Menu

Bosman beschikbaar voor Lucky Ajax

John Bosman stopt met voetballen. Dit nieuws zat er al een tijdje aan te komen en deze week hakte de oud-Ajacied de knoop door. Een aderlating voor de Eredivisie, maar voordeel van de beslissing van de Bovenkerker is dat hij wel beschikbaar is voor Lukcy Ajax. ,,Ik zal het leuk vinden om zo links en rechts nog een wedstrijdje te spelen", vertrouwde de AZ'er Ajax.nl toe.

Johnny Bosman stond al enige tijd op de kandidatenlijst voor Lucky Ajax, het gelegenheidselftal dat louter bestaat uit oud-Ajacieden. ,,Volgens mij heeft Sjakie Swart mij destijds op die lijst gezet", aldus de spits donderdagavond. ,,Als oud-Ajacied kom ik daar natuurlijk voor in aanmerking. Ik wil zo links en rechts wel eens een wedstrijdje spelen."

Mocht het inderdaad zo ver komen dan wordt Bosman met spelers herenigd met wie hij in zijn actieve Ajax-periode al speelde. Zoals bijvoorbeeld met Dick Schoenaker, die gisteren op deze plaats al melding maakte van het voorzetten van zijn carrière in Lucky Ajax. ,,Toen ik bij Ajax debuteerde, zat hij er al en we hebben nog samen gespeeld."

Voorlopig is Bosman echter nog niet bezig met Lucky Ajax. De oud-Ajacied hakte deze week de knoop door om definitief te stoppen met betaald voetbal. ,,Ik kan het niet meer opbrengen", aldus een bedroefde Bosman. ,,Ik heb 19 seizoenen betaald voetbal gespeeld. Op mijn achttiende had ik absoluut niet kunnen denken dat ik het bijna 20 jaar vol zou houden. Zelf dacht ik eigenlijk toen ik naar FC Twente ging dat het mijn laatste jaar zou zijn. Ik was tenslotte al 34 jaar. Maar het is zo´n mooi beroep en het ging nog goed, dus waarom zou ik stoppen. Ik heb niet het idee dat ik een jaar te lang door ben gegaan. Blessures had ik nooit. Het is alleen jammer dat dit laatste seizoen zo slecht is geweest."

De beslissing om te stoppen drong zich steeds meer op. ,,De laatste weken werd het definitief. Natuurlijk werd het gevoel versterkt door het overlijden van mijn zoontje. Mentaal ben ik niet sterk en dat slaat door op het fysiek. Ik kreeg meer last van blessures en ik kan het echt niet opbrengen om nog een keer een voorbereiding op een nieuw seizoen mee te maken. Daarom heb ik de knoop doorgehakt. Ik ga een paar maanden helemaal iets anders doen. Echt afstand nemen: wat reizen, tennissen en golfen. Orde op zaken stellen."

Na die bezinningsperiode ziet Bosman wel wat hij gaat doen. ,,Ik wil wel werkzaam blijven in de voetballerij. Maar misschien bevallen die paar maanden zonder voetbal mij wel heel erg goed. Zekerheden in het leven zijn er niet. Dat heb ik wel geleerd. Met AZ heb ik min of meer de afspraak dat we na de zomer gaan kijken welke functie ik zou kunnen vervullen."

Zou hij niet bij Ajax willen werken? ,,Ajax heeft een grote naam. Als ik iets met de jeugd zou kunnen doen bij Ajax zou dat een hele eer zijn. Ik ben groot geworden bij Ajax."

Als Bosman terugkijkt op zijn imposante carrière, waar denkt hij dan vooral met plezier aan terug? ,,De tijd dat ik met Cruijff heb gewerkt, dat ik de Europa Cup met Ajax won, dat ik op het EK'88 en het WK'94 was, dat ik met Anderlecht de dubbel won. Er zijn veel mooie momenten geweest."

De carrière kan nog een mooie afsluiting krijgen. Bosman staat namelijk op 249 doelpunten. Dat kunnen er nog 250 worden. ,,Ik begin komende zondag tegen NEC in de basis en speel dan een uur. Dat kan ik fysiek aan. Een t-shirt met 250 erop, heb ik niet onder mijn shirt aan. Dat past niet bij mij. Maar andere jongens zijn daar wel mee bezig geweest. Dus als ik scoor, dan gaat het shirt bij een ander uit. En mocht ik het doelpunt zondag al scoren, dan kan je er vanuit gaan dat ik de week erop niet meer speel."

En komt er een einde aan een mooie voetballoopbaan die bijna 20 jaar geleden begon aan de Middenweg in Amsterdam.