Menu
'Bloed kruipt waar het niet gaan kan'

'Bloed kruipt waar het niet gaan kan'

Ajax heeft sinds 1999 een meerderheidsbelang in Ajax Cape Town in Zuid-Afrika. In de rubriek ‘Bericht uit Kaapstad’ komt elke twee maanden Stanley Menzo aan het woord over het Afrikaanse Ajax. In deze aflevering praat hij onder andere over zijn overstap van hoofd jeugdopleiding naar hoofdtrainer van het eerste elftal.

Alles anders
Een dag na mijn vorige blog was voor mij alles anders. Ineens was ik geen hoofd jeugdopleiding meer van Ajax Cape Town, maar hoofdtrainer van het eerste elftal. Zo snel kan het gaan in de voetballerij. Ik zag natuurlijk wel dat het niet goed ging bij het eerste elftal, maar ik zat zo in de afronding van het seizoen bij de jeugd dat ik daar niet mee bezig was. Ik was dus wel verrast toen de directie mij vroeg het eerste elftal over te nemen van de opgestapte trainer Roger de Sa. Voordat ik antwoord gaf, hield ik ruggespraak met mijn familie en met de directie van Ajax Amsterdam. Ik kreeg zowel thuis als vanuit Amsterdam alle support. Het antwoord werd dus ‘ja’. Het bloed kruipt kennelijk toch waar het niet gaan kan. Ik had weliswaar nog geen afscheid genomen van het trainersvak, maar dit kwam wel onverwacht.

Gunstig moment
Ik heb mijn werk als hoofd jeugdopleiding niet gelijk uit mijn handen hoeven laten vallen. Gelukkig kwam de overstap naar het eerste elftal op een gunstig moment. Het jeugdseizoen zat erop en we waren al flink op weg om het organisatorisch voor het komende jaar goed neer te zetten. Ik was al gesprekken met jeugdtrainers aan het voeren. Alles is in ontwikkeling en dat kan ik gelukkig zelf nog afronden. Het valt te combineren met mijn nieuwe rol.

Ik heb ook de afspraak met de directie als het mij toch niet bevalt bij het eerste team, dat ik met de zomerstop terug kan naar de functie van hoofd jeugdopleiding. Over een eventuele opvolger word ik ook geïnformeerd, want ik moet intensief samenwerken met diegene. Vanzelf in die functie terugkeren is nu geen sprake. Vooralsnog vind ik het werken als hoofdtrainer hier heel leuk. Het is wel een enorme uitdaging.

Spelers beïnvloeden
De spelers van het eerste team kende ik min of meer alleen uit het voorbijgaan. Ik kende hun gezichten wel, maar de kwaliteiten nog niet. Nu merk ik goed dat ik op een ander continent werk. De cultuur, de mentaliteit; alles is anders dan in Europa. Voor uitwedstrijden zitten we veel in het vliegtuig en hebben we bij sommige uitduels te maken met hoogteverschillen. Het is echt heel anders. Maar het blijft leuk om met een groep te werken en de spelers te beïnvloeden.

We boekten afgelopen woensdagavond de vijfde zege onder mijn leiding. We wonnen thuis met 1-0 van Chippa United dankzij een goal twee minuten voor tijd. Een mooie afsluiting van het seizoen. Of je kan zeggen dat mijn hand zichtbaar wordt, weet ik niet. Wat ik wel kan zeggen is dat mijn manier van werken door de spelers wordt begrepen. Ze weten wat ik voor ogen heb en hoe we dat gaan proberen te realiseren. Ik hamer nu vooral op de organisatie en speldiscipline. Wel hoop ik ook nog op een aantal versterkingen, want ik denk dat het team dat goed kan gebruiken.

Kerst in korte broek
Deze donderdag is de zomerstop begonnen. Al is het wel even wennen om het woord 'zomerstop' eind december op te schrijven. Ik blijf bewust in Kaapstad met de feestdagen. Het is hier nu 32 graden, hartstikke lekker. Dat wordt Kerstmis in korte broek. Die temperaturen ben ik wel gewend met Kerst in Suriname. Daar ben ik graag met de feestdagen, maar ik vind het ook wel goed om te kijken hoe het hier is. Van buren en kennissen hebben we al uitnodigingen om daar Kerst en Oud&Nieuw te vieren. Ik ben dus onder de pannen. Tussen Kerst en Oudejaarsdag gaan we met het gezin het land in. We gaan waarschijnlijk via de kust landinwaarts, via de Gardenroute en een natuurpark bezoeken. Het schijnt heel mooi te zijn. Ik ga mijn vrije tijd goed benutten, want uiteindelijk is dit zo ongeveer de enige periode dat ik wat van het land kan zien waar ik nu werk.

Ik wens jullie fijne feestdagen en een goed Nieuwjaar!