Menu
Bosz: 'Alleen maar bezig met Sparta'

Bosz: 'Alleen maar bezig met Sparta'

Peter Bosz herhaalde vrijdag tijdens het wekelijkse perspraatje zijn standpunt van de afgelopen weken. De coach van Ajax weigert zich bezig te houden met eventueel puntenverlies van Feyenoord. En ook het naderende Europese tweeluik tegen Legia Warschau zit nog niet in zijn hoofd. Voor Bosz telt alleen het thuisduel tegen Sparta van komende zondag. ,,We gaan geen punten pakken door naar Feyenoord te kijken.”

In het verleden boekte Ajax regelmatig grote thuiszeges op Sparta. Geconfronteerd met de vraag van een journalist of het zondag weer een walk-over wordt, schudde Bosz het hoofd. ,,Met jouw mentaliteit gaan we het niet redden. Natuurlijk moeten wij thuis van Sparta winnen, maar het wordt niet makkelijk. Zij zijn wat weggezakt op de ranglijst en hebben de punten hard nodig.”

Bosz: 'De ideale wedstrijd bestaat niet. Geen club speelt 34 topwedstrijden. Het gaat erom dat je ook mindere duels wint.' #ajaspa

— AFC Ajax (@AFCAjax) 10 februari 2017

Focus
,,We moeten gewoon naar onszelf kijken”, vervolgt Bosz. ,,Wat doen we goed en wat moet beter? Dat is hoe we punten pakken. Ik vind dat we daar aardig mee bezig zijn en dat is ook het enige dat we kunnen doen.” 

Legia Warschau heeft vanwege de noodzakelijkheid van een driepunter niet de revue al gepasseerd. ,,Het is belangrijk dat we daar pas ná Sparta over na gaan denken. Als we er nu al mee bezig zouden zijn, slaat dat over op de spelers en zijn die misschien niet honderd procent zondag.”

Bosz durft niet te voorspellen hoe en waar de titelstrijd in de Eredivisie beslist gaat worden. Ajax heeft vijf punten achterstand op Feyenoord, maar krijgt de Rotterdammers begin april nog wel op bezoek. Daarnaast zit PSV nog op het vinkentouw. ,,Als niemand fouten maakt en tegen de kleintjes de punten blijft pakken, dan zouden de onderlinge duels doorslaggevend kunnen worden. Maar als er wel punten gemorst worden dan niet.”

'Scheelt dertig graden'
Weliswaar in mindere mate dan vorige week ging het weer over David Neres, de Braziliaanse aanwinst van Sao Paulo. Opnieuw werd gevraagd wanneer Bosz denkt de vleugelspeler te kunnen verwelkomen, maar de coach moest het antwoord wederom schuldig blijven. Neres speelt momenteel nog op het Zuid-Amerikaans kampioenschap O20 en is nog in afwachting van een werkvergunning. ,,Er staat een proceduretijd voor en we zijn afhankelijk van instanties”, zei Bosz over het laatste. ,,De ene keer gaat het sneller dan de andere keer.”

,,Ik ben wel heel benieuwd naar de speler zelf. Als voetballer maar ook als mens. En hoe snel gaat hij zich aanpassen? Dat-ie kan voetballen is duidelijk, maar hij komt toch in een heel andere omgeving terecht.” En dan met een schuin oog naar buiten kijkend. ,,De kou bijvoorbeeld. Ik had het er nog met Bertrand (Traoré over). Het scheelt toch zo'n dertig graden.”

Traoré was de afgelopen weken actief op de Afrika Cup en behaalde met Burkina Faso een verrassende derde plaats. Donderdag keerde de huurling van Chelsea terug op Nederlands grondgebied. ,,Hij is fit uit het toernooi gekomen”, zei Bosz, die niet kwijt wilde of Traoré zondag meteen in de basis start. ,,Ik heb dat wel duidelijk, maar ik wil het de spelers eerst zelf vertellen.”

Bosz bevestigt dat Dolberg zondag in de basis staat. 'Ja, zijn naam mag je opschrijven.' #ajaspa

— AFC Ajax (@AFCAjax) 10 februari 2017

Huntelaar
Justin Kluivert was de afgelopen wedstrijden de enige optie als rechtsbuiten. Door de terugkeer van Traoré en de komst van Neres lijken zijn kansen voor de korte termijn weer wat afgenomen. Gevraagd naar de situatie reageerde Bosz nuchter. ,,Dat is sowieso hoe de voetballerij werkt. Was Dolberg gaan spelen als Huntelaar was gekomen? Waarschijnlijk niet. Soms kunnen carrières zo beginnen. Justin is heel jong. Nog twee jaar jonger dan Dolberg, waarvan ik al vaak gezegd heb dat hij erg jong is. Hij traint met ons mee, daar wordt hij al beter van, en krijgt ook zijn speelminuten.”

Het betekent overigens niet dat de kaarten al geschud zijn voor zondag. ,,Ik wil winnen, dus zal altijd de in mijn ogen beste spelers opstellen. Dat is natuurlijk subjectief, want het is mijn mening. Maar in overleg met de andere trainers besluiten we altijd wat het beste voor Ajax is.”

De Ajacieden pakten in het kalenderjaar 2017 nog de volle buit in vier duels en hoewel het spel niet altijd sprankelend is, constateert Bosz wel vooruitgang. ,,Ik zie een stijgende lijn. We zijn beter gaan voetballen en kunnen steeds vaster de overwinningen naar ons toe trekken. Ik zie dat we steeds minder kansen weggeven en heel vaak de nul houden. Je kunt alleen aanvallen als je verdedigend goed staat.”

Tickets
Ajax - Sparta begint zondag om 14:30 uur. Voor dit duel zijn nog tickets verkrijgbaar. Bestellen kan via onderstaande button.

Tickets Ajax - SpartaTekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst