Menu
Boerrigter en Van der Wiel in de basis

Boerrigter en Van der Wiel in de basis

Derk Boerrigter en Gregory van der Wiel starten zondag in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap in de basis. Na hun succesvolle invalbeurten tegen sc Heerenveen is het duo klaar om aan de aftrap te verschijnen. Voor Kolbeinn Sigthórsson zitten negentig minuten er nog niet in, zo liet coach Frank de Boer vrijdag weten. Jan Vertonghen ontbrak vrijdag wegens ziekte. Achter zijn naam staat nog een vraagteken.

De thuiswedstrijd tegen De Graafschap vormt voor Ajax de tweede halte in een reeks van drie wedstrijden, waarin negen punten halen het doel is. Na de klinkende 5-0 zege in Heerenveen komen de komende twee zondagen De Graafschap en FC Groningen naar de Amsterdam ArenA. De drie punten voorsprong op AZ hebben koploper Ajax voor velen dé favoriet voor de landstitel gemaakt. ,,Dat iedereen nu denkt dat we kampioen worden vind ik niet zo verrassend. Het doet me niet zoveel en levert ook geen extra druk op. Bij Ajax zijn we immers gewend dat er altijd verwacht wordt dat we kampioen worden.”

Met nog vijf duels te gaan, heeft Ajax de 31ste landstitel in het vizier. ,,Maar,” zo waarschuwde De Boer, ,,we hebben nog vijf wedstrijden te gaan. Daarin kan nog van alles gebeuren. Natuurlijk is het een feit dat we er goed voor staan en het allemaal in eigen hand hebben. Het ligt dus aan onszelf. We moeten gewoon doen wat we moeten doen: dominant spelen en winnen.”

Derk Boerrigter start zondag net als Gregory van der Wiel in de basis tegen De Graafschap. Derk Boerrigter start zondag net als Gregory van der Wiel in de basis tegen De Graafschap.

De thuiswedstrijd tegen PSV noemt De Boer het ijkpunt van de huidige flow waar Ajax al wekenlang in zit. Zondag tegen De Graafschap kan Ajax de tiende competitiezege op rij boeken. ,,Als je tegen PSV 94 minuten lang kan domineren, moeten we dat tegen iedereen kunnen doen. Maar dan zullen we ook tegen De Graafschap dezelfde inzet moeten tonen als tegen PSV. Iedereen heeft toen gezien waartoe we in staat zijn.” Gevraagd naar de kwaliteiten van de nummer 17 van de Eredivisie had de coach van Ajax een even kort als gevat antwoord: ,,De Graafschap heeft gisteravond met 3-0 van FC Utrecht gewonnen. Daar hebben wij dit seizoen twee keer van verloren.”

Gregory van der Wiel en Derk Boerrigter starten zondag in de basis. Voor Kolbeinn Sigthórsson komt een basisplaats nog te vroeg. Na zijn invalbeurten tegen Heracles Almelo en Heerenveen zal de IJslander tegen De Graafschap opnieuw op de bank beginnen. Over Van der Wiel zei De Boer: ,,Gregory heeft zich de afgelopen tijd goed gemanifesteerd op de trainingen. Bovendien stak hij voor zijn blessure in een goede vorm. Hoewel Ricardo van Rhijn hem uitstekend heeft vervangen, heb ik dus geen reden om een fitte Van der Wiel ter discussie te stellen.”

Met het oog op het EK heeft De Boer geen contact met bondscoach Van Marwijk gehad over de inzetbaarheid van Van der Wiel. ,,Maar toen hij afgelopen woensdag tegen Heerenveen zijn rentree maakte, kreeg ik wel een sms van ‘Cooky’ (assistent-bondscoach Dick Voorn, red.) met de tekst ‘goede wissel’.”

Of aanvoerder Jan Vertonghen er zondag bij is, is nog de vraag. De Belg ontbrak vrijdag op de training wegens maag- en darmklachten. Mocht Vertonghen zondag kunnen aantreden, dan weet hij dat hij bij een gele kaart de volgende wedstrijd zal missen. Volgens De Boer is Vertonghen niet bewust op zoek naar een gele kaart om er straks in de uitwedstrijd tegen FC Twente sowieso bij te kunnen zijn. De Boer: ,,Als je goed in je vel steekt en scherp bent, heb je geen gele kaarten nodig. Tenminste, zo heb ik dat zelf vroeger altijd ervaren. Datzelfde geldt volgens mij voor Jan ook.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst

Voorspel de uitslag van Ajax - De Graafschap bij Toto en win tot 70 x je inleg!