Menu
Boilesen krijgt extra energie van fans

Boilesen krijgt extra energie van fans

Het gaat snel met Nicolai Boilesen. Amper twee maanden geleden gaf de 19-jarige Deen nog leiding aan de verdediging van Ajax A1. Inmiddels heeft de voormalige aanvoerder van het hoogste jeugdteam promotie gemaakt naar het eerste elftal, waar hij na een blessure van Daley Blind zijn kans greep als linksback.

Hoewel Boilesen in de jeugd veelal als centrale verdediger fungeerde bevalt de positie links achterin hem goed. ,,Sinds ik bij het eerste elftal ben gekomen vind ik linksback eigenlijk de beste positie voor mij”, geeft de Scandinaviër aan. ,,Ik heb dan ook geen problemen om linksback te spelen.”

In zijn nieuwe hoedanigheid kruiste Boilesen zondag in de met 3-2 verloren bekerfinale tegen FC Twente de degens met sterspeler Bryan Ruiz. Hoewel er vooraf enige vrees bestond voor deze tweestrijd kweet de jonge Ajacied zich met verve van zijn taak. ,,Het ging goed”, beaamt de verdediger. Wat vooral opviel was de bravoure waarmee het talent Ruiz bespeelde en de Costa Ricaan zodoende geregeld zijn hielen liet zien. ,,Het was ook de bedoeling dat hij achter mij moest aanlopen, zodat hij minder gevaarlijk kon worden. Hoe verder hij van het doel was, hoe beter.”

Boilesen over Ruiz: ,,Het was de bedoeling dat hij achter mij moest aanlopen." Boilesen over Ruiz: ,,Het was de bedoeling dat hij achter mij moest aanlopen."

De Deen sprak verder over een leerzame ervaring. ,,Het was wel apart tegen hem te voetballen. Hij is linksbenig en geen echte rechtsbuiten, want hij komt vaak naar binnen. Daarom moest ik veel coachen met Jan in het centrum en Lorenzo aan de linkerkant”, doelt hij op Vertonghen en Ebecilio.

Ondanks dat Twente de eerste tik heeft uitgedeeld, blijft Boilesen hoopvol gestemd over de titelstrijd die zondag in de ArenA wordt beslist. ,,De droom om kampioen te worden is niet minder geworden door de verloren bekerfinale. Hij is juist groter geworden omdat wij voetballend beter waren. Daarom moeten wij gewoon die drie punten pakken. We hebben in elk geval bewezen een beter elftal te hebben dan zij.”

Desondanks sluit Boilesen bepaald niet de ogen voor de dingen die voor verbetering vatbaar zijn. ,,Zoals het verspelen van die 2-0 voorsprong”, kopt hij zelf de voorzet in. ,,We gaan daarom deze week heel veel analyseren.” Daarnaast ziet de jeugdinternational zondag een belangrijke rol weggelegd voor het publiek. ,,Zij zijn fantastisch en moeten ons helpen om kampioen te worden. Het is heel belangrijk dat wij de laatste wedstrijd thuis spelen, want dat kan je net tien, twintig procent meer energie geven. Je geeft natuurlijk altijd honderdtwintig procent in de wedstrijd, maar als het publiek massaal achter je staat geeft dat echt iets extra’s.”

Tot slot wacht Boilesen in de zomer een mogelijk volgende hoogtepunt: het EK onder 21 in eigen land. ,,Ik zit in de voorselectie van veertig spelers. Het is natuurlijk heel speciaal dat het EK in Denemarken is en dat wil ik heel graag meemaken.”

Tekst: Ajax.nl
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst en Gerard van Hees