Menu
Bob Haarms Supporters-interview

Bob Haarms Supporters-interview

'Winnen is de hemel, gelijkspelen is het hok in en verliezen is een begrafenis.' Bob Haarms, de Heer van de Meer, de Goede Beul, stopt aan het eind van het seizoen. De 66-jarige Haarms, geboren in Betondorp en lid sinds 1947, gaat met pensioen. Haarms doorliep alle jeugdelftallen en debuteerde in 1952 in Ajax 1. In 1959 speelde hij zijn laatste wedstrijd. In 1967 keerde hij terug als trainer, en won met Ajax vele prijzen: 17 voor het landskampioenschap, elf KNVB-bekers, drie Nederlandse supercups, negen Europa Cups en twee wereldbekers. Haarms verpersoonlijkt de liefde voor Ajax. Het bankje, het vest, de bobby-training, zijn eigen fanclub, de Bobby Haarms award, het worden mooie herinneringen. Op 7 mei, tijdens Ajax-MVV, krijgt Bob een Ajax-waardig afscheid van het publiek. Via de Ajax-website geeft hij antwoord op de vragen van supporters.

Hoe bent u bij Ajax gekomen?

Kevin Moonen (14) Hoensbroek
Ik ben in maart 1934 geboren. In september 1934 werd het stadion De Meer geopend. Als jongetje keek ik altijd uit het raam van onze woning aan de Middenweg naar de overkant naar het mooie stadion. Dan hoop je daar eens te voetballen. Ik hielp vaak de toenmalige trainer Jack Reynolds met ballen rapen. In die tijd mocht je pas lid worden op twaalf jarige leeftijd. Toen ik 12 was heb ik drie proeftrainingen gekregen. Ik werd uitgekozen en mocht lid worden. Ik sprong een gat in de lucht. Daar had ik altijd van gedroomd.

Waardoor komt het dat er zoveel blessures zijn, terwijl er in De Meer haast nooit blessures waren?

Steef Roos (26) Gouda
Dat is een heel moeilijke vraag. De Meer had drie velden. Het hoofdveld was perfect, een soort Wembley. Ook de twee trainingsvelden waren goed. Misschien kan je zeggen dat het voetbal de laatste jaren harder en sneller is geworden. Je hebt spelers die dat niet aan kunnen. Maar een echte reden kan ik niet aangeven. We hebben hier twee hele goede trainingsvelden. Het is onderhand wel een fabeltje geworden dat het aan de mat in de Arena ligt. Het Nederlands team speelt daar ook en die hebben geen klachten.

Wat is het geheim van uw hersteltrainingen?

Patrick Willems (18) Gassel
Het geheim zit 'm in de emotie en de routine. Na de operatie van de speler gaan fysiotherapeut Pim van Dord en clubarts Piet Bon met hem aan de slag. Zij gaan aan het werk om de voetballer pijnvrij te laten trainen. Dan komt hij bij Laszlo Jambor om de looptraining op te pakken. Van Dord zet het licht op groen wanneer ik met hem kan beginnen. Het is heel voorzichtig beginnen. Mijn trainingen worden per dag zwaarder. Het is ook een stukje mentale training. Het is elke dag afzien. Ook voor mij. Ik kom net als de speler kapot van het veld. Ik doe alles met de bal. Het is soms heel emotioneel door iets van jezelf te geven in de training. Stimuleren is een van de hoogtepunten. Soms train je met een hoop pers erbij, maar er zijn ook dagen dat je alleen bent met z'n tweeen in de stromende regen. Dat zijn de dagen dat je er enthousiasme in moet gooien. Je geeft een stukje van jezelf aan hem.

Wat houdt de Bobby-training nu precies in?

Ralf Hendriks (14) Belfeld
Elke dag maken we een goede warming-up met de bal, zodat de speler niet bij de volgende oefening geblesseerd kan raken. Je moet goed in de gaten houden dat er niets fout gaat. Ze mogen in het begin zelf bepalen waar ze rust nemen. Later zeg ik dat. Maar bij pijn stop ik direct. Dat komt zelden voor. Het bankje is een heel bekend onderdeel van de training, die over het algemeen anderhalf uur duurt. Een pittig onderdeeltje.

Heeft u alle oefeningen zelf bedacht?

Tim (17) Gouda
Bijna wel. Zelf heb ik lang gerevalideerd omdat mijn twee binnenmeniscussen eruit zijn gehaald. De trainer zei dat ik beter kon stoppen, maar ik ging na de operatie met hem, Vic Buckingham, aan de gang. Binnen zes weken stond ik er weer. Een record. We hadden toen niet zo'n krachthonk als we nu hebben, dus moesten we improviseren. Met een verzwaard vest, met lood onder een basketbalschoen. Op een ochtend kwam ik weer op het veld. Hij was er niet. Bleek dat hij in een hoekje stond te kijken. 'Je hebt mij toch niet nodig om te beginnen'. Dat is weer zo'n onderdeel van de discipline. Ik heb veel van hem geleerd. Later ben ik verder gegaan met het uitbreiden van de oefeningen.

Hoe draagt u dit over aan Leo van Veen?

Hans Molendijk (36) Schiedam
Dat weet ik niet. Als Leo wat wil weten dan ben ik paraat. Hij heeft nog geen contact opgenomen. Dat verbaast me niet. Hij weet ook dat we volop in de nervositeit van de competitie zitten. Hij wil, denk ik, nu nog niet storen. We zijn nu nog steeds bezig. Straks is er gelegenheid genoeg om te praten, als hij dat wil. Ik ga hem niet zelf bellen. Misschien heeft hij zelf wel een hele nieuwe methode.

Wat zou u doen als u hoofdtrainer van Ajax zou zijn?

Jamal Dassouli (20) Zaandam
Niets anders. Ik heb vijftien hoofdtrainers gehad. Zelf ben ik drie maanden hoofdtrainer geweest. Van die vijftien hebben er toch heel veel dingen gedaan zoals ik het ook zou doen. De Ajax-school was de richtlijn.

Was het niet moeilijk om na al die tijd bij Ajax weg te gaan ?

Kim de Jong (14) Maarssen
Ik ben in de begin jaren tachtig een keer bij Ajax weggegaan. Omdat Aad de Mos het vak van Kurt Linder moest leren, was er voor mij geen plaats meer. Ik heb onder andere twee jaar bij Volendam gezeten. Onder Leo Beenhakker, toen zijn we gedegradeerd. En een jaar onder Barry Hughes. In februari 1986 vroeg Johan Cruijff mij terug. Ik die tijd dat ik weg was, heb ik nooit afgegeven op mijn bestuur en mijn club. Ik vind dat je dan je club beschadigd. En je club is voor alles. Ik moest het accepteren, maar ik bleef wel gewoon lid.

Haarms op zijn laatste training, op woensdag 3 mei 2000 met Ferdi Vierklau. Foto Louis van de Vuurst Haarms op zijn laatste training, op woensdag 3 mei 2000 met Ferdi Vierklau. Foto Louis van de Vuurst

Van Suurbier tot Vierklau Welke speler vond u het leukst om training aan te geven ?

Mathijs Hurkmans (13) Purmerend
Ik heb met niemand problemen gehad. Van Suurbier in 1967 tot Vierklau nu: de spelers deden nooit moeilijk. Ze weten dat ze bij hem zo weer terug komen.

Met welke speler leefde u het meeste mee ?

Sander van de Pas (17) Nuland
Met Jari Litmanen en Ole Tobiasen. Jari heb ik het meeste gehad. Bij Jari was het lang oplappen, spelen, oplappen, spelen. Maar het was prettig dat hij altijd precies net voor de wedstrijd fit was. Dat was het belangrijkste.

Welke Bobby-training is u het meest bijgebleven?

Jaap Jilesen (19) Beugen
Ik heb er heel wat gehad in al die jaren en allemaal waren ze perfect. Ik zou het dus zo niet weten. Ik zou ook niet weten hoeveel spelers ik precies onder handen heb gehad.

Wie heeft u het meeste moeite gekost om terug te brengen?

Junior van der Waal (30) Alphen aan den Rijn
Spelers die heel zwaar geblesseerd zijn geweest. Daar had je altijd langer tijd voor nodig om ze terug te brengen. Ook een liesblessure duurt natuurlijk langer dan een verzwikte enkel. Ik vond de Deen Johnny Hansen heel zielig. Hij kwam steeds terug en in de wedstrijd ging hij er weer door heen. Dat gebeurde een paar keer. Die jongen heeft hier erg veel pech gehad.

Hoe gaat u er mee om als er iemand voortijdig wordt ontslagen? U zit toch heel dicht bij die persoon?

Jan van der Veen (28) Steenwijk
Ik vind dat heel moeilijk. En ik heb van velen helaas tussentijds afscheid moeten nemen. Dat doet veel pijn, omdat je zo intensief samenwerkt. Je ontmoet elkaar zeven dagen per week 11 maanden per jaar. Je verliest samen, je huilt samen, je presteert samen. Als hij dan weg moet, doet dat heel veel pijn. En het went nooit.

Wat was het mooiste moment bij Ajax?

Joeri Koolen (17) Buggenum
Dat zijn er honderden. Kijk maar naar het erelijstje van Ajax. Daar kan ik niet uit kiezen. Het laatste moment, in dit geval het winnen van de KNVB-beker vorig jaar, blijft je het beste bij. Maar er zitten zoveel cups boven. Elk succes is geweldig. Daar ben ik trots op.

Waarom bent u nooit naar het buitenland gegaan?

Robert van Perlo (17) Beuningen
Ik had wel aanbiedingen uit Frankrijk, via de oud-trainer van Ajax Kovacs. Ik vroeg een week bedenktijd. De zaterdag dat ik had afgesproken te reageren, belde ik met de mededeling dat ik bij Ajax zou blijven. Ik dacht dat ik het niet buiten mijn club zou kunnen en hoopte dat de club ook niet buiten mij zou kunnen.

Wat vindt u ervan dat Louis van Gaal zoveel spelers naar Barcelona heeft gehaald?

Henny Verstraten (48) Lelystad
Dat komt door de Bosman-affaire. Ik kan hem geen ongelijk geven. Daardoor gingen wel de besten bij ons weg. Dat ging met tranen in de ogen. Dat is de wet van de voetballerij. Maar ja, dat befaamde geld zit er tussen. Dat is jammer. Ik moet wel zeggen dat die jongens wel een Ajax-hart hebben Kijk maar naar deze Rolex. Die kreeg ik van ze toen ik 65 jaar werd. Als inscriptie staat er 'Ajacieden in Barcelona'. Zie je wel.

Wat is de reden dat u stopt?

Benny Bolleboom (16) Delfgauw
Vorig jaar heb ik er nog een seizoen bijgeplakt. Laten we het nog een jaar proberen, dacht ik. Als het seizoen bijna om is, zien we het wel. Heb ik nagedacht of ik het wel aan kon zonder Ajax. Ik vind dat ik er een streep onder moet zetten. Geef een ander de kans. Ik heb hier 32 jaar zeven dagen per week van 's ochtends tot 's avonds laat gewerkt. Ik vind dat ik recht heb om op een ontspannen manier te gaan leven. Het is 32 jaar spanning. Ajax is altijd winnen. Dat is normaal. Gelijk spelen is 'geef elkaar eens flink op de donder', verliezen is begrafenis. Een ander woord kan ik er niet voor vinden.

Met wat voor een gevoel neemt u afscheid?

R. Jacobs (23) Rheden
Ik ben een beetje nerveus. Dat ben ik altijd. Ik weet ook niet precies wat er zondag allemaal gaat gebeuren. Maar mijn eerste gedachten zijn dat we van MVV moeten winnen. Dan vallen alle festiviteiten weg. Door die gedachten aan de wedstrijd, waait de rest een beetje weg. Maar beter ook. Anders word ik nog nerveuzer.

Is het door de slechte resultaten geen bitter afscheid?

Collin Eimers (27) Lagoa Portugal
Nee. Wat noemen we slecht. We hebben hier alles al eens gehad. Er is altijd een dipje geweest. We kunnen ons nu nog plaatsen voor de UEFA-cup, daar heb je ook mooie tegenstanders. Ik vind dit geen droevig jaar.

Wat zult u het meeste gaan missen bij Ajax?

Heidi Koelewijn (17) Spakenburg
Daar heb ik een half jaar over geprakkiseerd. Ik hoop niets. Ik wil nu wel eens lekker op de tribune zitten en niet op de bank. Dan kan ik ook eens een klein beetje mopperen! Dat kan dan.

Heeft u zich nooit verveeld bij Ajax?

Stefan Pennings (15) 's Hertogenbosch
Nee nooit. Je leefde altijd van de ene week naar de andere week. Bent altijd bezig.

Is er iets wat u bij Ajax hebt meegemaakt waarvan u zegt 'dit nooit meer'?

Adrie Rijnsburger (16) Sassenheim
Het weggaan van mezelf.

Hoe voelt u zich als Ajax verliest?

Jordy van Treijen (14) Nieuw-Vossemeer
Ik kan absoluut niet tegen mijn verlies. Nooit gekund. Ik ben niet te genieten als we hebben verloren. Dat duurt tot de volgende dag. Als we verloren hebben is dat niet best. Gelukkig hebben we dit jaar weinig nederlagen meegemaakt. Haha. Daar ben je dag en nacht mee bezig, bezorgd over je club. Dat hoort ook als je Ajacied bent. Hoe lossen we dat weer op. De maandagochtend merkt degene die revalidatietraining heeft het wel.

Wat vindt u van de F-side, toen en nu?

Vak F Amsterdam
Fantastisch publiek! Toen en nu. Ze gaan overal mee naar toe, terwijl het niet goedkoop is. Als je je club waar dan ook volgt om te steunen, is echt iets fantastisch. Zonder de F-side kunnen we niet. Omdat dat allemaal Ajacieden zijn.

Voor welke Europa Cup 1 finales had u de meeste zenuwen?

Brian Panka (19) Purmerend
Voor alle. Ik loop altijd te ijsberen. Ga ook elke keer gelijk met de spelers naar de wc. Is een onderdeel van je zorgzaamheid van je club. Sommige zeggen wel hoe houd je al die spanning vol. Misschien heb ik een sterk hart, maar het kan ook zijn dat er eelt op zit.

Hoe denkt u dat de Ajax-cultuur bewaard kan blijven en hoe erg is die in de laatste jaren aangetast?

Arne Bleeker (17) Madrid Spanje
Je kan de cultuur alleen vasthouden als je Ajax denkt. Dat kan je het beste als je de Ajax-opvoeding heb gehad. Bij mijn ouders thuis kreeg ik de Middenweg-opvoeding en bij Ajax werd ik ook opgevoed. Je moet geboren en getogen zijn bij Ajax om dat te voelen. Je hoopt dat de opvolgers dat in de gaten houden, want zonder Ajax-cultuur kan het niet. Zo zijn we groot geworden. Dat hebben we niet alleen gedaan. Ik denk wel dat iedereen meewerkt aan de Ajax-cultuur. Ook de supporters, die ons ontzettend gesteund hebben. Of de cultuur is aangetast? Er zijn dingen veranderd. Dingen verwaarloosd. Dat is jammer, maar het is niet zo dat het kapot gaat. Zo erg is het niet. Er zijn mensen die graag van ons willen leren wat de Ajax-cultuur is. Dat kan alleen maar door de mensen te blijven vertellen over de Ajax-cultuur.

Hoe denkt u dat uw dagindeling er na dit seizoen uit zal zien?

Bart Slotman (27) Hengelo
Ik ga eerst het hele EK zien. Dan ga ik een aantal maanden naar Frankrijk. Lekker uitrusten. Ik zal niet achter de geraniums zitten. Ik zal de plakboeken van 53 jaar Ajax doorkijken, videobanden bekijken. Lekker vakantie houden, van die gespannenheid afkomen.

Wat is het allerbelangrijkste dat u bij Ajax heeft geleerd?

Rens Damming (13) Dedemsvaart
Discipline. Daar heb ik veel aan gehad, je leert hoe je je moet gedragen. Ik vind discipline het mooiste dat er is.

U blijft toch nog bij Ajax als adviseur voor de accommodatie. Wat vindt u ervan dat Ajax u wilt behouden?

Esther Overtoom (19) Heerhugowaard
Vanaf het moment dat de Arena er is heb ik me al met de grasmat bemoeid. Ik heb in De Meer ervaring opgedaan door 25 jaar met dezelfde terreinmeester mee te lopen. Daar steek je wel wat aan op. Nu word ik een tussenstation tussen de directie van de Arena en van Ajax. Ik zal controle uitvoeren en adviezen geven om toch een keer een grasmat te krijgen die mag blijven liggen. Maar ik zie het als een soort hobby, het is de baan die ik zelf wilde, maar mij zien ze hier niet meer zeven dagen in de week.

Gaat u nog wel elke wedstrijd op de tribune zitten?

Angela Molema (14) Amsterdam
Als ik niet met vakantie ben wel. Het is niet zo dat ik mijn vakantie ga afstemmen op de wedstrijden van Ajax. Ik heb diverse keren in de spiegel gekeken het laatste half jaar en ik vind dat ik afstand moet nemen. Ik denk dat dat gaat lukken. Barry Hughes woont vijftig kilometer van mijn huis in Frankrijk vandaan en mijn neef Harry Vriend woont ook binnen de honderd kilometer. Heel langzaam zijn er veel vrienden die daar in de buurt wat hebben gehuurd of gekocht. We zullen veel herinneringen gaan ophalen. Daar heb ik behoefte aan.

Met welke voetballer of andere bekendheid uit de voetballerij zou u de befaamde Bobby-training willen doen?

Mark Jagers (30) Deurne
Ik heb ze allemaal gehad. Ook Johan. Rijkaard. De grootsten van de wereld heb ik gehad. Ik heb er genoeg afgeknepen. Of ik de voorzitter van Feyenoord wel eens zou willen afknijpen in een Bobby-training? Ach, dat is geen partij! Ook mijn eigen voorzitter is geen partij. Die zitten na een kwartier helemaal stuk. Dat kan je niet maken. Ronaldo? Nee, ik denk dat iederen het beste bij zijn eigen club kan herstellen. Dan werk je het beste!