Menu
Blind: 'Zeer teleurstellend'

Blind: 'Zeer teleurstellend'

Door een doelpunt van Tom Caluwé in de eerste helft is Ajax uitgeschakeld in de Amstel Cup. De Amsterdammers deden er in de slotfase alles aan om de gelijkmaker te scoren en creëerden kans op kans, maar de bal wilde er maar niet in. Mitea was er het dichtste bij, maar de Roemeen raakte de lat. ,,Zeer teleurstellend'', oordeelde Danny Blind na afloop.

In de beginfase kwam met name John Heitinga, net als Trabelsi vanaf rechts achterin, vaak mee op naar voren. De verdediger bracht keer op keer de bal voor het doel. De voorzet miste echter de goede richting of de voorzet bereikte geen Ajacied. Dat gebeurde trouwens niet alleen met voorzetten van Heitinga, ook Pienaar en Mitea kregen de bal niet precies waar ze wilden. Het was bijna om moedeloos van te worden. ,,We moeten kans één en twee benutten, en niet kans vier of vijf”, legde Blind uit. ,,Als je dat doet krijg je veel meer ruimte en speel je niet zo'n moeilijke wedstrijd.”

Want dat werd het voor Ajax. Willem II haalde, in wat vooraf werd aangekondigd als de wedstrijd van het jaar voor de Tilburgers, alles uit de kast. Met een overwinning zou namelijk niet alleen na vele jaren de finale van het bekertoernooi bereikt worden, wat kans op een hoofdprijs geeft, het zou tevens rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal betekenen, iets wat via de competitie onmogelijk meer is.

Dus stonden de Tilburgers dicht op de Ajacieden en konden zo elk foutje afstraffen. Dat gebeurde ook een aantal minuten voor rust. Jatto Ceesay werd aan de rechterkant weggestuurd en lanceerde een prima voorzet voor het doel van Hans Vonk. Bij de tweede paal stond Tom Caluwé vogelvrij om de bal tussen de palen te tikken: 1-0. Het Willem II-stadion ontplofte bijna.

Enkele minuten later kregen de Ajacieden nog een klap te verwerken: Maxwell raakte geblesseerd na een duel met Wau. De Braziliaan kwam verkeerd terecht en schreeuwde het uit van de pijn. Met een brancard werd de verdediger van het veld gedragen. Urby Emanuelson verving hem.

Na rust bleef Ajax jagen op de gelijkmaker en Ajax creëerde kans op kans. Even leek de net ingebrachte Angelos Charisteas voor de bevrijdende gelijkmaker te zorgen. In zijn eerste balcontact kopte de Griek van dichtbij op doel. Moens kon echter nog net met zijn vingertoppen de bal van de doellijn tikken. Steven Pienaar was alert bij de rebound, maar nu was het Frank van der Struijk die goed stond opgesteld bij de tweede paal en die de bal, weer van de doellijn, wegkopte. Even later was Nicolae Mitea er als de kippen bij om de rebound op te vangen, maar de jonge Roemeen schoot voor open doel op de lat. Ook Ryan Babel had nog een goede mogelijkheid, voordat hij werd vervangen door Anastasiou, maar ook zijn inzet werd door Moens gepakt.

In het stadion begon met het wegtikken van de minuten langzaam de hoop te leven dat Ajax niet meer in staat was een verlenging eruit te slepen. En de Tilburgers kregen gelijk. ,,De prioriteit dit seizoen ligt bij het behalen van de Champions League”, verklaarde Blind na afloop. ,,Dat is het hoogste doel, maar toch wil je voor beide prijzen gaan. En dat lukt niet, dat is erg teleurstellend. Na de twee goede wedstrijden tegen AZ en Feyenoord zie ik dit verlies echter niet als een stap terug, want we hebben goed gespeeld.”

Naar het fotoverslag Willem II - Ajax >>