Menu
Boilesen wil naar hoger niveau

Boilesen wil naar hoger niveau

Zijn vrolijke hoofd is niet te missen op het trainingsveld van SV De Lutte. Hoe pittig de training ook is, Nicolai Boilesen straalt uit dat hij het uitstekend naar zijn zin heeft bij Ajax. De Deen is pas 22 jaar, maar in de groep is hij een van de meest ervaren spelers die alle vier de recente kampioenschappen van nabij heeft meegemaakt. Van de toegenomen concurrentiestrijd heeft hij allerminst last: ,,Ik vind het geen probleem, ik vind het leuk”, reageert de linksback oprecht.

,,Ik vind het goed dat er dit seizoen veel linksbacks zijn. Als je hogerop wilt moet je wel de concurrentie voelen”, is de mening van Nicolai Boilesen. ,,Dat maakt je scherper, je daagt elkaar uit om naar een hoger niveau te komen. Niemand kan verslappen. Ik vind het normaal dat er bij een club als Ajax scherpe concurrentie is.”

Vorig seizoen viel die strijd om de linksbackpositie wel mee, nu zijn er meerdere kapers op de kust: ,,Ik vind het geen probleem, ik vind het leuk. Ik kan het goed vinden met mijn concurrenten Jairo Riedewald en Mitchell Dijks. Ik heb met Mitchell nog in de A1 gespeeld. Jairo ken ik nu ook al een jaar. Mitchell is wat meer alleen linksback, Jairo kan ook centraal spelen. Allebei zijn het heel goede spelers, anders waren ze hier niet geweest. Toen Mitchell terugkwam van zijn verhuurperiode bij sc Heerenveen zei ik 'welkom terug vriend'. Ik vind het hartstikke leuk dat hij terug is. Ook als je elkaars concurrent bent, hebben we het hartstikke goed met elkaar. Ook buiten het veld spelen we lekker spelletjes en maken grappen. Welke spelletjes? Kezen! Ik speel met Davy Klaassen en we zijn al drie keer op rij keeskampioen. We gaan voor vier!”

Is Boilesen net als Dijks een pure linksback of zou hij ook links centraal achterin kunnen spelen? ,,Op dit moment richt ik me volledig op de positie van linksback. Als ik naar de selectie kijk hebben we vier heel goede verdedigers voor de positie links centraal achterin: Moisander, Viergever, Riedewald en Denswil. Maar ik denk wel dat ik daar ook zou kunnen spelen, want dat heb ik in de jeugd ook gedaan. Tot ik iets anders hoor van de trainer, richt ik me op de linksbackpositie. Maar ik kan dus ook op '4' uit de voeten.”

,,als ik het op het veld sta, ben ik meestal gelukkig. Dus waarom zal ik dan niet vrolijk zijn?" ,,als ik het op het veld sta, ben ik meestal gelukkig. Dus waarom zal ik dan niet vrolijk zijn?"

Over '4' gesproken. De Deense twintiger zit al vier jaar bij de A-selectie en is daarmee een van de meest ervaren spelers. Een diepe zucht volgt: ,,Het is een beetje raar hè? Ik ben 22, maar voel me een beetje oud hier. Dat is niet goed voor mijn zelfvertrouwen, haha. Nee hoor. Deze jonge jongens hebben zo’n hoog niveau. Ze komen bijna allemaal uit de Ajax-jeugdopleiding en weten wat er van ze wordt verwacht. Ze weten hoe ze zich moeten gedragen in en buiten het veld, dus wij oudere spelers hoeven eigenlijk niet zoveel te doen. Want ze doen het hartstikke goed. Als ze vragen hebben, dan ben ik er om ze te beantwoorden. Dan ben ik een van de grotere broers voor ze.”

En die rol is hem op het lijf geschreven, want zelf heeft hij een broer die 7,5 jaar jonger is. ,,Hij is alweer 15 jaar, maar in mijn ogen nog steeds 5 jaar, nog echt een baby. Hij was pas 10 jaar toen ik naar Nederland vertrok. Het is al lastig om als 17-jarige naar het buitenland te gaan, maar het moeilijkste was nog om weg te gaan van mijn broertje. Hij is degene van wie ik het meeste houd. Ik voel me heel beschermend naar hem toe.”

Een lach breekt door op zijn gezicht. Een lach die bij Boilesen nooit ver weg is: ,,Natuurlijk heb ik ook mijn slechte dagen zoals iedereen. Maar als ik het op het veld sta, ben ik meestal gelukkig. Dus waarom zal ik dan niet vrolijk zijn? Ik heb de afgelopen jaren een aantal maal na zware blessures de knop snel moeten omzetten om weer verder te gaan. Dan heb ik daar natuurlijk wel een paar dagen of een klein weekje voor nodig voordat ik mentaal weer bij ben. Langer niet. Het moet wel zo snel mogelijk, want je moet verder met je revalidatie zodat je sneller terug kan komen. Dat kan niet als je die knop niet omzet. Mensen om me heen helpen me, de staf, familie en vrienden. Ik ben Nicolai op het veld, maar ik ben ook de persoon Nicolai. Ik moet wel blij zijn, zowel binnen als buiten het veld. Anders kan ik niet presteren. Daar heb je mensen voor nodig van wie je houdt of die je heel goed kennen. Dan kom ik er snel weer uit.”

Nu voelt Boilesen zich prima: ,,Ja, het gaat goed. Ik vind de voorbereiding zwaarder dan vorig jaar. Het is best pittig. Maar we willen naar een hoger niveau met z’n allen. We willen de schaal weer en verder komen en overwinteren in de UEFA Champions League. Dan moet er een extra tandje bij. Over dat overwinteren gesproken; dan moeten we wel een beetje geluk hebben bij de loting. Want ik denk niet dat mensen kunnen zeggen dat we dat de laatste jaren hebben gehad. Al denk ik ook dat we nu - zelfs als we een moeilijke poule hebben - een goede kans maken om door te gaan. Als we ons beste spel spelen kunnen we het elk team lastig maken. Dat hebben we eerder bewezen tegen FC Barcelona en Manchester City. Alleen moet het constant zijn en dat is ons probleem geweest in Europa. Je kan niet vier wedstrijden goed zijn en twee niet. We willen constanter worden, aantrekkelijker spelen en de wedstrijden sneller beslissen. Dat lukt natuurlijk niet altijd, maar de intentie is er wel in elk geval.”

Tekst: Ajax.nl/Monique Janse
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst