Menu
Bosman maakt cirkel rond bij Ajax

Bosman maakt cirkel rond bij Ajax

Gery Vink en John Bosman (allebei 46 jaar) vormen dit seizoen het trainersduo van Jong Ajax. Vink begint aan zijn eerste volledige seizoen als coach van de beloften. Bosman maakt als assistent en individuele trainer zijn rentree bij de club waar hij zijn indrukwekkende voetballoopbaan begin jaren tachtig begon.

Ter introductie van het nieuwe trainersduo Vink/Bosman lijkt een wederzijdse vraag over elkaars verleden een mooie opening om iets meer over elkaar te weten te komen. De twee blijken elkaar echter al prima te kennen. Gevraagd naar de voetballer Gery Vink heeft voormalig scout Bosman een passende analyse klaar. Al moet hij direct bekennen dat hij Vink zelden live in actie heeft gezien. ,,Ik heb gehoord dat hij vroeger bij FC Wageningen een middenvelder met veel inzet en een goede mentaliteit was. Bovendien was hij jarenlang een verdienstelijk zaalvoetballer bij onder meer De Hommel en Bunga Melati. Volgens mij zie je in de trainer Vink wel wat van de voetballer Vink terug. Met zijn enthousiasme en passie weet hij als trainer een goed team te smeden.”

Op zijn beurt praat Vink liever over de voetballer Bosman. ,,Als trainer werk ik nu pas kort met hem samen, maar als voetballer heeft leeftijdsgenoot John altijd veel voor me betekend. Hij weet het zelf niet meer, maar voor mij als 17-jarige speler van Wageningen waren het geweldige hoogtepunten als we elkaar bij de UEFA-jeugd tegenkwamen. Daar keek ik altijd enorm op tegen de spelers die van Ajax kwamen.”

Bosman: ,,Ik denk de laatste weken steeds terug aan de tijd dat ik zelf als 17-jarige speler bij Ajax binnenkwam. Het helpt me bij de manier waarop ik spelers benader." Bosman: ,,Ik denk de laatste weken steeds terug aan de tijd dat ik zelf als 17-jarige speler bij Ajax binnenkwam. Het helpt me bij de manier waarop ik spelers benader."

Bosman heeft er na vier jaar in de scouting bij AZ voor gekozen om weer als trainer aan de slag te gaan. ,,Die keuze heb ik voornamelijk gemaakt omdat ik gewoon nog eens bij Ajax wilde werken. De switch van scout naar trainer was daarnaast geen nieuwe voor me, omdat ik bij AZ ook al als individuele trainer heb gewerkt. Zo ben ik nu bij Ajax ook binnengekomen, met het verschil dat ik er nu wel een team bij heb. Voor mij is het goed om dat ook eens mee te maken, want ik heb nog nooit een eigen team gehad.”

Tussen generatiegenoten als Vink en Fred Grim, waarmee Bosman nog in de A-jeugd van Ajax speelde, wil de 30-voudig international dit seizoen verder aan het trainersvak gaan proeven. Tijdens de voorbereiding betrapte hij zichzelf erop dat hij nog wel eens als scout in plaats van trainer naar de trainingen en wedstrijden van Jong Ajax keek. ,,In het begin was het wel opletten geblazen. Als scout haal je immers altijd de beste spelers eruit. Na een kwartier weet je wie je in de gaten moet houden. Nu moet ik me juist op iedereen richten. Ook, of misschien wel juist, op de spelers die een mindere wedstrijd spelen of hun dag een keer niet hebben.”

Voor Vink, sinds 2006 in dienst van Ajax, wacht zijn eerste volledige seizoen als coach van Jong Ajax. Na vierenhalf jaar bij de A2-junioren nam hij begin 2010 (samen met Yannis Anastasiou) de taken van Albert van der Dussen en Bryan Roy over. ,,In aanloop naar dit seizoen hebben we een volledige voorbereiding met een nieuwe groep spelers achter de rug. Dat is uiteraard een compleet andere aftrap dan wanneer je midden in een seizoen instapt.” Vink koestert zijn jaren bij de A-junioren: ,,Veel jongens die nu naar Jong Ajax zijn doorgestroomd heb ik eerder in de A2 gehad. Daar heb je dus al een bepaalde band mee. Dat geeft een groot voordeel.”

Door zijn werk als scout heeft Bosman naar eigen zeggen ongeveer de helft van alle spelers ter wereld in zijn hoofd zitten. Dus ook die van Jong Ajax. ,,Toch zit er wel een groot verschil tussen een scoutingsrapport schrijven of dagelijks met een speler bezig zijn. Ik denk de laatste weken steeds terug aan de tijd dat ik zelf als 17-jarige speler bij Ajax binnenkwam. Het helpt me bij de manier waarop ik spelers benader, al is dit natuurlijk wel een andere generatie. Tegenwoordig draait het veel meer om een persoonlijke aanpak per speler. Op welke manier kan je iemand het beste prikkelen zodat hij beste uit zichzelf haalt? Uit eigen ervaring weet ik dat het op die leeftijd heel snel kan gaan. Ze moeten er alles aan doen om hun eigen plafond te bereiken. Als voetballer kun je een fantastisch leven hebben. Dat probeer ik ze te laten beseffen.”

De complete versie van dit verhaal is eerder in de officiële presentatiegids verschenen.

Tekst: Ajax.nl/Daan Germans
Foto’s: Ajax.nl/Louis van de Vuurst