Menu
Bojan voelt zich thuis in Amsterdam

Bojan voelt zich thuis in Amsterdam

Bojan Krkic weet wat het is om Klassiekers te spelen. Zowel in Spanje, Italië als Nederland heeft hij inmiddels de nodige competitiekrakers op zijn naam staan. Na twee edities van Ajax - Feyenoord in de ArenA (competitie en beker) reist hij zondag voor het eerst naar De Kuip. In aanloop naar Feyenoord - Ajax vertelt hij over FC Barcelona, Ajax en zijn tijdelijke woonplaats. ,,Amsterdam is een magische stad."

Kent u dat verhaal van die Spaanse verpleegster en die Joegoslavische voetballer? Zij, Maria Lluisa Pérez, werkte eind jaren tachtig in een Catalaans ziekenhuis, waar zich op een dag een geblesseerde voetballer meldde. Zijn naam: Bojan Krkic, een oud-international van Joegoslavië, die in zijn vaderland onder meer voor het grote Rode Ster Belgrado en het nationale team had gespeeld, maar nu naar Spanje was uitgeweken. In de tweede divisie, bij het bescheiden Club de Fútbol Jovent Mollerussa, een kleine honderd kilometer ten westen van Barcelona, probeerde Krkic senior in zijn nadagen nog wat peseta’s aan zijn oudedagsvoorziening toe te voegen. Al snel sloeg de vonk tussen zuster en patiënt over: ze trouwden en kregen een zoon.

Die jongen oogt ontspannen en volkomen in zijn element, als hij deze vrijdag op badslippers de kantine van Sportpark de Toekomst binnen komt lopen. Die indruk klopt, bevestigt Bojan Krkic junior (23) als het gaat over zijn gevoel bij Ajax, Amsterdam en Nederland. ,,Het leven is hier heel prettig. Ik vond het gemakkelijk om hier te aarden, al kun je je dat misschien moeilijk voorstellen als je redeneert dat ik het klimaat van Barcelona gewend ben. Het heeft er natuurlijk ook mee te maken dat ik hier bij Ajax heel goed ben opgevangen. Maar Nederland is ook echt fijn voor een buitenlander. Alles is hier goed te berijden, je hoeft nooit lang in de auto te zitten. En Amsterdam is prachtig. De grachten, de parken, ik vind het een magische stad.”

Bojan: ,,Ja, ik sta nog altijd onder contract bij Barcelona, ook volgend seizoen nog. Maar ik voel me nu alleen maar speler van Ajax, punt uit." Bojan: ,,Ja, ik sta nog altijd onder contract bij Barcelona, ook volgend seizoen nog. Maar ik voel me nu alleen maar speler van Ajax, punt uit."

Ruim een half jaar is Bojan (zijn voetbalnaam) nu bij Ajax, de derde club die hij dient sinds hij in de zomer van 2011 besloot zijn geliefde Barcelona te verlaten. Zijn contract bij de club waar hij opgroeide was nog niet zo lang daarvoor verlengd, maar onder trainer Josep Guardiola voelde de aanvaller zijn onbezorgde toekomstperspectieven vertroebelen. Plots was hij niet langer het onomstreden toptalent, een exceptioneel begaafde jongen die door de jaren heen in het befaamde opleidingsinstituut van La Masia alle doelpuntenrecords in de jeugdelftallen van Barça had gebroken en door de toenmalige hoofdtrainer Frank Rijkaard al op zijn zestiende bij het eerste was gehaald. Rijkaards opvolger Guardiola bleek minder gecharmeerd.

Na verhuurperiodes bij AS Roma en AC Milan werd hij afgelopen zomer verhuurd aan Ajax. Over het waarom van zijn tijdelijke transfer naar Amsterdam is hij duidelijk. ,,Ik wilde aan voetballen toekomen en het liefst bij een grote club, om me verder te ontwikkelen en naar een hoger niveau te groeien. Je moet niet vergeten dat ik nog altijd pas 23 ben, ik kan nog een hoop bijleren. En dat kan hier bij Ajax. Het is een club die ik altijd al een beetje gevolgd heb. Vooral als voetballiefhebber, niet per se omdat er een link met Barcelona is. Maar dat de speelstijl die ze hier hanteren dichter bij die van Barcelona ligt dan wat ik in Italië heb meegemaakt, dat is helder. De nadruk ligt ook bij Ajax op kort combinatiespel. Dat ligt mij uiteraard wel.”

Hij werd grootgebracht met het tiki-taka. Als achtjarige kwam hij binnen in Barcelona’s jeugdopleiding en sindsdien werd de club langzaam onderdeel van zijn dna. ,,In al die jaren voordat ik bij het eerste elftal kwam, heb ik nooit echt gedroomd van mijn debuut in Camp Nou. Dat werd ook voortdurend benadrukt door de trainers: als jeugdspeler van Barcelona moet je je concentreren op het perfectioneren van je techniek en je andere kwaliteiten, op de pure schoonheid van het spel en boven alles: genieten. Daar ben je kind voor. Als je dat doet, komt die laatste stap vaak vanzelf wel.”

Voor Bojan was het zover op 16 september 2007, toen hij als invaller in een wedstrijd tegen Osasuna zijn officiële debuut mocht maken voor zijn club. Eerder had Frank Rijkaard hem al laten meespelen in enkele oefenduels. ,,Ik heb meer dan honderd wedstrijden voor Barcelona achter mijn naam, maar mijn debuut is iets wat ik nooit zal vergeten”, zegt hij. ,,En dat geldt bijvoorbeeld ook voor het moment dat ik als klein jongetje bij de club kwam en tijdens mijn eerste dag voor het eerst dat blauw-rode shirt over mijn hoofd trok. Dat gevoel! Dat was een sensatie. Dat zal ik nooit kwijtraken, zoals FC Barcelona altijd in mij zal zitten.”

Maar denk niet dat de Spanjaard nog altijd dagdroomt over wedstrijden tegen Real Madrid of Atlético, als hij het met zijn huidige opdrachtgever op zondagmiddag opneemt tegen RKC of Roda JC. ,,Ja, ik sta nog altijd onder contract bij Barcelona, ook volgend seizoen nog. Maar ik voel me nu alleen maar speler van Ajax, punt uit. Ik wil hier de komende maanden nog het maximale uit mezelf en uit het team halen, om op die manier hopelijk kampioen te worden en de beker te winnen.”

Tekst: Ajax.nl/Maarten Dekker
Foto's: Ajax.nl/Gerard van Hees (boven) en Louis van de Vuurst