Menu

Boschker: 'Ik wil Koeman de keeperskeuze heel moeilijk maken'

Sander Boschker is degene die het seizoen aftrapt wat betreft het supportersinterview. De keeper heeft zijn eerste week als Ajacied inmiddels achter de rug en vertelde uitgebreid hoe hij dat heeft beleefd. Vele van jullie wilden dat natuurlijk weten en wat het verschil is tussen Twente en Ajax. Boschker weet het inmiddels precies.

Hallo Meneer Boschker,
Ik wou als eerst zeggen welkom bij Ajax. En hoe bevalt het hier in Amsterdam? En hoe ga je om met al de belangstelling? Groetjes Marvin

(Marvin Banda, Rotterdam)

,,Het bevalt me prima. Ik ben goed opgevangen door de jongens en de staf, dus wat dat betreft is alles goed gegaan. De belangstelling is wel even wennen voor mij, maar het is een mooie bijkomstigheid. Bij Twente was ik wel wat gewend, maar hier is er veel meer publiek. De aandacht van camera's voor mij valt me mee, ik denk dat Sonck er meer 'last' van heeft! Maar ik vind het leuk om handtekeningen uit te delen of om op de foto te gaan, dus ik ga er elke dag van genieten."

Wat was uw belangrijkste reden om naar Ajax te gaan?
(Rob Dijkmans, Bladel)

,,Ajax is natuurlijk een topclub in Nederland. Ik heb altijd gezegd dat ik naar het buitenland wilde of naar een topclub hier. Het heeft alleen een beetje lang geduurd. Maar beter laat dan nooit zeg ik altijd maar. Dus als Ajax zich dan meldt, hoef je eigenlijk niet te twijfelen. Met alle blijdschap heb ik daarom 'ja' gezegd. Je speelt hier meer om de prijzen dan bij Twente en als voetballer wil je dat. Dat is ook een van de redenen om voor Ajax te kiezen."

Beste Sander,
Wat zijn de voornaamste verschillen die je in je 1e week als Ajacied hebt waargenomen in vergelijk met FC Twente?
Groeten Dennis

(Dennis, Velserbroek)

,,Het verschil is dat hier veel meer media zijn. Er is bijvoorbeeld elke dag wel een cameraploeg. Er komen veel meer mensen naar de training kijken. Op de training zelf is er een ding waaraan ik me moet aanpassen: het trainen op het meevoetballen als keeper. Daar moet ik even aan wennen, maar dat komt wel goed. Ik zal er veel uurtjes mee kwijt zijn, maar ik mag graag trainen."

Beste Sander,
Wat vond je van de eerste training van het seizoen?

(Eric-Jan van Elzakker, Halsteren)

,,Ik heb vijf weken vakantie gehad, dus ik ben wel blij dat ik weer mijn voetbalschoenen mag aandoen en het gras kan ruiken. Het is voor mij een nieuwe club dus ik wilde wel zien hoe het bij Ajax allemaal reilt en zeilt. Ik was heel nieuwsgierig en dat ben ik nog steeds naar alles wat me te wachten staat. De training op zich was niet zo heel erg zwaar, het viel me mee. Dat er een hele haag van mensen was richting het veld vond ik erg indrukwekkend. En de mensen hebben me verwelkomd, dat vond ik een leuke ervaring. Tot nu toe heb ik de indruk dat de supporters nog blij zijn dat ik er ben. Dat doet me goed."

Hoe is het om na al die jaren Twente om van club te veranderen?
En hoe is het om ineens tussen allemaal andere spelers te staan?

(Christian)

,,Na zestien jaar Twente is het natuurlijk heel wat om van club te veranderen. Bij Twente kende ik iedereen van haver tot gort. Hier moet ik dat allemaal gaan opbouwen. Bij Twente wipte ik vaak na de training even aan bij de administratie voor wat flauwekul, om een beetje te kletsen over koetjes en kalfjes. De hele entourage hier is anders, bij Ajax train je ook niet echt bij het stadion. Dat vind ik wel jammer. Wat betreft die andere spelers: bij Twente waren er ook elk jaar wel nieuwelingen in de groep. Bij Ajax kende ik Andy van der Meyde natuurlijk, maar die gaat ons verlaten. En natuurlijk is het anders, maar aangezien ik door iedereen goed opgevangen ben, gaat het hartstikke goed."

Hé Sander!
Heb je altijd al voor Ajax willen spelen en was je verrast toen ze contact opnamen??
Groetjes Jill

(Jill Eekhart, Driebergen)

,,Ik wilde altijd al bij een van de drie topclubs in Nederland spelen. Ajax is, vooral na afgelopen seizoen, dé club van Nederland vind ik zelf, dus ik ben heel blij dat ik hier mag spelen. Ajax heeft naam gemaakt met een heel jong elftal. Dat ik als 32-jarige daar tussen mag lopen vind ik een verademing. Bij Twente was ik ook wel een van de ouderen, maar ze zijn hier behalve jonger, ook nog beter. Ik was wel enigszins verrast. In de pers was al breed uitgemeten dat Wapenaar naar Amsterdam zou gaan. Dus toen Koeman me belde voor een gesprek, was ik even verrast."

Hoi Sander
Heb je een doelstelling in dit seizoen bij Ajax (bijv. hoeveel wedstrijden je wil spelen of hoeveel doelpunten je tegen wil krijgen)?

(Wesley, Zwijndrecht)

,,Ik wil er natuurlijk geen een tegen krijgen! En ik wil zoals iedere speler graag spelen. Maar de trainer heeft Lobont als eerste keeper in gedachten. Ik weet dus dat het moeilijk zal worden. Ik ben iemand die zich altijd honderd procent geeft en ik wil de keuze van de trainer zo moeilijk mogelijk maken."

Waarom ben je niet eerder bij één van de drie topclubs terecht gekomen?
(Ron van der Ham)

,,Ik stond na mijn eerste seizoen bij Twente in de belangstelling van PSV. Maar Menzo ook. Ik schatte mijn kansen dat ik veel zou spelen niet zo hoog in, dus heb ik ervoor gekozen om bij Twente te blijven. Na de bekerfinale van Feyenoord, een jaar of drie, vier geleden, wilden zij me ook hebben, maar toen kostte ik teveel geld. Ajax is de derde club van de drie die zich meldde en dat is gelukkig wel doorgegaan. En dit is misschien wel de mooiste club om voor te voetballen. Er gebeurt in ieder geval altijd wat."

Hallo Sander, als je niet naar Ajax was gegaan, maar uit alle clubs kon kiezen van Europa, waar zou je dan het liefst naar toe willen? (ik denk dat het Real Madrid is, maar ik weet het niet zeker en daarom vraag ik het maar even.) Groenten van Stefan-Terschelling
(Stefan Wiegman, Terschelling-West)

,,Als ik mocht kiezen zou ik naar Engeland gaan, naar Manchester United. In de Mediterraanse landen denk ik dat je heel veel van huis bent. Vaak moet je dan een paar dagen voor een wedstrijd al weg. Ik ben iemand die graag thuis is, volgens mij zou dat kunnen in Engeland. Bovenal spreekt het voetbal me erg aan natuurlijk. In Engeland gebeurt altijd wat in de zestien meter en als keeper wil je graag wat doen."

Heb je altijd al keeper gestaan of heb je ook op andere posities gespeeld? veel succes nog met het veroveren van een basisplaats
(Rodney Tan, Houten)

,,Ik ben begonnen als keeper. Ik heb drie broers van wie er twee al keepten. Het ging me ook gemakkelijk af. Ik heb wel op het punt gestaan om te gaan voetballen, maar dat mocht niet van mijn moeder. In die periode waren er niet veel jongens die wilden keepen en ze zag dat ik wel talent had. Maar één toernooi heb ik wel gevoetbald. In de D1 of de C1 heb ik even centraal op het middenveld gespeeld. Dat ging behoorlijk want we wonnen. Maar in de finale, die mijn club S.V. Longa '30 nooit eerder had gehaald, kwam het echter aan op penalty's en toen vroegen mijn teamgenoten of ik toch niet in het doel wilde staan. Ik heb er drie gehouden en we wonnen het toernooi."

Waar moet volgens jou een goede keeper aan voldoen?!
(William Meijer, Drempt)

,,Uitstraling is erg belangrijk voor een keeper. Als je dat niet hebt, moet je zelfverzekerd zijn. Altijd je hoofd omhoog houden, want als je omlaag kijkt wil dat zeggen dat je niet lekker in je vel zit. Borst naar voren en jezelf groter voordoen dan je bent. Je moet inzicht hebben en een goede val- en vangtechniek. Valtechniek is aan te leren. Vaak zie je dat jonge keepers angst hebben om te vallen. Een hoek kunnen ze prima, maar die andere hoek is lastig. Dat is aan te leren."

Wat is jouw beste wedstrijd die je ooit gekeept hebt?
(Wouter Smits, Maasbree)

,,De bekerfinale tegen PSV staat in mijn geheugen gegrift. In de penaltyserie stonden we met 3-1 achter, we stonden eigenlijk met de rug tegen de muur. Als je dan als keeper drie penalty's achter elkaar weet te stoppen, doe je het toch aardig goed, dacht ik."

Welke keeper wou je wel eens ontmoeten?
de groeten uit Leveroy

(Dennis Knoops, Leveroy)

,,Ik heb nooit een voorbeeld gehad, ik was altijd met mezelf bezig. Ik was wel helemaal gek van Vanenburg. Maar dat heeft niet lang geduurd, misschien twee of drie jaartjes. Ik weet niet waarom die liefde overging, op een gegeven moment was het klaar."

Hoi Sander,
Als je iets aan jezelf zou mogen veranderen, wat wordt het dan?
kusjes Tatiana

(Tatiana Hanson, Den Haag)

,,Ik zou wel iets langer willen zijn. Ik ben nu 1.85 meter, ik had graag 1.90 meter willen zijn. Ik denk dat dat een goed postuur is voor een keeper. Verder hoef je aan mij niks te veranderen, hoor."

Van welk soort muziek hou je? succes bij Ajax! gr. frank
(Frank te Linde, Giesbeek)

,,Maakt me niet uit. Top 40-muziek vind ik wel leuk. Van Bryan Adams en Phil Collins heb ik wel veel muziek. De laatste tijd heb ik wat meer cd's in de mellow-house-sfeer gekocht. Mijn muziekkeuze is vrij breed eigenlijk."

Hai Sander
Toen je de laatste wedstrijd tegen Ajax moest keepen, keepte je als een leeuw. Had je niet in je achterhoofd dat je met deze soms fenomenale reddingen Ajax bijna de voorronde CL had doorboord? Of wou je gewoon het Tukkerspubliek een mooie wedstrijd voorschotelen?
Succes bij Ajax! groeten Ravish

(Ravish Sitaldin, Amsterdam)

,,Ik was in dienst bij Twente en ik wilde op een goede manier afscheid nemen van mijn eigen club. Door te winnen, maar dat zat er niet in. Ajax was een klasse apart. Ik was bang dat ik een fout zou maken. Dat is gelukkig niet gebeurd. Ik was geprikkeld om te laten zien dat ik een goede keeper ben. Toen ik de eerste bal goed verwerkte, groeide ik in de wedstrijd. Aan die Champions League heb ik geen moment gedacht."

Hey Sander! Hoe zou jij de wedstrijd beleven tegen FC Twente als je zou keepen?? Groetjes René
(René, Roosendaal)

,,Ik kan niet in de toekomst kijken. Ik zie sowieso veel oude bekenden. Verder hoop ik dat Ajax zal winnen, want dat is nu mijn club. Alle andere wedstrijden mag Twente winnen, maar niet tegen Ajax. Het zal mijn wedstrijdmentaliteit niet veranderen, want ik heb een bloedhekel aan verliezen. Maar na de wedstrijd zal het wel gezellig zijn. "

Hoe denk je Lobont en Stekelenburg achter je kunnen houden? Of ga je er al vanuit dat je niet 1e keeper wordt? Ik hoop dat je dat wel wordt! Succes dit jaar!
(Gijs Kist, Haarlem)

,,Ik ga in ieder geval mijn best doen. Ik ga er alles aan doen om de trainers de keuze zo moeilijk mogelijk te maken. Lobont en Stekelenburg zijn goede keepers, het zal niet makkelijk zijn. Hier moet ik elke training laten zien dat ik goed ben en dat ik bij leer. Ik hoop dat ik hier veel leer, met name van de inernationale wedstrijden. Dat neem je ook mee in je persoonlijke leven."

Waarom bent u naar Ajax gegaan, terwijl er al twee andere keepers zijn?
(Bastiaan Vink, Schoonebeek)

,,Ajax wilde me graag hebben! De trainer wilde iemand met ervaring erbij hebben. Met 350 wedstrijden in de Eredivisie kun je wel van ervaring spreken. Het vorige seizoen heeft ook aangegeven dat je goede keepers moet hebben, twee is dan eigenlijk te weinig. Voor mij is het een heel nieuwe levenservaring. Als persoon is dat ook meegenomen."

Je krijgt bij Ajax te maken met een internationale verdediging. Een Tunesiër op rechts, een Fin in het centrum en een Belg op links. Hoe zit het met je talenkennis?
(Bart Marinussen, Culemborg)

,,Als ik Engels moet praten kom ik er wel uit, Duits ook. Ik neem aan dat de meesten wel Nederlands verstaan. De voetbaltermen zal iedereen wel onder de knie hebben, dus ik verwacht eigenlijk geen communicatieproblemen."

Heb je een speciale techniek of trucje bij penalty's of bepaal je dat op dat moment pas? Weet je ook van spelers in welke hoek ze meestal schieten en dat soort dingen of let je daar totaal niet op?
(Jurriaan, Wageningen)

,,In de loop der jaren heb ik alle penalty's van alle spelers bijgehouden en opgeschreven. Alleen in de Nederlandse competitie. In dat boekje staan nog spelers die allang gestopt zijn, of nu in het buitenland spelen. Ik heb geturfd hoe vaak ze de linker- of rechterhoek kiezen. Soms is er een patroon. Bij penalty's moet een keeper zo lang mogelijk wachten. Pas als je denkt dat je weet waar de speler gaat trappen, kies je de hoek."

Wat zijn je sterkste/zwakste kanten en denk je nu ook aan het Nederlands elftal?
(Bob Parera, Ridderkerk)

,,Aan het Nederlands elftal heb ik nog nooit gedacht. Dat overkomt je, daar ga ik niet zelf over nadenken. Ik ben vrij allround. Bij Ajax moet je als keeper goed kunnen meevoetballen, dat is misschien nog een zwakkere kant. En mijn sterke kant.... een tegen een situaties denk ik. Maar ja, de ene keer gaat dat goed, de andere keer gaat dat fout."

Wat was je naarste tegendoelpunt, en hoe ging je daar mee om?
(Joffrey Daniels, Amsterdam)

,,Ik heb verschillende nare doelpunten tegen gehad, meestal waren dat blunders. Eens tegen RKC uit kwam er schot op doel. Ik wilde de bal boven mijn hoofd vangen, maar de hij glipte door mijn handen. Het veld was kleddernat, de bal was sowieso al gladder. We hebben daardoor punten verloren. Als je jong bent, ben je er nog weken mee bezig, maar als je ouder wordt zet je het sneller van je af."

Heb je ooit een doelpunt gescoord?
(Huya, Eindhoven)

,,Ik heb nog nooit een doelpunt gescoord. Ook nooit een penalty. Wel voorbereid, door een uittrap. Scoren hoeft voor mij ook niet, dat mogen anderen doen."

Waar ga je het meest van genieten bij Ajax denk je?
(Pieter, Katwijk aan zee)

,,Van de hoeveelheid wedstrijden die we gaan winnen denk ik! Ik ga er namelijk van uit dat ik hier meer wedstrijden win dan bij Twente. Van elke overwinning geniet ik. Tot nu toe geniet ik ook van elke training. Ik denk dat ik twee jaar lang leuke dingen tegemoet ga."