor Juanfran komt de wedstrijd tegen de Tilburgers nog te vroeg. ,,Op zich gaat het heel goed met hem", licht Blind toe. ,,Ik denk dat hij nog maximaal twee weken nodig heeft. Als je dan een beetje gaat rekenen kom je uit richting de wedstrijd tegen ADO. Hij wil zelf nu spelen, maar we zetten hem niet onder druk." De beoogde positie van de Spanjaard, linkerverdediger, wordt nu goed ingevuld door Urby Emanuelson en dat stemt de trainer tevreden. ,,Hij heeft de stijgende lijn te pakken. Tegen PSV en Brøndby liet hij verdedigend nog wat steekjes vallen, maar hij heeft zich wel telkens goed teruggeknokt in de wedstrijd. Tegen Feyenoord speelde hij goed." De ontwikkeling van de 19-jarige verrast Blind niet. ,,Hij is een rasvoetballer, heeft een goede passing en speelt met gevoel. Op het middenveld, hij is eigenlijk een linkermiddenvelder, ziet hij snel een oplossing, vaak voordat anderen dat zien. Buiten dat kan zijn balaanname heel dwingend zijn, waardoor hij soms meteen een of twee spelers kwijt is en Ajax met een meerderheid op het middenveld komt te voetballen. In het verleden miste hij wel eens wat 'peper', was hij soms laconiek, maar nu vind ik hem heel scherp", complimenteerde Blind zijn pupil.

De training vrijdagochtend gebruikte Blind met name om zaken waar hij voor de interlandperiode mee bezig was te herhalen. ,,Er zijn twee dingen die me bezig houden. De eerste is stabiliteit en balans in het team. Dit heeft onder andere met leeftijd te maken. Een geroutineerd team kan na anderhalve week afwezigheid bepaalde routines meteen weer oppikken. Bij een jong team als Ajax kunnen automatismen deels verdwijnen als je niet in de gelegenheid bent steeds te herhalen op de training. Dat kan gebeuren als je twaalf dagen niet samen traint. Ten tweede vind ik dat we meer moeten afdwingen, meer mensen in het zestienmetergebied moeten hebben. Het gaat erom hoe we voor de goal bezet zijn. Bij dit alles kiezen we voor de spelers die het beste brengen wat we vragen. Dat zal niet van week tot week variëren, want bepaalde spelers moet je ook vertrouwen geven."

Ajax krijgt na een weekend zonder competitie weer een druk schema de komende weken. Zo wordt nu al veel gesproken over het eerste Champions-Leagueduel volgende week woensdag in Praag. ,,De wedstrijd tegen Willem II staat echter niet in het teken van dat duel. Ik houd geen spelers aan de kant bijvoorbeeld met het oog op woensdag", benadrukt Blind. ,,De wedstrijd tegen Willem II staat in het teken van winnen."