Menu
Bobby: kampioen clubliefde

Bobby: kampioen clubliefde

Bobby Haarms wordt deze hele week herdacht op Ajax.nl. Diverse periodes uit het leven van de Ajacied komen aan bod. Vandaag: Bobby de tweevoudig wereldkampioen.

Ajax verloor in Bobby Haarms niet alleen een clubicoon. De Amsterdamse club is sinds deze week ook een tweevoudig (oud-)wereldkampioen armer. Haarms is de enige clubman die met twee generaties Ajacieden, in 1972 én 1995, beslag wist te leggen op de hoogst haalbare prijs voor clubteams.

Bobby Haarms maakte de grootste en meest aansprekende successen van zijn Ajax van heel nabij mee. De Goede Beul was er altijd bij. Niet alleen altijd, maar ook overal. Vanaf de eerste, geslaagde Europese zegetocht in het seizoen 1970-1971 tot en met de gewonnen Wereldbekerfinale in Tokio op 28 november 1995 tegen Gremio. Op de bank naast de trainer en op het trainingsveld omringd door spelers; in de succesvolste selecties van Ajacieden was Bob een zekerheidje.

Haarms vierde zijn eerste feestje als wereldkampioen na een tweeluik tegen Independiente. Op 6 september 1972 bleef de snoeiharde wedstrijd in Argentinië onbeslist: 1-1. Drie weken later klaarden de Ajacieden de klus in het Olympisch Stadion. Een 3-0-overwinning was voldoende om de eerste wereldcup in de Amsterdamse prijzenkast bij te zetten. Stefan Kovács was deze hoogtijdagen de trainer die profiteerde van de collegialiteit en loyaliteit van de trouwe assistent-trainer die in Haarms school.

Ruim 23 jaar later werd die prestatie geëvenaard. Louis van Gaal stond aan het roer van een nieuwe groep Ajacieden van wereldklasse. Vergeleken met de prestatie uit 1972, was één Ajacied er opnieuw bij. Weer wist een Ajax-trainer zich in de rug gedekt door Haarms. Na een bloedstollende reeks penalty’s werd Gremio, de kampioen van Zuid-Amerika, verslagen. In het National Stadium in Tokio kreeg ook Haarms de opvallende en felbegeerde beker opnieuw in handen gedrukt.

Met het overlijden van Bobby Haarms is Ajax ook een van zijn wereldkampioenen kwijt. Wereldkampioen clubliefde.