Menu
Bosman volgt oude maatjes op de voet

Bosman volgt oude maatjes op de voet

Ajax verdedigt zondag tegen AZ zijn koppositie in de Eredivisie. Het duel met de Alkmaarders staat de laatste seizoenen bol van de spanning. Daarnaast is de tweestrijd tussen de Noord-Hollandse clubs vaak een garantie voor spektakel.

John Bosman: ,,Het is leuk te zien hoe Van Basten, Witschge en Van 't Schip zich ontwikkelen." FOTO: PROSHOTS/Stanley Gontha John Bosman: ,,Het is leuk te zien hoe Van Basten, Witschge en Van 't Schip zich ontwikkelen." FOTO: PROSHOTS/Stanley Gontha

Zo ook in het seizoen 1986-1987. De verhoudingen die middag zijn echter wat scheef, want Ajax wint met 1-6. John Bosman is bij de bezoekers de absolute uitblinker. De huidige scout van AZ maakt de eerste vier treffers van de wedstrijd en krijgt als beloning twaalf minuten voor tijd een publiekswissel van toenmalig Ajax-coach Johan Cruijff. ,,Volgens mij is dat de enige keer geweest in mijn carrière dat ik vier keer scoorde in een competitieduel", blikt de hoofdrolspeler van toen terug. ,,Ik geloof zelfs dat Marco en ik dat seizoen samen goed waren voor 54 doelpunten. Ik kon profiteren van de ruimte achter Marco", vertelt hij over de samenwerking met de huidige Ajax-trainer Van Basten.

Ondanks zijn activiteiten voor AZ, de club waar hij in 2002 zijn fraaie spelersloopbaan afsloot, volgt Bosman naar eigen zeggen zijn oud-collega’s op de voet. Behalve met Van Basten speelde hij bij Ajax ook jarenlang samen met John van 't Schip en Rob Witschge, de huidige assistenten van 'San Marco'. ,,Het is leuk te zien hoe ze zich ontwikkelen, vooral omdat ik ze door en door ken. Ik voetbal zelfs nog wel eens met John en Rob."

Tijdens de nieuwjaarwedstrijden op de Toekomst is John Bosman steevast van de partij. Tijdens de nieuwjaarwedstrijden op de Toekomst is John Bosman steevast van de partij.

Hoewel Bosman als scout de hele wereld afreist, is hij zondag zeker aanwezig in het DSB Stadion. ,,Ik hoop op een leuke wedstrijd", aldus de spits die nog altijd zijn goaltjes meepikt in een vriendenelftal van zijn eerste club Roda'23. ,,Misschien dat Ajax licht favoriet is. Aan de andere kant hebben wij het thuisvoordeel."

De statistieken van de laatste vijf jaar tonen aan dat Ajax en AZ op Alkmaarse bodem aan elkaar zijn gewaagd. Beide clubs wonnen in die periode één keer en er werd driemaal gelijkgespeeld. Vorig seizoen leverde het bezoek aan het DSB Stadion Ajax drie punten op. De onhoudbare Luis Suarez scoorde twee keer. Klaas Jan Huntelaar had eerder de score geopend door een vrije trap te benutten. Demy de Zeeuw en Moussa Dembélé maakten de treffers voor de thuisploeg.

De laatste zege van AZ in competitieverband dateert uit het seizoen 2005-2006. De oud-Ajacieden Shota Arveladze (2x) en Kenneth Perez (2x) leggen Ajax die middag in de Alkmaarderhout op de pijnbank. Wesley Sneijder scoort twee keer tegen. De smaak van de 4-2-overwinning is vooral zoet voor AZ-coach Louis van Gaal, die dan bezig is aan zijn eerste seizoen bij de Alkmaarders.

Diezelfde Van Gaal bezorgde als coach Ajax in de jaren negentig vele prijzen, waaronder de Champions League in 1995. Ook de vrijdag overleden Sjakie Wolfs had als materiaalman een aandeel in die successen. In navolging van velen, heeft ook Bosman louter positieve herinneringen aan het clubicoon. ,,Ik was er wel even kapot van toen ik hoorde dat hij was overleden", zegt de dertigvoudig international. ,,Hij was de motivator van het elftal. Het was echt een voorrecht om die man mee te maken."

Competitieresultaten van de laatste vijf seizoenen:

2007-2008 AZ - Ajax 2-3 (23-09-2007)
2006-2007 AZ - Ajax 1-1 (25-02-2007)
2005-2006 AZ - Ajax 4-2 (18-09-2005)
2004-2005 AZ - Ajax 0-0 (03-10-2004)
2003-2004 AZ - Ajax 1-1 (28-03-2004)