Menu
Bonevacia wil gretig vooruit

Bonevacia wil gretig vooruit

De Ajax- carrière van Roly Bonevacia bevindt zich in een stroomversnelling. De debuutwedstrijd tegen Vitesse ligt nog vers in het geheugen. Na zijn tribuneplek bij Dinamo Kiev wachten tegen Roda JC (mogelijk) nieuwe kansen.

,,De afgelopen weken waren mooi’’, vertelt Bonevacia met een stralende lach, bij het verlaten van het veld na de vrijdagtraining. ,,Ik heb heel veel reacties gehad. De wedstrijd tegen Vitesse was puur genieten. Ik denk er met een fijn gevoel aan terug.’’

De in Lelystad geboren middenvelder kan ook met goed gemoed terugblikken op zijn debuutwedstrijd in Ajax 1. Als controleur speelde Bonevacia een degelijke eerste wedstrijd. ,,We hebben - vanwege het drukke programma - geen echte terugblik op de wedstrijd tegen Vitesse gehad, maar de trainer was geloof ik wel tevreden.’’ Het optreden smaakte zaterdag naar meer. Het ‘meer’ leek midweeks te volgen in Kiev. De 18-jarige middenvelder was onderdeel van de 20-koppige selectie voor het eerste play-offduel voor Champions League-deelname. Op Oekraïense voetbalgrond vielen Bonevacia en Daley Blind echter alsnog buiten de 18-spelers bevattende wedstrijdselectie.

Roly Bonevacia gaat zijn collega-jonkies Florian Jozefzoon (midden) en Marvin Zeegelaar voor. Roly Bonevacia gaat zijn collega-jonkies Florian Jozefzoon (midden) en Marvin Zeegelaar voor.

,,Natuurlijk ben je best teleurgesteld, als je er op de wedstrijddag niet bij zit’’, blikt Bonevacia terug op afgelopen dinsdag. ,,Het enige dat je kan doen is de teleurstelling snel verwerken. En gewoon door gaan met hard trainen.’’ Tijdens het interview is nog niet duidelijk of de middenspeler is geselecteerd voor de thuiswedstrijd tegen Roda JC. ,,Hopelijk zit ik er weer bij. Maar goed, de concurrentie is ook groot. Reken maar. En ik ben natuurlijk jong, kom pas net om de hoek kijken. Ik kan van veel spelers nog veel leren. Uiteindelijk wil je toch zoveel mogelijk spelen.’’

Bonevacia noemt Michael Essien, Cesc Fabregas, Andrea Pirlo en Busquets als voorbeelden. Het zijn middenvelders waar de oud-speler van Reiger Boys uit Heerhugowaard graag naar kijkt. Heel graag naar kijkt zelfs. De spelverdelende rol die enkele van de genoemde toppers spelen, spreekt de Ajacied extra aan. ,,Dit is mijn tiende jaar bij Ajax. Ik ben ooit gestart in de D2’’, vertelt Bonevacia over zijn Ajax-loopbaan tot nu toe. ,,Het liefst speel ik controlerend op het middenveld. Maar ik heb onder meer ook centrale verdediger, links- en rechtshalf gestaan. Soms ook op ‘tien’.’’

Martin Jol is de trainer die hem meer bij kan brengen. Opdat de carrière van Bonevacia maar in een stroomversnelling blijft. ,,De trainer praat veel met jonge jongens. Hij is duidelijk over wat er beter kan en geeft veel vertrouwen. Wat bij mij beter kan, volgens de trainer? Mijn spel moet soms rustiger. En ik mag meer vooruit voetballen. Meer durven.’’ Met de thuiswedstrijd tegen Roda JC hoopt Bonevacia op een nieuw podium. ,,We moeten die thuiswedstrijd gewoon winnen. Dat wij veel jonge jongens hebben, mag geen probleem zijn. En woensdag wacht dan Dinamo Kiev. Met twee wedstrijden kort achter elkaar, zal het wel zwaar worden.’’ Naast zwaar hopelijk ook mooi.

Tekst en foto's: Ajax.nl/Ronald Jonges

Voor de thuiswedstrijden tegen Roda JC en Dinamo Kiev zijn nog kaarten beschikbaar. Kom zaterdag en woensdag (aftrap beide duels 20.45 uur) naar de ArenA en juich Ajax voorbij de Kerkradenaars en Oekraïners!

Koop hier je kaarten voor de thuisduels van Ajax

Bonevacia in gesprek met Martin Jol tijdens de vrijdagtraining. Bonevacia in gesprek met Martin Jol tijdens de vrijdagtraining.
Jol heeft een onderonsje met Florian Jozefzoon. Jol heeft een onderonsje met Florian Jozefzoon.