Menu
Bosz: 'Dit had ik van PEC niet verwacht'

Bosz: 'Dit had ik van PEC niet verwacht'

Ajax treft zaterdagavond in de Amsterdam ArenA PEC Zwolle, een ploeg die na zes wedstrijden de rode lantaarn in handen heeft. Het moeizame presteren van de Zwollenaren komt voor Peter Bosz als een verrassing. ,,Dat ze nu met twee punten onderaan staan, had ik niet verwacht."

,,Zeker omdat Zwolle de laatste jaren constant en goed heeft gepresteerd”, vertelde Bosz op de persconferentie. ,,Maar je ziet vaker dat als zulk soort ploegen een aantal bepalende spelers kwijtraken, het ook de andere kant op kan vallen.”

Tegenwoordig wordt de wekelijkse persconfentie op donderdag georganiseerd. Daarom ging het ditmaal nog uitgebreid over het bekerduel tegen Willem ll, waarin Ajax grote indruk maakte. Bosz voorvoelde al een spetterend Amsterdams optreden, ondanks dat hij wist dat hij zijn handen had kunnen branden.

Vragen
,,Als je met tien anderen speelt, en elf posities anders invult, dan weet je dat er vragen gesteld gaan worden. Of je beker wel serieus neemt bijvoorbeeld. Ik wist dat die vragen zouden komen, maar ik had bij deze opstelling gewoon een heel goed gevoel. Ik heb elke wedstrijd het idee dat we gaan winnen, – gelukkig wel, want ik maak de opstelling – maar had vooraf al het idee dat het een grote uitslag zou kunnen worden.” 

Bosz was dan ook zeer tevreden over hoe zijn spelers zich hadden gemanifesteerd. ,,Ik heb ook tegen de jongens gezegd: als ze dit bedoelen met het een trainer lastig maken, dan is iedereen geslaagd. Alle jongens die de kans kregen, maakten een gedreven indruk en hebben het laten zien.”

📝 | Ajacieden genieten na en richten focus op PEC 👉 https://t.co/xrJ4kWjdiS #ajapec pic.twitter.com/VzjjmjNAlF

— AFC Ajax (@AFCAjax) 22 september 2016

,,Ik heb bij Ajax voor mijn doen al heel veel gewisseld. Dat geeft aan dat je zoekende bent”, vervolgt Bosz. ,,Veel jongens die gister speelden, hebben aan het begin van het seizoen in de basis gespeeld. Dat zijn gewoon spelers van het Nederlands elftal. Hetzelfde geldt voor Lasse Schöne bij het Deense nationale team.” Toch weigert Bosz om de polonaise te lopen. ,,Als het minder gaat, ben ik niet snel van slag en andersom moet je ook niet te snel euforisch worden.”

Hoger niveau tillen
Bosz beseft dat hij met een luxeprobleem zit opgezadeld. Dat is niet altijd makkelijk, erkent de Ajax-coach. ,,Als je een speler moet vertellen dat hij niet speelt omdat hij slecht gepresteerd heeft, is dat lastig. Maar het is nog veel moeilijker om een speler te passeren die het goed heeft gedaan. Wij hebben nu eenmaal een heel sterke selectie, dat absoluut. Normaal bestaat een selectie uit achttien, negentien of twintig man, maar wij hebben een groep van 25 spelers. Als de concurrentie de spelers naar een hoger niveau tilt, is dat alleen maar goed.”

Tegelijkertijd zijn er volgens Bosz voldoende mogelijkheden om te rouleren. ,,Je kunt nooit een competitie met elf man winnen, we zullen iedereen nodig hebben. We krijgen nu drie wedstrijden in korte tijd. Vervolgens breekt er een interlandperiode aan, waarin veel jongens met hun land op pad gaan. Veel Ajax-spelers zijn nu eenmaal international. Dat ritme van drie wedstrijden per week houdt tot de winterstop aan. Gezien het drukke programma gaat iedereen echt wel zijn minuten krijgen.”

Tekst: Ajax.nl
Foto's: Ajax.nl/Louis van de Vuurst