Menu
'Bloed, zweet en afscheid'

'Bloed, zweet en afscheid'

In de ochtendkranten van vrijdag veel aandacht voor het gelijkspel van Ajax tegen Molde FK (1-1). Het betekende voor de Ajacieden uitschakeling in de Europa League. De kranten waren eensgezind: de Europese campagne van Ajax was geen succesverhaal.

Refererend aan de uitschakeling in de Europa League en het doelpunt van de 18-jarige Donny van de Beek kopte De Telegraaf met ‘Bloed, zweet en afscheid’. ‘Op het moment dat de eerste pareltjes zweet op het voorhoofd van Donny van de Beek verschenen, kopte hij op aangeven van Ricardo van Rhijn schitterend de 1-0 binnen. Het gevolg van de botsing met Joona Toivio: Bloed uit zijn wenkbrauw en opwellende tranen bij vader en moeder Van de Beek op de eretribune’.  De krant vervolgde met een bittere conlsusie. ‘Daardoor 'presteerde' Ajax in navolging van PSV iets bijzonders. Waar de PSV’ers voor het eerst sinds 2006 overwinterden in de Champions League, is Ajax voor het eerst in acht jaar na kerst niet meer Europees actief.’

Lezers van de Volkskrant zien bij het openslaan van de krant met dikgedrukte letters: ‘Europese campagne met nauwelijk lichtpuntjes’. Er was een moment van hoop aan de Amsterdamse horizon zag ook de krant. ‘Heel even leek het nog spannend te worden, toen Celtic in Turkije op 1-1 kwam. Een doelpunt van Celtic en een doelpunt van Ajax was genoeg om door te gaan. Maar het spel van de Amsterdammers miste vernuft en verrassing om door de verdediging van de Noren heen te breken. De Ajacieden bleven maar rondspelen. Een euvel waar de ploeg in de Eredivisie juist net mee leek te hebben afgerekend, maar dat nu, op het Europese toneel, weer opspeelde. Een teleurgestelde Frank de Boer maakte het artikel rond. ,,Met het mes tussen de tanden spelen, dat moeten we nog leren’’.

‘Ajax opnieuw voor dichte deur’ prijkt boven het artikel van De Trouw. ‘Een gebrek aan ervaring en jeugdige naïviteit speelde Ajax volgens De Boer parten in Europa.’ Als voorbeeld haalde hij de late goal in Istanbul tegen Fenerbahce aan. ,,Dat mag echt niet gebeuren op dit niveau.’’ Het basiselftal had een gemiddelde leeftijd van 22 jaar, toch is het aankopen van ervaring niet de oplossing volgens de oefenmeester. ,,Straks zijn deze jongens 24, 25 jaar. Dan moet je met de al gespeelde jaren in Ajax 1 over voldoende ervaring beschikken’’, zo legde De Boer uit.

Een pagina groot artikel wijdt het Algemeen Dagblad aan het Europese avontuur van Ajax. De teams in groep A hebben allerminst indruk gemaakt op de auteur van het AD. ‘Het was een ‘Champions League-achtige’ loting. Zogenaamd. Achteraf was die vergelijking lachwekkend. Zo ver was het niveau van deze clubs verwijderd van de wedstrijden op dinsdag- en woensdagavond. Een heel klein lichtpuntje aan de horizon was een product uit de jeugdopleiding. ‘Dat jonkie Donny van de Beek scoorde, 18 jaar pas, was met een beetje fantasie misschien de enige herinnering aan vervlogen, succesvolle gloriejaren.’

Tekst en foto: Ajax.nl