Menu

Boschker wordt weer nagekeken op straat

Sander Boschker is de nieuwe keeper van Ajax. Dat was al enige tijd bekend maar donderdagmiddag werd het officieel. De doelman krijgt de laatste tijd weer meer aandacht op straat in zijn dorp Lichtenvoorde. ,,Het is toch heel wat dat iemand uit Lichtenvoorde naar Ajax gaat,"aldus Boschker zelf.

Het leven van Sander Boschker neemt een nieuwe wending. Hoewel hij 32 jaar is, verliet hij nooit de Achterhoek. Geboren, getogen en nog steeds woonachtig in Lichtenvoorde, stapte hij in zijn jeugd over van Longa '30 naar FC Twente. Achttien jaar was hij pas toen hij voor Hans de Koning moest invallen tegen Haarlem. ,,Ik was zo zenuwachtig. Zo zenuwachtig als toen ben ik nooit meer geweest."

FC Twente speelde met 2-2 gelijk, nadat de ploeg van de debuterende keeper met 0-2 achterkwam. ,,Door twee doelpunten van eigen verdedigers. Dat was niet bewust hoor", haast Boschker zich te zeggen. ,,Het waren schoten die van richting werden veranderd." Geen dolletje dus ter ontgroening van de nieuwe keeper.

Hoe anders was het bij zijn laatste thuiswedstrijd voor FC Twente toen uitgerekend Ajax op visite kwam. ,,Het was heel apart om tegen Ajax te spelen. Het was al bekend dat ik naar Ajax zou gaan. Mijn medespelers riepen al gekscherend dat Cees Paauwe maar op doel moest. Maar ik wilde op een goede manier afscheid nemen van FC Twente, dan konden ze mij dat verwijt niet maken. Ik heb nooit gedacht dat Ajax de voorronde van de Champions League zou missen, gezien het verschil in kwaliteit tussen Ajax en Twente. De laatste vijftien minuten van die wedstrijd was ik wel erg bezig met het denken dat het mijn laatste minuten in het Arkestadion waren. Na afloop had ik dan ook een brok in de keel en in de catacomben kreeg ik het te kwaad. Toen heb ik mezelf er echt weer bij moeten halen. 'Stel je niet aan, doe normaal', bleef ik tegen mezelf zeggen."

En normaal werd hij weer en zal hij altijd blijven. Toch staat zijn leven op z'n kop nu hij in Amsterdam emplooi vindt. Het gezin - Boschker heeft een dochtertje van vier, een zoontje van twee en een baby op komst - blijft in Lichtenvoorde wonen. Sander zelf zoekt een appartement in Amsterdam. ,,Zodat ik als ik moe ben, niet helemaal terug hoef, want dat reizen is niets voor mij. Ik vind drie kwartier naar Hengelo al ver, dan zit ik het laatste kwartier al te dommelen achter het stuur."

Het wordt tot 7 juli, als de eerste training met Ajax op het programma staat, een druk maandje voor Boschker. De geboorte van de baby is uitgerekend op 25 juni, er moet nog een appartement gevonden worden en Boschker heeft zichzelf huiswerk gegeven: ,,Ik moet de namen van de Ajacieden nog uit het hoofd leren. Vooral van die jongens die niet zoveel spelen. En ik wil nog wat banden zien."

Wat gaat er eigenlijk als eerste door zijn hoofd, als hij de naam Ajax hoort? Boschker spreekt als keeper: ,,Toen Ajax nog in De Meer speelde, gingen we daar met Twente altijd naar toe met het gevoel dat er niets te halen viel. In de Arena heb ik wel eens gewonnen. Met het honderdjarig bestaan. Mooi was dat! Maar eigenlijk was het zo, dat een wedstrijd tegen Ajax een verloren zaak was. Ajax is de bekendste club ter wereld en het doet mij veel om daarvoor te mogen spelen."

Boschker is door Ronald Koeman gehaald om de concurrentie met Maarten Stekelenburg aan te gaan. Op zich is Lobont de eerste doelman. ,,Ik verwacht dat het zwaar zal zijn. Maar ik ben sportman genoeg om het de trainer zo moeilijk mogelijk te maken. Ik doe mijn best zo hoog mogelijk op die ladder te komen."

Voor Koeman is het een uitdaging om ook zijn nieuwe keeper op de training onder vuur te nemen met zijn beroemde vrije trappen. Boschker kent dat fenomeen. ,,Fred Rutten deed dat ook altijd. Maar op een gegeven moment hoefde ik maar op een bepaalde manier te gaan staan of naar hem te kijken en hij miste..."
Koeman is gewaarschuwd. Boschker wil het hem moeilijk maken. Niet alleen in de keuze voor een doelman maar ook om hem van scoren af te houden.