Menu
Boilesen geniet in stilte

Boilesen geniet in stilte

Het seizoen 2012-2013 was het seizoen van het derde landskampioenschap op rij. Het was ook het jaar waarin Viktor Fischer definitief doorbrak en waarin Daley Blind werd uitgeroepen tot Ajacied van het Jaar. In de schaduw van de 32ste landstitel waren er ook spelers voor wie het om uiteenlopende redenen (nog) niet hun jaar was. In drie afleveringen komen zij deze week aan bod. In deze eerste aflevering: Nicolai Boilesen.

In de kantlijn van FC Groningen - Ajax (0-2) speelde zich ook de rentree in de wedstrijdselectie van Nicolai Boilesen zich af. De 20-jarige Deen stond liefst vijftien maanden aan de kant met verschillende hamstringblessures. Van een rentree kwam het in de Euroborg nog niet, maar het feit dat hij eindelijk weer bij de 18 namen zat deed hem zichtbaar goed.

Terwijl Frank de Boer en Christian Eriksen letterlijk de spotlights opeisten in de catacomben van de Euroborg, deed Boilesen in een hoekje zijn verhaal. De verdediger genoot de afgelopen dagen in stilte. Eindelijk zat hij er weer bij. ,,Het was mooi om dit allemaal weer eens mee te maken. Ik vond het fijn om weer een paar dagen samen met de jongens naar een wedstrijd toe te leven. Uiteraard heb ik dat de afgelopen periode ook met Jong Ajax gedaan, maar dat is toch net even anders.”

Nicolai Boilesen wordt gefeliciteerd door Jasper Cillessen met de overwinning én zijn rentree in de wedstrijdselectie. Nicolai Boilesen wordt gefeliciteerd door Jasper Cillessen met de overwinning én zijn rentree in de wedstrijdselectie.

Een jaar en drie maanden geleden speelde hij zijn laatste officiële wedstrijd voor Ajax. Het duel met Manchester United in de UEFA Europa League was lange tijd het laatste duel waarbij zijn naam op het wedstrijdformulier stond. Die wedstrijd viel hij uit met een hamstringblessure. Die kwetsuur zou hem lange tijd achtervolgen. Officieus heeft hij die periode nu afgesloten, officieel echter nog niet aangezien hij in de Euroborg geen speelminuten kreeg toebedeeld. Daardoor is het duel met United vooralsnog zijn laatste optreden in Ajax 1. ,,Natuurlijk had ik hier in Groningen nog wel minuten willen maken, maar het liep anders. Toch ben ik vooral blij dat ik eindelijk weer bij de groep zat. Dat heeft me goed gedaan. Nu richt ik me gewoon op speelminuten in Jong Ajax maandagavond.”

Hoewel hij afgelopen zondag en maandag met een vrolijk gezicht de kampioensschaal omhoog hield, wil Boilesen het seizoen 2012-2013 uiteraard snel vergeten. ,,Ik kan er weinig positieve dingen uithalen. Vooral om ik er zelf geen bijdrage aan heb kunnen leveren. Natuurlijk was ik vorige week hartstikke blij toen we kampioen werden. Ik heb met plezier op het podium gestaan. Maar ik was vooral blij voor mijn medespelers en de supporters. Voor mezelf vond ik het vooral mooi dat we volgend seizoen opnieuw in de Champions League spelen. Hopelijk kan ik in die wedstrijden mijn bijdrage leveren.”

Vanaf de zijlijn heeft hij de ontwikkeling van zijn landgenoten Viktor Fischer en Lucas Andersen nauwgezet gevolgd. ,,Viktor heeft dit seizoen heel veel gespeeld. Hij heeft het fantastisch gedaan. Ik hoop dat Lucas volgend seizoen ook die stap naar het eerste elftal kan maken. Uit eigen ervaring weet ik hoe mooi het is om vanuit de jeugd naar het eerste door te stromen. Ik kijk ernaar uit om er dan zelf ook weer bij te zijn. De datum 24 juni staat met grote letters in mijn agenda. Straks bij de eerste training start ik weer met een schone lei. Daar verheug ik me enorm op. Maar ik ga nu eerst lekker op vakantie. Na een jaar lang revalideren ben ik daar wel aan toe. Het is goed om mijn hoofd even leeg te maken.”

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees