Menu
Boccara: 'Altijd een stap extra zetten'

Boccara: 'Altijd een stap extra zetten'

De jeugdopleiding van Ajax is de voornaamste kraamkamer van het Nederlands voetbal. Van Dennis Bergkamp tot Wesley Sneijder en van Patrick Kluivert tot Ricardo van Rhijn, allemaal hebben ze hun voetbalopleiding bij Ajax genoten. In de rubriek ‘Vol beloften’ zetten we maandelijks een speler op de drempel van zijn doorbraak in de schijnwerpers. In deze aflevering: Ilan Boccara.

Ilan Boccara zit deze woensdagavond met bovengemiddelde belangstelling voor de televisie. De kraker in de UEFA Champions League tussen FC Barcelona en Paris Saint-Germain kan op de speciale interesse rekenen van de 19-jarige middenvelder van Jong Ajax. Zijn zes jaar in de jeugdopleiding van PSG hebben Boccara gevormd en dat is hij niet vergeten. Sterker nog; de jeugdinternational is groot fan van de Franse miljoenenploeg. ,,Paris Saint-Germain zit in mijn hart. Net als Ajax. Beide clubs hebben mijn leven bepaald.”

En dus kan het zomaar gebeuren dat Boccara op zijn vrije zaterdagavond in Amsterdam een wedstrijd in de Franse competitie boven een duel op Eredivisie Live verkiest. Uiteraard volgt hij Ajax op de voet, maar als het even kan kijkt hij een wedstrijd van Paris Saint-Germain. Dan ziet hij wereldsterren als Zlatan Ibrahimovic, Thiago Silva en Javier Pastore in actie. Het is precies de reden waarom hij afgelopen zomer van Parijs naar Amsterdam verkaste. ,,Sinds Qatar Sports Investment de club in 2011 heeft overgenomen, is de filosofie totaal veranderd. Voor spelers uit de eigen opleiding is het extreem lastig om door te breken in het eerste elftal. Je moet er immers gelijk staan tussen al die gelouterde en steengoede spelers. Daarom was het voor mij een logische stap om voor Ajax te kiezen. Daar krijgt de jeugd volop de kans.”

Ilan Boccara in actie tijdens zijn debuutwedstrijd tegen sc Heerenveen. Ilan Boccara in actie tijdens zijn debuutwedstrijd tegen sc Heerenveen.

De eerste bevestiging dat hij de juiste keuze had gemaakt, kreeg Boccara op 2 september 2012 toen hij zijn debuut voor Ajax maakte. Zes weken na het zetten van zijn handtekening mocht hij al even ruiken aan het uiteindelijke doel: het eerste elftal van Ajax. In de slotfase van het uitduel met sc Heerenveen kwam hij als vervanger van Lasse Schöne binnen de lijnen. Bij afwezigheid van Christian Poulsen (niet beschikbaar) en Eyong Enoh (geblesseerd) deed trainer Frank de Boer een beroep op de verdedigende middenvelder van de beloften. Bij dat ene optreden bleef het tot dusver. Meer had Boccara ook nog niet verwacht. ,,Ik richt me op komend seizoen. Vanaf dat moment wil ik onderdeel uitmaken van de A-selectie. Dit eerste seizoen bij Jong Ajax is heel nuttig voor mijn ontwikkeling. Het is toch een hele omschakeling na zes jaar opleiding in Frankrijk. Het afgelopen halfjaar heb ik rustig kunnen wennen aan de Ajax-filosofie. Ik heb bovendien de Nederlandse taal kunnen leren. Straks bij aanvang van het nieuwe seizoen ben ik er helemaal klaar voor.”

De Nederlandse taal is nieuw voor Boccara. Want hoewel hij een Nederlandse moeder heeft, werd er thuis in Parijs altijd Frans gesproken. Op 19-jarige leeftijd moet hij zich de taal machtig zien te maken. Iets dat hem goed afgaat, getuige zijn soepele Nederlands tijdens het interview. ,,Ik volg, via Ajax, twee keer per week Nederlandse les. Daarnaast leer ik ook heel van mijn teamgenoten.” Tel daar zijn Nederlandse opa en oma in Amstelveen bij op en de belevingswereld van Boccara is plotseling volledig Nederlands georiënteerd. ,,Tot afgelopen zomer had ik nauwelijks tijd om naar Nederland te komen vanwege mijn drukke schema met trainingen, wedstrijden en studie. Nu zie ik mijn opa en oma een paar keer per week.”

Het Ajax-shirt uit zijn debuutwedstrijd hangt in Frankrijk. Het heeft een ereplaats in huize Boccara. ,,Mijn vader is al bijna zijn hele leven Ajax-fan. Voor hem is het dus fantastisch dat zijn zoon inmiddels een officiële wedstrijd voor Ajax heeft gespeeld.” Boccara junior heeft zelf geen shirt aan de muur hangen. Net zo min als dat hij voorbeelden heeft. ,,Ik probeer van iedereen iets op te pikken. Bij Ajax zijn dat bijvoorbeeld Toby Alderweireld en Christian Poulsen. Met name van Poulsen kan ik het nodige leren. Hij speelt op dezelfde positie als ik en staat altijd op de juiste plek. Dat is een kwaliteit. Daarnaast straalt hij als meest ervaren man van het team een bepaalde rust uit. Dat soort dingen sla ik allemaal op.”

De sleutel naar een succesvolle carrière ligt volgens Boccara vooral op het onderdeel ‘mentaliteit’. Dat is volgens de jeugdinternational zijn sterkste punt. Als balveroveraar op het middenveld komt een ijzersterke mentaliteit goed van pas. ,,Ballen afpakken is een soort tweede natuur van me. Ik doe het al van jongs af aan. Het is een rol die mij past. Ik moet de verdediging ontlasten en de aanval van de tegenstander zo vroeg mogelijk proberen af te breken. Dat is mijn taak. Dan helpt het om altijd een stap meer te zetten dan je tegenstander. En datzelfde geldt eigenlijk ook binnen het team. Op die manier probeer ik me te onderscheiden. Daar ligt mijn kracht.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst