Menu
Bosz: 'Er zit veel voetbal in Groningen'

Bosz: 'Er zit veel voetbal in Groningen'

Op het perspraatje van Peter Bosz voorafgaand aan FC Groningen – Ajax ging het over veel uiteenlopende zaken, maar weinig over de komende opponent. Uiteindelijk stond de coach toch even stil bij de huidige nummer elf van de Eredivisie. ,,Ze zijn heel succesvol geweest in de omschakeling, maar ik vind dat ze voorop nu veel voetbal in de ploeg hebben.”

Bosz begon de persconferentie met een medische update, specifiek afgestemd op twee linksbenige verdedigers. Nick Viergever dreigt Groningen niet te halen, terwijl Sinkgraven juist wel goede papieren heeft

,,Ik ga er vanuit dat ik Nick dit weekend niet kan gebruiken”, stelde Bosz. ,,Dan zou hij zaterdag voor het eerst volledig met de groep mee moeten trainen. Bovendien ben ik met spierblessures voorzichtiger dan bij een kneuzing of iemand die door zijn enkel is gaan.” Beter zijn de vooruitzichten voor Sinkgraven. ,,We hebben vandaag anderhalf uur getraind en Daley heeft voor het eerst volledig meegedaan. Dat zag er goed uit, al moeten we natuurlijk nog wel de reactie afwachten.”

Nieuwe omgeving
Bosz werd ook gevraagd naar de kansen voor David Neres op een basisplaats, maar hij benadrukte andermaal voorzichtig met de Braziliaan te willen omspringen. ,,Dat heb ik in het begin ook met Hakim Ziyech gedaan, onder meer door hem als rechtsbuiten op te stellen. Dan heb je het over iemand die Nederlands spreekt, mij volledig begrijpt, en al eerder in de Nederlandse competitie heeft gespeeld. Moet je nagaan hoe moeilijk het voor iemand van negentien uit Brazilië is.”

En ook Davinson Sánchez werd rustig gebracht. ,,Hem heb ik eerst in Jong Ajax laten spelen. Daar was hij helemaal niet blij mee. En dan gaat het over een jongen die net de Copa Libertadores had gewonnen. David heeft, als ik het goed heb, acht duels in het eerste van São Paulo gespeeld. Dat is nogal een verschilletje.”

Sánchez zit overigens donderdag in het uitduel bij FC Kopenhagen een schorsing uit. De kans is groot dat Matthijs de Ligt hem vervangt. De jonge verdediger viel zondag tegen Heracles Almelo indrukwekkend in. ,,Het is een heel goede speler. Al heel volwassen en betrouwbaar in zijn spel”, was Bosz lovend.

Focus
Naast Sánchez is ook Joël Veltman geschorst. Het tweetal zondag al aan de kant houden om zo hun vervangers ritme op te laten doen, zoals een journalist opperde, is voor Bosz geen optie. ,,Ik beslis per wedstrijd wat ik doe. Dat vind ik de beste manier om in zo'n zware reeks spelers gefocust te houden. Als trainer probeer ik natuurlijk wel iets verder te kijken. Daarom speelt Matthijs vanavond niet in Jong Ajax. Maar verder telt alleen de eerstvolgende wedstrijd.”

Ook de (groeiende) vorm van Amin Younes kwam ter sprake. De Duitser kon op een compliment van Bosz rekenen. ,,Ik vind hem de laatste vier wedstrijden echt goed spelen. Hij heeft constante dreiging. Weliswaar scoorde hij maar één keer, maar hij gaf ook een aantal goede voorzetten waarop andere aanvallers niet goed anticipeerden. Ik vind hem in goede vorm steken, dat zie je ook op de trainingen. Met name in de periode vlak voor de winterstop was het minder. Toen was hij boos en geïrriteerd, maar nu is hij weer de vrolijke jongen die hij altijd was.”

Komende zondag wacht FC Groningen, een ploeg die qua verloop volgens Bosz wat gelijkenissen met Ajax vertoont. ,,We hebben vandaag Groningen bekeken. Daar is echt veel veranderd. Zo'n acht of negen spelers die het begin van het seizoen nog hebben meegemaakt, zijn inmiddels vertrokken. Langzamerhand heeft Faber het elftal neer kunnen zetten en zijn ze beter gaan presteren. Eigenlijk net zoals Ajax.”

Tekst: Ajax.nl/Gerben Oostdam
Foto: Ajax.nl/Louis van de Vuurst