Menu
Boeve: 'Mooie herinneringen aan Klassieker'

Boeve: 'Mooie herinneringen aan Klassieker'

Ajax kan zondag in één klap weer de nodige goodwill kweken bij de eigen aanhang. De Amsterdammers spelen dan in de Amsterdam ArenA tegen Feyenoord. Oud-Ajacied Peter Boeve blikt vooruit op de Klassieker.

Peter Boeve heeft een tip voor Van Basten: ,,‘Ik zou Sulejmani lekker aan de linkerkant laten lopen. Daar staat hij één tegen één tegenover die jonge gasten bij Feyenoord achterin." Foto: Pro Shots/Jasper Ruhe Peter Boeve heeft een tip voor Van Basten: ,,‘Ik zou Sulejmani lekker aan de linkerkant laten lopen. Daar staat hij één tegen één tegenover die jonge gasten bij Feyenoord achterin." Foto: Pro Shots/Jasper Ruhe

Na de voorbije wedstrijden, waarin punten werden verspeeld tegen achtereenvolgens FC Groningen, sc Heerenveen, Heracles Almelo en Vitesse, zou bovendien een zege op de Rotterdamse rivaal de ploeg van trainer Marco van Basten goed van pas komen in de zoektocht naar vertrouwen.
Van Basten kan in elk geval zijn jonge spelersgroep als geen ander uitleggen hoeveel impact een overwinning op Feyenoord heeft. Zelf speelde de voormalige steraanvaller diverse klassiekers. De editie die het meeste opzien baarde was in het seizoen 1983-1984, toen een piepjong elftal aan de hand van de huidige coach en Jesper Olsen met 8-2 te sterk was voor de bezoekers uit Rotterdam-Zuid. Van Basten maakte die middag in een regenachtig Olympisch Stadion drie van de acht treffers. Olsen was tweemaal trefzeker. Peter Boeve, Keje Molenaar en Ronald Koeman verzorgden de rest van de Amsterdamse productie.
Boeve, die de 3-0 maakte, kan zich zijn doelpunt nog goed herinneren. ,,Ik scoorde met buitenkant links", aldus de zestienvoudig international. ,,Daar had ik op geoefend met Johan Cruijff." Diezelfde Cruijff droeg bij de 8-2 zege het shirt van Feyenoord, nadat hij eerder dat jaar was vertrokken bij Ajax. Verder weet Boeve nog een mooie anekdote te vertellen over wijlen Sjakie Wolfs. ,,Na die overwinning op Feyenoord keerden we met de spelersbus terug naar de Meer. Onderweg reed de buschauffeur tegen het verkeer in en werden we aangehouden door de politie, die vervolgens een bekeuring uitdeelde. Sjaak werd toen zo boos dat hij riep; 8-2 hè, weet je dan niet dat we met 8-2 gewonnen hebben."
Boeve speelde uiteindelijk ruim acht seizoenen voor Ajax. In die periode werd hij vier keer kampioen van Nederland. Tijdens zijn trainersloopbaan keerde de Gelderlander als rechterhand van Co Adriaanse terug op het oude nest. ,,Ik draag Ajax dan ook een heel warm hart toe. Ik heb tien jaar van mijn leven in Amsterdam vertoefd", klinkt de voormalige aanvallende back trots. Terugkijkend heeft Cruijff toch wel de meeste indruk op hem gemaakt. ,,Het was uniek om met hem te mogen voetballen. Hij was de Kasparov van het voetbal", spreekt Boeve zijn bewondering uit. ,,Ik voel me sowieso heel bevoorrecht als ik zie met wie ik allemaal heb gewerkt: Cruijff, Van Basten, Rijkaard, Zlatan, Maxwell, Chivu en noem ze allemaal maar op."
Ondanks die prachtige herinneringen heeft ook huize Boeve te lijden onder de huidige sportieve dip van de Amsterdammers. ,,De kinderen lopen rond met de pest in hun lijf, maar mijn oudste zoon gaat zondag wel kijken in de ArenA."
Boeve hoopt dat Ajax zich tegen Feyenoord zal revancheren. Hij heeft ook een idee hoe de Rotterdammers te bestrijden. ,,Via de zijkanten met veel variatie", zegt de coach die na zijn gedwongen vertrek bij FC Omniworld op zoek is naar een nieuwe uitdaging. ,,Ik zou Sulejmani lekker aan de linkerkant laten lopen. Daar staat hij één tegen één tegenover die jonge gasten bij Feyenoord achterin. Suarez zou ik in de spits zetten." Gevraagd naar zijn prognose is de oud-Ajacied duidelijk. ,,We gaan winnen, tuurlijk gaan we winnen."
Ajax – Feyenoord begint zondag om 12.30 uur.
Resultaten van de laatste vijf edities:
2007-2008 Ajax - Feyenoord 3-0 (03-02-2008)
2006-2007 Ajax - Feyenoord 4-1 (04-02-2007)
2005-2006 Ajax - Feyenoord 1-2 (28-08-2005)
2004-2005 Ajax - Feyenoord 1-1 (14-11-2004)
2003-2004 Ajax - Feyenoord 2-0 (30-11-2003)