Menu

Bob de Klerk, trots en blij

Goede voornemens had Bob de Klerk ruim dertien maanden terug, nadat zijn team promotie had afgedwongen naar de hoofdklasse. ,,Ik wil zeker een periodetitel halen. Want dan spelen we het seizoen daarop met drie Ajax-teams in de Amstel Cup!" De periodetitel is er niet gekomen, maar de plek in de Amstel Cup wel. ,,Dat we dat voor elkaar hebben gebokst. Prachtig toch?", aldus de trainer van Ajax Zaterdag 1.

Dat afgelopen donderdag de Amstel Cup werd gehaald is inderdaad geweldig en een prestatie van formaat. Een bonus op de eigenlijke doelstelling. ,,Want dat was natuurlijk handhaven in de hoofdklasse", zegt De Klerk. ,,Dat we dat hebben bereikt is een prestatie op zich."

Want het is zwaar geweest, blikt de trainer terug. ,,Het verschil met de eerste klasse is toch wel erg groot. In deze competitie kom je jongens tegen als Peter van Vossen, Regi Blinker, Arno Splinter. Niets ten nadele van mijn eigen groep, maar dat zijn wel voetballlers natuurlijk. Wij hebben jongens in het team, die vorig jaar nog in de tweede klasse speelden. We hebben niet een paar zware wedstrijden gehad, maar in alle 26 duels wilden de tegenstanders vooral van Ajax winnen."

Zo ook natuurlijk Zwart-Wit '28, het team waar Jean Paul van Gastel voor uit kwam, maar dat uit de competitie werd gezet door de KNVB. Omdat Ajax Zaterdag dat duel al had gewonnen, gingen er drie punten af van het zuur verdiende puntentotaal. ,,Daardoor zijn we geƫindigd met 30 punten in plaats van 33. Dat is best veel voor een ploeg die voor het eerste jaar hoofdklasse speelt. Nu stonden we bovenaan het rechterrijtje. Volgend jaar wil ik in het linkerrijtje staan", maakt De Klerk zijn nieuwe doelstelling duidelijk.

Zaterdag mochten zes jongens van het zaterdagteam meespelen met Ajax 1 tegen de beste amateurs van Amsterdam, gekozen door AT5. ,,Dat is zo'n mooie beloning voor die jongens. Het is leuk dat aan hen wordt gedacht, maar dat zal ook met hunzelf te maken hebben. Ze hebben het tenslotte dit jaar goed gedaan. Daar ben ik trots op, erg blij mee."

De dag waarop het Amstel-Cuptoernooi werd bereikt, afgelopen Hemelvaartsdag, verliep spannend. ,,Acht ploegen namen deel", vertelt De Klerk. ,,Verdeeld over twee poules. Wij zaten bij Elinkwijk, Hollandia en Sporting Maroc. We wonnen met 1-0 van Hollandia, speelden 2-2 tegen Elinkwijk en verloren met 0-1 van Sporting Maroc. Daarna moesten we in de kruisfinale winnen van Omniworld om ons te plaatsen. Dat lukte uiteindelijk, met 1-0. Daarmee bereikten we het landelijke bekertoernooi. Ik had het liefste met die beker in mijn handen gestaan op het einde van de dag, maar dit is eigenlijk wel het mooiste scenario. Als we hadden gewonnen, hadden we namelijk op 12 juni weer moeten spelen en dat na een zwaar seizoen. Nee hoor, zo is het goed. Het mooiste is dat je volgend jaar met drie Ajax-teams in de Amstel Cup speelt."

De eerste ronde van het bekertoernooi bestaat uit een poulesysteem. Twee amateurclubs worden ingedeeld bij twee profteams. ,,Aan de ene kant is het niet leuk als je bij Jong Ajax in de poule komt, maar aan de andere kant ook weer wel", hinkt de succestrainer op twee gedachten. ,,Misschien Volendam of Stormvogels Telstar", droomt De Klerk verder. ,,Dan is het leuk als je stiekem een ronde verder komt."