Menu
Bogarde: 'Leuk om als eindverantwoordelijke voor groep te staan'

Bogarde: 'Leuk om als eindverantwoordelijke voor groep te staan'

Jong Ajax sloot het jaar 2017 af met een heerlijke 7-0-overwinning op FC Volendam. Dat deed het onder leiding van Winston Bogarde, die vanwege het doorschuiven van Michael Reiziger naar Ajax 1 voor het eerst de leiding gaf aan een betaald voetbalploeg. Heel anders was het echter niet: ,,Tegen Volendam was de voorbereiding zoals we het altijd deden, daarin had ik niets veranderd."

De voorbereiding mocht dan qua routine wel hetzelfde zijn, voor Bogarde zelf was het natuurlijk een bijzondere avond: ,,Het was heel leuk om voor de groep te staan als eindverantwoordelijke. Michael en ik doen het normaliter sowieso samen, en nu deed ik het alleen. Nou ja, niet helemaal alleen, met de staf er natuurlijk bij, maar dat je hoofdverantwoordelijke bent, geeft toch een lekker gevoel.”

Na de laatste wedstrijd van het jaar is het een mooi moment om de balans op te maken van de eerste seizoenshelft. Jong Ajax wisselde zeer sterke wedstrijden af met een paar fikse nederlagen. Bogarde probeert een verklaring te vinden: ,,We hebben met een heel jonge groep te maken die aan het begin van het seizoen in een compleet nieuwe setting komt, met ervaren tegenstanders waar ze eigenlijk nog nooit tegen hebben gespeeld. Wedstrijden in stadions met meer dan 10.000 man, dat doet wat met jonge spelers. Het zijn voor hen alleen maar leermomenten.”

'We lezen de wedstrijden nu beter'
,,Ook van die mindere wedstrijden waarin we op onze kloten hebben gekregen moeten wij leren.  Naarmate de tijd verstrijkt, krijgen de jongens meer ervaring en zie je dat we die duels beter lezen.  Situaties worden beter ingeschat en we hebben meer controle in het spel. In het begin van het seizoen zag je dat het soms jonge honden waren die zichzelf over de kop liepen, maar de laatste tijd is die controle er dus wel. Daardoor blijven we domineren én maken we de goals maken om ook echt te winnen.”

Ook voor Bogarde zelf was het een mooie en interessante eerste seizoenshelft: ,,De samenwerking met Michael en de hele technische staf bevalt me prima, we werken elke dag keihard om elkaar beter te maken en te ontwikkelen. We zien nog zoveel werk en potentie in die jongens, en we zullen dat tot het einde doortrekken. Hopelijk kunnen er jongens doorstoten naar het eerste elftal, dat is het grootste doel.”

Buiten de ontwikkeling van talent blijven ook de resultaten, net als vorig seizoen, bewonderenswaardig. Na 18 wedstrijden staat Jong Ajax in de top van de Jupiler League, en behoort het tot de meest scorende ploegen. ,,De ontwikkeling staat voorop”, weet Bogarde. ,, Maar natuurlijk is winnen ook een ontwikkeling en zolang wij bovenin meedraaien zullen wij die druk op de koplopers blijven zetten. We zullen ons niet zomaar gewonnen geven en als wij een prijs kunnen pakken dan zullen we dat zeker niet nalaten.”

Lees ook: Jong Ajax walst na rust over Volendam heen

Tekst: Ajax.nl
Beeld: Proshots/Stanley Gontha