Menu
Bosz content over komst Neres en verloop transferperiode

Bosz content over komst Neres en verloop transferperiode

Op de persconferentie van Peter Bosz in aanloop naar Roda JC – Ajax ging het nauwelijks over de wedstrijd in Limburg. Nee, vooral het slot van de transferperiode en de komst van de Braziliaan David Neres waren onderwerp van gesprek. Bosz liet weten content te zijn met het invullen van de vacature op de rechtervleugel, maar probeerde ook de verwachtingen te temperen.

,,Ik moest erg lachen om een vergelijking met Neymar en dat soort rare dingen”, stelde Bosz. ,,Ik ga daar niet aan mee doen door allerlei dingen te roepen. Natuurlijk heb ik veel over hem gehoord en beelden gezien, maar dat zegt mij als trainer niet zoveel. Ik ga hem pas echt leren kennen als ik met 'm ga werken.”

Bosz hoopt de Braziliaanse aanwinst spoedig te mogen verwelkomen, maar moet nog even geduld hebben. ,,Hij is nu op een toernooi in Ecuador (Zuid-Amerikaans kampioenschap onder 20 jaar) en ik heb begrepen dat hij de elfde nog een wedstrijd speelt. Ik hoop dat hij daarna zo snel mogelijk onze kant op komt.”

De grote vraag is natuurlijk hoe Neres er op dat moment voor staat. ,,We gaan ervan uit dat het conditioneel wel goed zit. Maar het is een jonge jongen, uit een ander continent, en dat heeft normaal gesproken wat tijd nodig. Bij de één gaat het aanpassen sneller dan bij de ander. Davinson Sánchez was heel snel ingeburgerd, maar het kan ook wat langer duren. Het is voor ons straks ook een verrassing.”

Tevredenheid
Dat de winterse tranfersperiode ten einde is, zorgt bij Bosz voor opluchting. Hij weet nu eindelijk met welke selectie hij de jacht op Feyenoord kan inzetten. ,,En ik hoef nu ook geen vragen meer te beantwoorden waar ik toch geen antwoord op kon geven”, richtte Bosz zich met een knipoog tot de aanwezige journalisten. De afgelopen weken werd de Ajax-trainer veelvuldig naar ontwikkelingen en geruchten op de transfermarkt gevraagd.

Bosz liet desgevraagd weten content te zijn met het verloop van de transferperiode. ,,Absoluut. Ik vind dat Marc (Overmars, red.) heel goed werk heeft verricht. Zoals eerder wel eens aangegeven, hebben wij iedere dag contact. Hij wil van mij weten hoe het met de spelersgroep is, en met name de jongens die niet spelen. Op mijn beurt heb ik bij Marc aangegeven dat we er op de buitenkant wel iets bij mochten hebben. Dat is goed uitgepakt. Traoré vertrekt aan het einde van het seizoen, en dan staat zijn opvolger klaar. Wellicht dat hij (Neres) straks al zover is dat hij direct van waarde kan zijn. En anders neemt hij na het seizoen de plek van Bertrand over.”

Met Traoré is een andere rechtsbuiten genoemd die momenteel (ver) van huis is. De huurling van Chelsea liep woensdagavond met Burkina Faso de finale van de Afrika Cup mis. Uitgerekend Traoré miste in de strafschoppenreeks tegen Egypte de beslissende penalty. ,,Ik had voor hem liever gezien dat hij de finale had gehaald”, reageerde Bosz. ,,Qua tijdsperiode maakt het niet veel uit. Ze moeten toch nog de strijd om de derde en vierde plaats spelen. Het is de bedoeling dat hij daarna gelijk terugkeert naar Nederland.”

Overvolle selectie
Ajax zag op de slotdag ook nog twee spelers vertrekken: Tim Krul naar AZ en Mitchell Dijks naar Norwich City. Daarmee komt het aantal vertrekkers op vijf, nadat eerder ook al Riechedly Bazoer, Nemanja Gudelj en Anwar El Ghazi waren verkast. Dit tot tevredenheid van Bosz, die de eerste seizoenshelft een aantal keer zijn beklag deed over de overvolle selectie.

Na het vertrek van Dijks heeft Bosz geen pure linksback meer in zijn selectie, maar hij voorziet daarin geen problemen. ,,We hebben Daley (Sinkgraven) daar nu staan en ik ben heel tevreden over hem. Daarnaast kunnen we met Nick (Viergever) die kant op en kan ook Jairo (Riedewald) linksback spelen. Opties genoeg dus. Wat dat betreft was de rechterkant een ander verhaal geweest, als bijvoorbeeld Kenny (Tete) was vertrokken. Dan was het moeilijker op te lossen geweest.”

Bosz werd ook nog gevraagd wat hij van de ontwikkelingen bij Roda vindt. De Limburgse club haalde afgelopen maand liefst negen nieuwe spelers. ,,Ik probeer me op mijn eigen club te richten”, reageerde de coach. ,,We hebben iets minder spelers dan voor de winterstop, maar iemand als Neres is er nog niet. We zijn druk bezig het elftal weg te zetten en klaar te stomen voor Roda en de volgende wedstrijden.”

Tekst: Ajax.nl
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst