Menu
Bosman op zijn plek bij Ajax

Bosman op zijn plek bij Ajax

John Bosman keerde afgelopen zomer terug op het oude nest. De 47-jarige voormalige aanvaller verruilde toen zijn scoutingsactiviteiten bij AZ voor een trainersfunctie bij Jong Ajax, waar hij Gery Vink assisteert. Daarmee ging een wens in vervulling van de Amstelvener, die de fans van Ajax tussen 1983 en 1988 trakteerde op vele doelpunten. De eerste goal maakte hij tijdens zijn debuut tegen Roda JC.

,,Ik heb na mijn carrière altijd willen terugkeren bij Ajax”, bekent de 30-voudig international. ,,Gelukkig kreeg ik vorig jaar de mogelijkheid om bij mijn oude club weer op het veld te staan. Hoewel dat in het begin even wennen was, gaat het nu steeds beter. Ik heb voor het eerst, weliswaar samen met Gery, een eigen elftal onder mijn hoede. Het is in elk geval goed bij hem te beginnen om te kijken hoe alles reilt en zeilt, want hij zit hier al zo lang. Er komt ook heel wat bij kijken qua organisatie. We gaan bijvoorbeeld altijd eerst in overleg met de technische staf van het eerste om te kijken welke spelers we moeten afstaan. Aan de hand daarvan stellen we onze training samen. Daarnaast ben je bezig met de grootste talenten voor wie het een interessant jaar is. Of je sluit aan bij het eerste of je moet op zoek naar een andere club. Een enkeling blijft nog een jaar langer in Jong Ajax.”

Bosman zelf maakte rijkelijk laat de overstap naar Ajax. ,,Ik speelde tot mijn zeventiende bij de amateurs van RKAVIC en kwam als tweedejaars A-junior bij Ajax”, herinnert de kopspecialist, die met voetballen begon bij Roda ’23 in zijn geboorteplaats Bovenkerk, zich nog maar al te goed. Evenals de opofferingen die hij ineens moest doen. ,,Ik ging naar school op het Keizer Karel College in Amstelveen. Als ik dan om half vier thuiskwam pakte ik de bus naar De Meer in Amsterdam, die er een uur over deed. Om vijf begon dan de training. Daarna werd ik meestal wel opgehaald en anders ging ik weer een uur terug met de bus. Ik was dan meestal om acht, negen uur thuis en kon na het eten meteen naar bed.”

John Bosman in gesprek met Jong Ajax-coach Gery Vink. John Bosman in gesprek met Jong Ajax-coach Gery Vink.

Hoewel deze inspanningen al na een jaar werden beloond met een contract had Bosman wel degelijk kleine aanpassingsproblemen. ,,Ik had in het begin een beetje moeite met de Amsterdamse mentaliteit”, aldus de bescheiden topspeler van weleer. ,,Het waren allemaal brutale gasten. Dat was even wennen. Toen ze zagen dat ik kon voetballen, werd ik meteen geaccepteerd en heb ik mijn weg weten te vinden. Ik kon me wel weren.”

Uiteindelijk debuteerde Bosman ruim een jaar na zijn komst naar Ajax in het eerste elftal. ,,Dat vergeet ik ook nooit meer”, refereert de Noord-Hollander aan het duel Ajax - Roda JC, dat op 20 november 1983 werd gespeeld. ,,Ik werd de avond ervoor op mijn vaders verjaardag gebeld door trainer Aad de Mos”, die hem later ook zou halen naar KV Mechelen en Anderlecht. ,,Hij zei: ‘Je start morgen in de basis.’ Vanaf dat moment belandde de toen 18-jarige spits naar eigen zeggen in een roes. ,,Ik ben toen op tijd naar bed gegaan en heb mezelf voorbereid. Gelukkig speelden we zondag goed. Ik speelde in de spits met Dick Schoenaker achter me. Toen ik de 4-1 maakte was dat zo’n bevrijding. Ik kopte een voorzet van John van ’t Schip binnen en werd gelijk geaccepteerd door het publiek. Als je het destijds als nieuweling niet goed deed, had je het moeilijk. Als je scoorde kon je niet meer stuk.” Ajax won die middag met 5-2. De dag daarna moest de schutter gewoon weer naar school. Aan het einde van dat schooljaar slaagde Bosman voor de Havo met zes zessen op zijn eindlijst.

Ruim 28 jaar later staat Ajax - Roda JC opnieuw op het programma. Een duel dat de trainer van de beloftenploeg van Ajax met vertrouwen tegemoet ziet. ,,Ondanks dat ik Roda JC best hoog aansla moet je die wedstrijd thuis gewoon winnen. Roda-uit is een ander verhaal. Ik ging vroeger niet graag naar Kaalheide met die sintelbaan er omheen.”

In het huidige elftal van de Limburgers speelt onder anderen toekomstig Feyenoorder Ruud Vormer, een oude bekende van Bosman. ,,Ruud heb ik in de jeugd van AZ nog getraind. Ik weet nog dat hij een te hoog vetpercentage had en dat hij iedere training rondjes moest lopen totdat het weer goed was. Ik had niet gedacht dat hij zich zo zou ontwikkelen. Knap hoor.”

Tot slot mijmert Bosman nog eenmaal over zijn periode als speler bij Ajax. ,,Wij hadden een heel talentvolle groep met onder anderen Frank Rijkaard, John van ’t Schip, Gerald Vanenburg en Marco van Basten. Daarmee werden we kampioen. Twee seizoenen daarna wonnen we met de meesten van hen ook de Europa Cup 2. We hadden in die tijd vooral heel veel lol samen en maakten elkaar echt beter. Die sfeer moet weer een beetje terugkomen en daaraan wil ik graag mijn steentje bijdragen.”

Tekst: Ajax.nl/Coen Heil
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst